Cotolette di melanzane (smažené lilky)

Mojí oblíbenou surovinou v italské kuchyni jsou právě lilky. Dají se dělat opravdu na zpoustu způsobů. Asi nejznámějším je parmigiana di melanzane (recept zde), dále se lilky velmi často pečou (např. verdura al gratin zde) nebo grilují. Nicméně Italové je rádi i smaží a takový recept si právě dnes ukážeme.

Samozřejmě první varianta, která někoho napadne je, jestli se i tyto lilky nedají udělat v troubě. Dají. Ale já mám pro vás dneska prostě smaženou verzi 🙂 Dají se dělat naprosto jednoduše, jenom z lilků, ale Italové je rádi plní. Já do nich dávám pouze mozzarellu, ale někdo do nich místo toho přidává třeba scamorzu, provolone, prosciutto cotto nebo mortadellu.

Může je využít jako předkrm, ale třeba i jako přílohu nebo si je vychutnávat k aperitivu (více informací zde). Často se mu také říká „finger food„, nebo prostě to co ukusujete v průběhu aperitivu. Takovýchto jídel a nápojů nás teď čeká víc, začíná totiž pomalu být venku hezky a to mě opravdu láká k vaření jednodušších jídel a spousty koktejlů (minule jsme mluvili třeba o italské „mimose“ a „citrónovo-limetkovém koktejlu„).

Na Sicílii se říká (konkrétně v Palermu), že právě jejich verze je vegetariánskou verzí ke slavným milánským kotletám („cotolette alla milanese“ recept na italský řízek a povídání o milánské verzi najdete zde). Také, že kdysi je jedl chudý lid a z usmažených lilků si připravovali tehdy lidé svačinu ve formě sendwiche, kde místo masa byly právě takto upravené lilky.

smažené lilky italské

Ingredience (pro dvě osoby):

lilky, 2 větší
mozzarella, 1-2 ks
arašídový olej na smažení, dle potřeby
sůl
vejce, 2ks
strouhanka, dle potřeby
mouka, dle potřeby

Postup:

Nakrájejte lilky podél jejich šířky na cca 0,5 cm – 1cm kolečka. Ty osolte, odložte stranou do cedníku na těstoviny a nechte je několik minut pustit vodu (doporučuje se minimálně kolem 30 minut, ideálně 1 hodina). Mezitím si nakrájejte mozzarellu na stejně tlusté plátky jako lilky a do talířů si připravte mouku, strouhanku a rozkvedlejte pořádně vejce.

Lilky usušte (např. kuchyňským papírem nebo utěrkou). Na každý kousek zvlášť položte plátek mozzarelly a pořádně je obalte z obou stran v mouce, vejci a strouhance. Dejte smažit do rozpáleného oleje, dokud kůrka není do zlatova upečená.

TIP: Někdo je obaluje ve všech třech ingrediencích, často ale narazíme na verzi, kde je Italové obalují pouze ve vejci a strouhance. Pokud je obalíte, ale už je nestihnete osmažit. Můžete je takto dát zamrazit a použít příště, kdy je vyndáte a jednoduše osmažíte.

Pokud je chcete připravit v troubě, tak ji dejte předehřát na 200°C a obalené lilky dejte péct tak na 15 minut, dokud nejsou dozlatova opečené.

smažené italské lilky

smažené lilky smažené lilky

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Antipasti (předkrmy), Nejnovější recepty, vegetariánské recepty Označeno s: ,
0 comments on “Cotolette di melanzane (smažené lilky)
1 Pings/Trackbacks pro "Cotolette di melanzane (smažené lilky)"
  1. […] přítelkyni k Vánocům poukaz a spolu vybrali opravdu skvělé menu. Vařili jsme jako předkrm smažené lilky s mozzarellou, jako hlavní chod jsme se učili dělat domácí italskou pizzu a na závěr jsme si pochutnali na […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků