S tímto receptem jsme se již setkali v minulém článku (zde), kde jsem vám dala pár rychlých tipů na italské předkrmy. Jedním z nich byla právě jednoduchá rolka z prosciutta a ricotty.
Co bych ale ráda zmínila je, že v Itálii existuje nespočet receptů na různé podobné rolky. Ta, co jsem vám představila, je opravdu nejjednodušší verzí. Podobné recepty, které by vás ale také mohly zaujmout, jsou například rolky z prosciutta s fíky.
Tady plátky prosciutta jednoduše naplníte očištěnými fíky a lístky bazalky, osolíte, opepříte a zabalíte do rolky. Nakonec můžete váš skvělý antipasto zakápnout balzamikovým octem. Zajímavou sýrovou variantou je určitě rolka z prosciutta s kozím sýrem caprino. Tady se krásně hodí náplň v podobě nadrobno nakrájené jarní cibulky, kterou osolíte, opepříte, zakápnete dobrý olivovým olejem a smícháte se sýrem. Poté už klasicky opět balíte do rolky.
Do náplně se kromě sýrů skvěle hodí i křupavé oříšky nebo různé směsi čerstvých bylinek. Jak říkám, verzí je opravdu hodně a dá se tedy krásně kombinovat. Vynikající jsou rozhodně vlašské ořechy, ale záleží, co vám přesně chutná. Žádnou výjimkou není ani použití zeleniny. Skvělé jsou například involtini s lilky. Stačí nechat klasicky usušit osolené lilky, osmahnout, usušit přebytečný olej a společně s nějakým dobrým sýrem (např. opět caprino) zamotat společně s prosciuttem do rolky. Ozdobit je můžete opět čerstvými bylinkami.
Nemusíte také za každou cenu smotávat prosciutto do kulaté rolky, můžete udělat i hranaté balíčky a na vrchu je svázat právě třeba nějakou bylinkou.
Nejdůležitější u těchto receptů (jako ostatně u všech) je kvalita surovin. Určitě se vám vyplatí pořídit si kvalitní italskou šunku, např. Prosciutto di Parma. To samé platí i u náplně. Já jsem u ricotty rozhodně nešetřila a šáhla jsem raději pro kvalitnější ricottu od značky Galbani. V obchodě byla i o polovinu levnější česká napodobenina, ale za tu ztrátu chuti mi to nestálo.
Ingredience:
prosciutto, kolik je třeba
ricotta, kolik je třeba
rukola, podle chuti (není nutné)
Postup:
Vezměte plátky prosciutta a rozprostřete doprostřed ricottu (ev. smíchanou s kousky rukoly nakrájené najemno). Zabalte do kulaté rolky. Můžete podávat posypané rukolou.
TIP: Určitě je potřeba nechat si v obchodě nakrájet prosciutto na pěkné, silnější plátky. Pokud vám je udělají průhledné, moc kvalitní rolky z nich neuděláte. Budou se vám přinejlepším rozpadat a tvořit se v nich možná i nežádoucí praskliny nebo otvory.
Rolky je také dobře nakrájet na menší kousky. Záleží čím je plníte. U rolky s kozím sýrem se například vyplatí udělat menší 1-2 cm kolečka. To samé by se dalo aplikovat třeba i na náplň z ricotty. Vyzkoušení nechám na vás 🙂
1 vložit komentář