Risotto con spinaci (špenátové risotto)

Miluju špenát, protože se dá uvařit na stovky způsobů. Nedávno jsme si ukázali smažené italské špenátové kuličky (recept zde), které můžou posloužit jako skvělý předkrm neboli „antipasto“.

Špenát ale v italské kuchyni neplní jen roli přílohy nebo předrkmu, nýbrž se skvěle hodí i jako hlavní ingredience při přípravě spousty dalších jídel. Nejznámější jsou třeba špenátové lasagněl, krém do plněných těstovin, např. ravioli (recept zde). V minulosti jsme si také ukázali vynikající plněné těstoviny ve tvaru mušle „conchiglioni“ (recept zde).

Dneska si ukážeme naprosto jednoduché risotto právě se špenátem 🙂

Co budeme potřebovat? Určitě doporučuji si přečíst můj článek Rady a tipy k italské kuchyni: Jak na risotto. Najdete tam pár tipů ohledně přípravy výborného risotta. Ty věci možná opakuju stále dokola, ale italská risotta jsou prostě dokonalé jídlo a opravdu není tak složité ho doma připravit ze surovin, které najdete kde0koliv v obchodech.

Pokud ho chcete mít opravdu italské, stačí dodržet použití surovin, postup a závěr. Vznikne vám jednoduché jído, které vás skvěle nasytí a blýsknete se před vašimi známými pravými italským krémovým risottem 🙂

špenátové risotto

Ingredience (pro 2 osoby):

200g italské rýže typu Arborio (ev. Carnaroli)
cca 4cm kostka másla  (já sehnala v obchodě Gran Moravia)
1 hrst sýra parmezánového typu (např. Gran Moravia, Grana Padano), nastrouhaný
100-150g čerstvého špenátu, spařeného a nakrájeného na velmi drobno (informace dole)
cca 0,5l domácího zeleninového vývaru (dle potřeby), horký
1 menši cibule, nakrájená na drobno
1 lžíce olivového oleje
1dc bílého vína (já použila italské Orvieto Classico)

Postup:

 Na mírném ohni dejte na rozpuštěné půlce másla a olivovém oleji smažit cibulku. Po chvilce přidejte špenát a smažte na mírném ohni několik minut. Potom přidejte rýži a zvyšte o něco plamen na plotně. Rýži pravidelně míchejte. Jakmile se začne trochu lepit na dno pánve (či hrnce), zalijte ji vínem a nechte ho vypařit.

Začněte postupně přidávat horký vývar. Pravidelně míchejte a nechte rýži postupně nasáknout a nabobtnat. Uvařte ji „al dente“ neboli lehce na skus a dejte stranou odpočinout. Do rýže vmíchejte sýr a zbytek másla. Pořádně promíchejte.

Vznikne vám úžasně krémové risotto, které můžete ještě posypat sýrem a podávat s bílým vínem! 🙂

TIP: Jak spařit špenát? Nevím, jestli používám přesný termín pro jeho úpravu. V italštině se tomu říká „lessato“. Nicméně vezmete špenát. Omyjete ho. A s tou trochou vody, co vám na něm zbyde z omytí, ho dáte na pánev. Stále mícháte, dokud vám celý nezměkne. Nechte okapat a bokem vystydnout. Nakonec z něj vymačkáte rukama všechnu přebytečnou vodu a můžete krájet.

špenátové risotto špenátové risotto špenátové risotto  španátové risotto3 španátové risotto4

 

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Primi (první chody), vegetariánské recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků