Tipy k italské kuchyni: Jak na výborné italské risotto

 

Dneska jsem k obědu měla risotto se špenátem, na které vám také brzy dodám i recept, a napadlo mě přidat vám do sekce Tipy a rady k italské kuchyi něco málo k risottům.

Shrnula jsem opět pár tipů, jak správně a co nejlépe italské risotto připravit. Jako vždy jsou nejdůležitější kvalitní suroviny. Mezi těmi nesmí rozhodně chybět jako základ poctivý domácí vývar, který se nevyplatí nahradit čímkoliv jiným. Také dobré víno, to totiž dodá specifickou chuť risottům, a proto i tady je jeho kvalita zásadní. Další důležité ingredience jsou i máslo (já např. kupuji ručně sekané v obchodě Gran Moravia) a také sýr parmezánového typu. Klasika jsou tedy např. Grana Padano, Parmigiano Reggiano nebo Gran Moravia. A ostatní ingredience? Ty už potom záleží na tom, k jakému risottu se chystáte.

Nezapomeňte u risotta neustále stát, rádo se totiž připaluje nebo vaří rychleji než si všimnete, že není tak jak má být 🙂 Nemusíte ho neustále míchat, spíše u něj často stát, zkontrolovat ho a promíchat.

Vývar přidávejte zásadně teplý! To je pravidlo, které je dobré si pamatovat také. Krom toho dbejte i na cibulku. Nesmažte ji na silném ohni, ale na velmi mírném. U risotta je důležité mít cibulku jemně opečenou, ne připečenou, ani spálenou. Cokoliv takového totiž zkazí chuť celého risotta a to jsme ještě nezačali ani vařit! 🙂

Rýži opražte, dokud se neuzavře (tzn. začne se lehce na pánev přichytávat), pak teprve zalévejte vínem a to naopak při větších teplotách, aby se vám mohlo snadno vypařit.

Finální fázi přípravy nepodceňujte. Hotové risotto odstavíte stranou a necháte odpočinout. Zasypete sýrem a kostkou másla a pořádně promícháte až dostanete to pravé, italské, krémové risotto.

Pár receptů na risotto:

Risotto s proseccem (recept zde)

Risotto s červeným vínem (recept zde)

Risotto s cuketou (recept zde)

Risotto s hráškem a prosciuttem (recept zde)

Parmezánové risotto (recept zde)

Milánské risotto (recept zde)

risotto tipy k IT1

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Rady a tipy k italské kuchyni Označeno s: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků