Tajemství těstovin…díl 1.

Nedávno mi došlo, že mám blog plný receptů s těstovinami, ale ještě jsem jim nevěnovala vlastní článek, který si stoprocentně zaslouží. Pro nás není „pasta“ tak důležitá, jak je tomu v Itálii, tam se jí denně, většinou během oběda. Je neuvěřitelné jak italské hospodyňky dokáží každý den uvařit těstoviny na jiný způsob a to v každém regionu, provincii a hlavně v každé domácnosti. Když si to všechno takhle představíme, zjistíme že existuje tisíce a tisíce receptů

těstoviny špagety

 

Pasta je bohatá na vitamíny, vlákninu, minerální soli a jiné položky, které ji činí výjimečným pokrmem s unikátními charakteristikami. Těstoviny existují v obrovském množství forem, tvarů, chutí i barev. Těsto bývá vyváleno do tenkých plátků, ze kterých se potom vytvoří požadovaný tvar. To můžeme udělat ručně ale i pomocí strojku na těstoviny, když se rozhodneme vyrobit poctivé domácí těstoviny.

Základními surovinami je mouka, voda a vejce. V každém italském regionu se pak recepty od sebe trochu liší, ale základ je většinou stejný. Nejpoužívanějším druhem mouky je ta z tvrdé pšenice, hladká mouka, integrální nebo ze semoliny. Těstoviny můžou být čerstvé nebo sušené, integrální nebo klasické bílé.

druhy těstovin

Jaké mají výhody?

Pšeničná mouka je zdrojem energie s nízkým obsahem tuků a cukrů a dodává těstovinám výjimečné vlastnosti. Průměrná porce těstovin dodává našemu tělu důležité množství proteinů, vitamínu B, železa, zinku a vláknin a je současně výživným pokrmem, který nám poskytne kolem 300 kcal.

Těstoviny připravené z integrální mouky potom obsahují zhruba třikrát tolik vlákniny v porovnání s těmi z bílé mouky a pomáhají tak předejít např. zácpě. V těstovinách nechybí ani škrob, který podporuje normální funkci střev. Zajímavostí je, že pokud jsou těstoviny uvařené správně „al dente“ (na skus), tak se docílí toho, že budou obsahovat nízké IG – tzn. nižší glykemický index, což způsobí, že do krve se energie (sacharidy) dostane pozvolně a nasytí nás to tak na dlouhou dobu. Glykemický index zjednodušeně vyjadřuje rychlost za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění v trávícím traktu na glukózu a ta se dostane do krevního oběhu. 

A co nevýhody?

V klasických těstovinách se nachází lepek, na který můžou být někteří lidé alergičtí nebo citliví. Naštěstí se ale dají už dneska sehnat bezlepkové těstoviny kdekoliv v krámech. 

těstoviny penne a farfalle

Druhy těstovin

Balené těstoviny, které si koupíte v krámě jsou ve většině případech připravené z mouky z tvrdé pšenice a hodí se hlavně k hutným rajčatovým omáčkám nebo k těm na základě olivového oleje (např. aglio olio peperoncino). Naopak čerstvé těstoviny jako jsou např. ravioli (např. ravioli s máslem a šalvějí), tortellini (např. tortellini s gorgonzolou) aj. se připravují z klasické mouky z hladké pšenice a hodí se k nim výborně jemné omáčky na bázi másla, bylinek aj.

Jak skladovat těstoviny?

Těstoviny stačí skladovat na suchém místě v uzavíratelných nádobách (můžete je nechat i v originálním balení, které pak uzavřete třeba sponkou), čerstvé těstoviny je naopak potřeba nechat v lednici a spotřebovat co nejdříve nebo je možné je i zamrazit

těstoviny špagety a penne

bucatini a druhy těstovin

těstoviny domácípokračování v příštím díle 🙂

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Ingredience, Rady a tipy k italské kuchyni Označeno s: , , ,
2 comments on “Tajemství těstovin…díl 1.
  1. Eliška napsal:

    Při jaké teplotě by se měli skladovat??
    Děkuji

1 Pings/Trackbacks pro "Tajemství těstovin…díl 1."
  1. […] vařit vodu na těstoviny, jakmile vře, osolíme ji. Těstoviny uvaříme al dente a scedíme. Pokud se nám v průběhu […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků