Trota alla griglia (grilovaný pstruh po italsku)

Pečený pstruh je v Itálii delikatesa jako každá jiná. Nejedí tu pouze mořské ryby, ale také ryby říční. Jednou z mála nebo spíše „jedinou“ je právě pstruh. Pstruh se totiž vyjímá skvělou chutí, kterou Italové opět umějí ve svůj prospěch dovést téměř k dokonalosti, použitím čerstvých bylinek a jednoduchostí. Kapra byste jen velmi těžko hledali v italských restauracích, protože je tu považován za špinavou rybu, co se máchá v bahně. Jen pár odvážlivců (jako např. jeden můj kamarád z Umbrie) čas od času zkusí upéct i kapra, ale je to opravdu hodně výjimečné. 

Připravit pstruha jako to dělají právě na jihu není nic těžkého. Stačí pár čerstvých bylinek, máslo, citrón, k tomu pec nebo gril. Pstruha, co jsem připravila já, jsem udělala na grilu a doplnila přílohami jako jsou smažené brambory s rozmarýnem a fazolkami s česnekem a chilli. Pstruh se dá péci buď zabalený v alobalu nebo bez. Já ho pekla bez.

Ryby pokud možno kupte čerstvé a bylinky, pokud máte, tak domácí. Ryba se může podávat jak se zeleninovou přílohou jako jsou třeba fazolky a nebo pouze s chlebem a salátem.

K rybě se hodí bílé víno. Perfektní kombinace pstruha je např. s italským bílým vínem Grecchetto dell´Umbria.

pstruh po italsku

Ingredience (2 osoby):

  • dva čerství pstruzi
  • máslo
  • citrón
  • sůl, pepř celý a mleté, panenský olivový olej
  • česnek
  • čerstvé bylinky jako např. petržel, bazalka nebo tymián

 Postup:

  • pstruha omyjte a vykostěte
  • osolte a opepřete z obou stran
  • otevřete ho a dovnitř vložte kousek másla, čerstvé bylinky, pár kuliček pepře, česnek (buď celý nebo nakrájený na plátky)
  • pstruha zavřete a navrch dejte pár plátků citrónů
  • dejte péct (nejdříve na mírném ohni, potom přidejte teplotu) na cca 20 min
  • ryba se může jak grilovat, tak péct v troubě – zabalená do alobalu nebo bez

pstruh čerstvý
pstruh grilovaný

pstruh s citrónem
pstruh po italsku

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Secondi (druhé chody) Označeno s: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků