Základní rajčatová omáčka

Dneska vám ukážu, jak udělat úplně nejzákladnější a nejjednodušší rajčatovou omáčku. Už jsme se s ní setkali v receptu Spaghetti al pomodoro.

italská rajčatová omáčka

Základní ingredience

Na tuto omáčku budeme potřebovat česnek, cibulku (stačí nějaká menší), čerstvá rajčata, potom bazalku, nakonec extra-panenský olivový olej a nesmí chybět v závěru sůl a pepř


Jak začít?

Nejdřív si dáme vařit vodu do hrnce, kterou ale nesolíme. Omyjeme rajčata, nakrojíme na nich takový křížek (je to kvůli tomu, aby se pak z nich ta šlupka dobře loupala). Někdo zastává názor, že slupky je dobré nechávat. Obsahují prý více vitamínů. Takže co dům do tradice.

Já se ji v Itálii naučila bez slupky a pokud možno i bez semínek. Ty samozřejmě taky nejsou zakázaná, naopak „sugo rustico“ je přímo název pro rajčatovou omáčku, kde vám plavou i semínka (je taková hustší). česnek a cibule česnek a cibule na pánvi

Rajčata dáme vařit asi na 30 sekund do vody a zase je vyndáme. Vyplatí se omýt je ve studené vodě, docela to pomáhá  při loupání šlupky a nespálíme si tak prsty. Do pánve kápneme trochu oleje, přidáme česnek (ten oloupeme a buď rozmáčkneme hranou nože nebo ho nakrájíme na drobno). K česneku přidáme cibuli nakrájenou na jemno. Osmahneme dozlatova.

Z rajčat odstraníme slupku, vyndáme semínka a tvrdou stopku. Nakrájíme je pak na menší kousky a přidáme k osmahlé cibulce a česneku. Omáčku osolíme, opepříme. Na závěr přidáme pár lístků bazalkyPokud se vám začne omáčka vysušovat, tak můžete přidat trochu horké vody z vařících se těstovin.

italská rajčatová omáčka s bazalkou

italská rajčatová omáčka s bazalkou

 TIP: Víno je docela dobrý pomocník v italské kuchyni, tak se nebojte chrstnout tam i trochu bílého vína a hlavně ho potom nechat vypařit.

Vhodné těstoviny

Tak určitě spaghetti (ty jsou nejtradičnější pro tenhle recept), pak jsou ještě dobré bucatini a vermicelli.
Dobré značky těstovin, které mám vyzkoušené: Barilla, Riscossa, Mamma Lucia, Combino nebo jakékoliv jiné kvalitní italské těstoviny.

italská rajčatová omáčka s bazalkou rajčatová omáčka

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Omáčky Označeno s: ,
0 comments on “Základní rajčatová omáčka
2 Pings/Trackbacks pro "Základní rajčatová omáčka"
  1. […] TIP: do omáčky můžete přidat k česneku i cibulku nakrájenou na drobno (viz recept na rajčatovou omáčku). […]

  2. […] si základní rajčatovou omáčku – recept najdete tady – samozřejmě můžete použít i loupaná rajčata nebo passatu, jak jsem uvedla v […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků