Melanzane alla parmigiana (zapečené lilky)

V pátek jsem ze svého notýsku vytáhla recept Melanzane alla parmigiana, který jsem kdysi jedla u známé v Umbrii, ale ještě nikdy jsem ho nezkoušela vařit. Zas až tak náročné to není, je to spíš pracné, něco na způsob přípravy lasagní.

Co je asi nejdůležitější je odvodnit lilky, každý to dělá trochu jinak, já si na pomoc vzala hrnce s vodou, který působí jako dost dobré závaží. Taky je potřeba dávat pozor na vysušení lilků od vody před smažením a od oleje po smažení (to se dělá položením zeleniny na kuchyňský papír, který krásně tuk odsaje).

Existuje řada variant tohoto receptu. První je česnek, někdo ho nejraději osmahne na olivovém oleji a pak vyndá, někdo naopak nakrájí nadrobno společně s cibulkou a nechá v omáčce nebo ho do omáčky vůbec nedává. Kromě mozzarelly a tvrdého sýra někdo přidává navíc i jiné druhy sýrů jako např. Caciocavallo, Provola Silana aj. Co se týče mozzarelly, určitě se setkáte i s verzí „mozzarella di bufala„, s čímž souhlasím, i když je to poněkud dražší pochutnání 🙂 No a nakonec ještě jsou tu tací, kdo přidávají rádi vejce, mléko, mouku nebo strouhanku.

zapečený lilek s mozzarellou

Ingredience (pro 3-4 osoby):

2-3 lilky
sůl a pepř
3 lžíce olivového oleje extra panenského
slunečnicový olej
600g pasírovaných rajčat nebo čerstvých rajčat
2 balení mozzarelly
pár lístků čerstvé bazalky
tvrdý strouhaný sýr Gran Moravia
2 stroužky česneku
1 menší cibule, nakrájená na jemno

Postup:

Lilky omyjeme, odkrojíme okraje a nakrájíme po délce na plátky o zhruba 0,5 cm. Ty rozprostřeme na pekáč, pokud možno na ně dáme nějaké závaží a necháme hodinu odpočinout (pustí přebytečnou vodu). Na olivovém oleji osmahneme česnek. Ten potom vyhodíme a přidáme cibulku. Jakmile zezlátne, přidáme rajčata, ochutíme je solí a pepřem a přidáme pár lístků bazalky. Necháme pomalu bublat na mírném ohni 30 minut. 

Vezmeme lilky, pořádně kousek po kousku osušíme a dáme je smažit do vroucího slunečnicového oleje z obou stran. Naskládáme je do předem připraveného talíře s kuchyňskou utěrkou, která do sebe vsákne přebytečný olej. Vezmeme pekáč, na dno nalijeme vrstvu rajčatové omáčky. Naskládáme vedle sebe lilky, přidáme mozzarellu nakrájenou na kousky a strouhaný sýr. Takto postupujeme a poslední vrstva bude omáčka posypaná bohatě tvrdým sýrem. Dáme zapéct do trouby na 190°C na cca 30 min.

ingredience na zapečený lilek lilek recept český česnek cibule na pánvijak na rajčatovou omáčkujak upéct lilky Lilky osmahneme lilky smažené rajčatová omáčka italská zapečené lilky po italsku vrstva mozzarelly a sýru Gran Moravia. vrstva omáčky a sýra Gran Moravia. zapečené lilky italský recept

zapečený lilek s mozzarellou a sýrem Gran Moravia

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, Secondi (druhé chody), vegetariánské recepty Označeno s:
0 comments on “Melanzane alla parmigiana (zapečené lilky)
3 Pings/Trackbacks pro "Melanzane alla parmigiana (zapečené lilky)"
  1. […] V jednom z mých starších receptů jste se například dočetli jak udělat zapečené lilky parmigiana di melanzane nebo smažené lilky s […]

  2. […] Dají se dělat opravdu na zpoustu způsobů. Asi nejznámějším je parmigiana di melanzane (recept zde), dále se lilky velmi často pečou (např. verdura al gratin zde) nebo grilují. Nicméně […]

  3. […] je braná v Itálii jako příloha. Jako ostatně většina úprav zeleniny (teda asi kromě „parmigiana di melanzane„, ale určitě je toho i víc, jen mě teď nic jiného nenapadá). Servíruje se nejlépe k […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků