Sorbetto all´arancia (pomerančový sorbet)

O víkendu bylo teplo, tak se nedalo nic dělat a dostala jsem chuť na pomerančový sorbet 🙂 V Itálii najdete spoustu variant tohoto receptu, nejznámější je určitě citrónová verze. Osobně mi ale moc chutná i ta pomerančová.

Můžete přidat do receptu i smetanu, kolik bude potřeba. Nebo zkusit jiný poměr ingrediencí cukr vs. pomerančová šťáva. Určitě doporučuju koupit kvalitní pomeranče, pěkně šťavnaté a sladké! Párkrát jsem narazila na ty vysušené a z nich se takový dezert dělá dost špatně.

Další zajímavou variantou je přidání například citrónové šťávy (stačí i z půlky nebo z celého jednoho citrónu). Hodně se přidávají i různé likéry, např. pomerančový likér.

pomerančový sorbet

Ingredience (pro 4 osoby):

šťáva z pomerančů, z 5-6ks
pomerančová kůra, stačí z jednoho pomeranče
cukr, 250g
citrónová kůra z jednoho citrónu
voda, cca 200ml
bílek, 1 ks

Postup:

Vymačkejte šťávu z pomerančů a vyfiltrujte jí (ať tam nemáte dužinu). Mezitím rozpusťte cukr ve vroucí vodě a pořádně promíchejte. Dejte stranou, do sirupu přidejte citrónovou kůru (kterou potom vyndáte, takže se vám vyplatí dát tam větší kus) a nechte vychladit.

Z bílku vyšlehejte pěnu a smíchejte společně s pomerančovou šťávou a vychlazeným cukrovým sirupem. Přidejte ještě trochu pomerančové kůry a směs dejte do mrazáku na potřebně dlouhou dobu. Čas od času směs z mrazáku vyndejte a promíchejte, aby se vám nevytvořily krystalky na povrchu.

Před podáváním ještě směs promíchejte a můžete ozdobit čerstvými lístky máty.

TIP: Postup můžete dělat i trochu odlišně. Můžete dát do mrazáku směs z pomerančů a cukru. Jakmile se to pěkně zamrazí, ale nezatuhne kompletně, přidáte teprve bílky. Smícháte a dáte zamrazit.

Někdo dokonce dělá jednoduchou verzi pouze s ledem, osobně mi ale chutná více varianta s bílky. Sorbet je pak krémovější a více se podobá zmrzlině.

pomerančový sorbet pomerančový sorbet

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Dolci (dezerty), Nejnovější recepty Označeno s:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků