Piadina romagnola

Na tento recept se chystám už dlouho. V Itálii jsem si piadinu hrozně oblíbila a nechápu, že mi trvalo takovou dobu ji zkusit připravit i tady u nás. Když jsem se probírala různými kuchařkami (prozkoumala jsem i moji stoletou od Pellegrina Artusi), tak jsem zjistila, že recept je neskutečně jednoduchý.

Jedná se o tradiční pokrm regionu Emilia-Romagna a nepotřebujete k němu nic jiného než mouku, sádlo a vodu (na samotné těsto). Další ingredience už záleží hlavně na vás. V Itálii se dělají piadiny na několik různých způsobů, já mám nejraději mozzarella-prosciutto-rukola (tuhle kombinaci najdete v dnešním receptu). Výborná je ale i piadina s parmezánem, vlašskými ořechy, také s lanýži, salsicciou či vegetariánské.

piadina romagnola

Ingredience (pro 2 osoby):
250 g hladké mouky
50 g sádla
špetka soli
1/4 pytlíčku jedlé sody
125 ml vody
prosciutto (množství dle chuti)
2 ks mozzarelly
rukola (množství dle chuti)
extra-panenský olivový olej

Postup:

Na dřevěnou desku vysypeme mouku, uvnitř vytvoříme důlek, do kterého postupně přidáváme vodu. Smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. Z každého vytvarujeme kouli a necháme alespoň 30 minut odpočinout.
Připravíme si na plotnu pánev a rozehřejeme ji na maximum. Mezitím naše těsto vyválíme do tenké placky, kterou opečeme z obou stran na pánvi. Stačí asi 3 minuty na každé straně. Do těsta děláme v průběhu vaření dírky vidličkou, aby se nám na něm nevytvořily bubliny.
Hotovou placku naplníme zbytkem surovin na jedné polovině, zakápneme olivovým olejem a piadinu přehneme.

italská piadina piadina italská piadina romagnola

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, Secondi (druhé chody) Označeno s: ,
6 comments on “Piadina romagnola
  1. Alisa napsal:

    Dobrý den,

    nechybí tam droždí? Nebo to je prostě jen jeden z druhů piadin?

    Děkuji

    • Zuzka napsal:

      Dobrý den, nechybí. Většinou se do originálního receptu dává místo něj jedlá soda, ale můžete použít samozřejmě i droždí. Takové varianty také existují.

  2. Paolo Azzurro napsal:

    Joooo, la piadina. Zkoušel jsem několikrát. Obyčejná, ale voňavá placka. Se šunkou, mozzarellou a rajčaty, vše zakapáno olejem EVO, bašta. Jediný problém mám vždy s přehnutím placky na polovinu, praská. Možná to je moc už propečené, možná je tam málo vepřového sádla, nevím. Každopádně jsem to zbaštil s chutí. 🙂

    • Zuzka napsal:

      Já si piadinu v Itálii zamilovala. Opravdu v jednoduchosti je krása! Jak říkáte, stačí mozzarella, rajčata a šunka a člověk má hned lepší den 🙂 .

  3. Amellia napsal:

    moc krásně to vypadá, takovou placičku zatím neznám, ale italskou kuchyni mám obecně moc ráda 🙂

1 Pings/Trackbacks pro "Piadina romagnola"
  1. […] s velkými kopečky pravé italské zmrzliny a vedle pizzy tu místní konzumují tradiční pokrm piadina (která může být plněná lahodnou mozzarellou, prosciuttem či na jakýkoliv jiný způsob […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků