Lasagne

Podle mého názoru, lasagne jsou opravdový klenot v italské kuchyni. Dají se udělat na několik způsobů, tady v tomto receptu vám vysvětlím jak udělat ty klasické s mletým masem a rajčaty. Mimo jiné se dají udělat i v bílém provedení s bešamelem, hráškem, salsicciou a lanýži. Jejich příprava trvá asi 2,5h, ale zato si na nich potom opravdu pochutnáte.

Co je na lasagních skvělého je, že si je můžete předem připravit (uděláte je dle receptu, jen je nezapečete v troubě) a dát do lednice nebo rovnou zmrazit. Já si je takhe udělám den předem a druhý den už je jen strčím do trouby. Mražené vám samozřejmě vydrží déle. Ty taky potom stačí jen vyndat a dát péct.

Jinak postupů na lasgne existuje opravdu co dům, to recept. Někdo je dělá i bez soffritta (nebo jej připraví třeba jen z cibule), někdo zase z bílého vína. Ale o tom více v kapitole o samotném ragú.

italské lasagne

Ingredience (1 pekáč):

250 g kvalitního mletého masa (vepřové a hovězí napůl)
1,5 litru pasírovaných rajčat
2 ks mozzarelly
100 g strouhaného parmezánu
500 g těstovin lasagne
olivový olej
pepř a sůl

1 malá cibule
1 řapíkatý celer
1 mrkev
1 dc červeného vína
velký hrnec na omáčku
250 ml bešamelu
hluboký pekáč (stačí 10 cm)
suché utěrky

TESCOMA: Slunce na talíři, Itálie u vás doma!

Postup:

V hrnci na troše másla a lžíci olivového oleje osmahneme nadrobno nakrájenou zeleninu. Přidáme mleté maso, posolíme ho a opepříme. Jakmile je maso hotové, přidáme červené víno a necháme ho odpařit.  Přidáme rajčata. Necháme na mírném ohni pomalu bublat minimálně 1 hodinu (já nechávám i déle). Průběžně mícháme a podle chuti osolíme a opepříme.

Dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme. Jakmile je omáčka hotová, přidáme do ní bešamel a promícháme. Uvařené těstoviny scedíme a vyskládáme mezi utěrky, aby nám uschly. Na dno pekáče rozprostřeme vrstvu omáčky. Rozložíme plátky lasagní, naneseme na ně další vrstvu omáčky, posypeme parmezánem a kousky mozzarelly. Takto pokračujeme, dokud nenaplníme pekáč až po okraj. Poslední vrstva je omáčka posypaná parmezánem a mozarellou. Dáme péct do předem vyhřáté trouby do trouby na 200-220 stupňů, na asi 40 minut.

ČAS: celkem rcept zabere asi 3h.

TIP: K lasagním se skvěle hodí italské červené víno.

recept lasagne ragů recept

ragú recept

jak na lasagne ragú bolognese italské ragú rajčatové sugo recept

omáčka na lasagne bez bešamelu

omáčka z rajčat

 lasagne

Lasagne

Lasagne masové

masové lasagne

jak na lasagne pravé lasagne bolognese

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, Primi (první chody) Označeno s: ,
9 comments on “Lasagne
  1. eva napsal:

    děkuji Zuzi určitě vyzkouším.

  2. Eva napsal:

    Lasagne vypadají krásně ale měla bych dotaz jak na bešamelovou omáčku. Děkuji

    • Zuzka napsal:

      Bešamelová omáčka je strašně jednoduchá 🙂 Vezmeš 500 ml mlíka, 50 g másla, 50 g mouky, špetku soli, špetku muškátovýho oříšku. V hrnci dáš ohřát mléko a mezitím si rozpustíš na pánvi na mírném ohni máslo, k máslu pak přimícháš metličkou mouku. Postupně pak do směsi přidáváš mléko a mícháš dokud ti směs nezhoustne. Osolíš, přidáš muškátový oříšek a je to! Množství si můžeš upravit podle toho, jestli chceš bešamel hustší nebo tekutější 🙂

  3. Ahoj,
    parmazan ano gran moravia mi moc nejede, muzu použít iný sýr? Třeba ementál nebo goudu? Bude to i tak dobré? Parmazán a podobné mi moc nejedou 🙂

    Děkujiiii

  4. miluji lasagne napsal:

    Tento recept je opravdu pecka! Opravdu je 500g masa v lasagnich pro 18 lidi? 😀 dekuji za recept

    • Zuzka napsal:

      Díky 🙂 Jo, ono se to nezdá, ale já dělám právě lasagne z asi 500-600g masa a rajčatové passaty, asi 2,5l. To ono pak vychází ty lasagne na dva pekáče (kupuju takové ty na jedno použití) a každý pekáč na 9 porcí. Takže to je opravdu na 18 porcí..Já když už je dělám, tak většinou na nějakou oslavu, takže toho potřebuju opravdu hodně 🙂

  5. Zuzka napsal:

    Opravdu výborné jídlo!!! 🙂

    • Angelis napsal:

      Škoda Zuzi, že jsme to při naší akci tak rychle snědly 😀 nestihla jsem si vyfotit finální produkt 🙂 ale nový fotky postupu mám..:-)

2 Pings/Trackbacks pro "Lasagne"
  1. […] V pátek jsem ze svého notýsku vytáhla recept Melanzane alla parmigiana, který jsem kdysi jedla u známé v Umbrii, ale ještě nikdy jsem ho nezkoušela vařit. Zas až tak náročné to není, je to spíš pracné, něco na způsob přípravy lasagní. […]

  2. […] tekutiny. Další možností je vmíchat do ragú bešamel, jak radí Zuzka z Ilove-italy.cz tady. Nebudeme tak dávat vrstvu ragú a vrstvu bešamelu, ale použijeme to jako jednu […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků