• Home
  • Tipy na cestování
    • Tipy na cestování

      Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

      20/11/2017

      Tipy na cestování

      Benátky…co vidět, tipy a průvodce

      19/08/2017

      Tipy na cestování

      Rimini…ideální dovolená u moře spojená se zábavou

      17/05/2017

      Tipy na cestování

      San Marino…tipy co vidět

      23/01/2017

      Tipy na cestování

      Milano…město módy a kontrastů

      15/05/2016

  • Nejnovější recepty
    • Nejnovější recepty

      Piadina s čokoládou a mascarpone

      14/04/2018

      Nejnovější recepty

      Krém z ricotty s čokoládou a kávou

      04/03/2018

      Nejnovější recepty

      Jak na domácí italskou pizzu

      26/10/2017

      Nejnovější recepty

      Pizza Quattro Formaggi (sýrová pizza)

      16/10/2017

      Nejnovější recepty

      Crocchette di melanzane (krokety z lilků)

      24/06/2017

  • Kurzy vaření italské kuchyně
  • Lekce italského jazyka
  • E-SHOP

  • Home
  • Tipy na cestování
    • Tipy na cestování

      Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

      20/11/2017

      Tipy na cestování

      Benátky…co vidět, tipy a průvodce

      19/08/2017

      Tipy na cestování

      Rimini…ideální dovolená u moře spojená se zábavou

      17/05/2017

      Tipy na cestování

      San Marino…tipy co vidět

      23/01/2017

      Tipy na cestování

      Milano…město módy a kontrastů

      15/05/2016

  • Nejnovější recepty
    • Nejnovější recepty

      Piadina s čokoládou a mascarpone

      14/04/2018

      Nejnovější recepty

      Krém z ricotty s čokoládou a kávou

      04/03/2018

      Nejnovější recepty

      Jak na domácí italskou pizzu

      26/10/2017

      Nejnovější recepty

      Pizza Quattro Formaggi (sýrová pizza)

      16/10/2017

      Nejnovější recepty

      Crocchette di melanzane (krokety z lilků)

      24/06/2017

  • Kurzy vaření italské kuchyně
  • Lekce italského jazyka
  • E-SHOP
Rady a tipy k italské kuchyni

Jaké rajčatové omáčky existují v Itálii?

autor Zuzka 26/08/2013
Jaké rajčatové omáčky existují v Itálii?

Základem pravé italské kuchyně jsou bezpochyby rajčata. Ať už jsou to pasírovaná, s většími kousky rajčat, se semínky či bez..nebo rajčatový koncentrát. Druhů je opravdu bezpočet. Existuje také řada regionálních variant stejného receptu, připraveného z jiného rajčatového produktu. 

Jaké rajčatové produkty existují v Itálii?

Passata di pomodoro

Passata di pomodoro je omáčka vytvořena z čerstvých rajčat. Většina Italů si ji buď vyrobí doma a pak skladuje ve sklenicích nebo ji jednoduše koupí v krámě. Vyrábí se tak, že se z rajčete odstraní veškerá semínka a vnitřek (ideálně se rozkrojí kvůli této operaci napůl). Rajčata potom projdou varem (někdo preferuje rychlý někdo pomalý) a nakonec se odstraní slupka a ostatní přebytečné části v elektrickém či manuálním pasírovači  „passaverdura“ (od toho ten název passata), který je v podstatě vyfiltruje a vznikne tak čistá rajčatová omáčka.

Tyto omáčky se pak dávají do čistých skleněných nádob s dobrým uzávěrem. Pro dobrou konzervaci se ještě omáčky v lahvích dají vařit na nějakou dobu do vody (většinou tak 15-20 min). Nakonec se uskladní to chladného a tmavého prostoru. Konzumace je možná tak po 5 dnech. Verzí těchto omáček je samozřejmě několik. Někdo preferuje do omáček přidat lístek bazalky, někdo takto připraví už hotové omáčky např. se zeleninou, podle někoho je dobré do láhví přidat kapku olivového oleje, někdo je naopak proti. Základ je ale pro všechny Italy naprosto stejný.

Takto připravená passata di pomodoro se potom může použít téměř na cokoliv. Většinou se z nich připravují omáčky na těstoviny (dobré např. špagety se srdcovkami, boloňské špagety nebo třeba tortellini). Někteří Italové ji používají i na pizzu a výborná je samozřejmě i na polentě.

Pomodori pelati (neboli rajčata bez slupky)

Takto upravená rajčata jsou základem prakticky pro všechny možné rajčatové omáčky. O co vlastně jde? Pomodori pelati nejsou nic jiného než rajčata, ze kterých byla odstraněna šlupka. Takto upravená rajčata se už dají koupit připravená v plechovkách. Nejlepší značkou rajčat je bezpochyby podlouhlé rajče San Marzano, dobré hlavně díky malému obsahu vody uvnitř rajčete.

Sugo a pezzettoni (rajčatová omáčka s kousky rajčat)

Buďto koupíme nebo opět vyrobíme doma. Vezmeme naše rajčata bez šlupky a buď je zbavíme semínek nebo nikoliv (plechovách se prodávají bez semínek). Záleží už pak na každém, co komu chutná a také na receptu. Rajčata pak nakrájíme na menší kostky. Základ na omáčku je hotov!

Na některé recepty se hodí takto upravená rajčata lépe, protože chuť rajčete je výraznější. Je to např. klasická pasta al pomodoro nebo třeba bucatini all´amatriciana.

Sugo rustico (rustikální rajčatová omáčka)

Není nic jiného než passata di pomodoro se semínky. Použití už není tak časté jako u ostatních omáček. Hodí se především na přípravu omáček s masem, pancettou nebo třeba luštěninami. Nejvhodnějšími těstovinami jsou k němu pak například rigatoni nebo mezzemaniche.

 

Jaké rajčatové omáčky existují v Itálii? was last modified: Srpen 29th, 2017 by Zuzka

Sdílejte:

  • Click to share on Facebook (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na Pinterest (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na Twitteru (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na Google+ (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na LinkedIn (Otevře se v novém okně)

Související

4 komentáře
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Zuzka

Váš průvodce okouzlující Itálií!

předchozí článek
Rajčatová polévka s fazolemi
následující článek
Penne s italskou pancettou

Mohlo by vás také zajímat

Jak na domácí těstoviny

30/11/2016

Doporučené italské produkty

13/05/2013

Tipy na rychlý italský aperitiv

25/04/2015

Il sugo – základ italské kuchyně

27/09/2013

Olivový olej Bonamini…obrovské překvapení aneb odpoledne naplněné radostí

06/02/2015

Co je pizza kámen?

17/01/2018

Jak na domácí italskou pizzu

26/10/2017

Tipy k italské kuchyni: solení vody na těstoviny

23/04/2015

Italská menu alla fantazie..

05/03/2014

Festa di San Valetino…Valentýn v Itálii a úžasné...

11/02/2015

4 komentáře

Yanez 30/08/2013 - 17.22

Díky za hezký článek. Toto mne zajímalo, neboť těch rajčatových plechovek s různými názvy je skutečně v obchodech dost. Já jsem si kdysi dělal sugo podle Emanuele Ridi, ale je to hrozná práce. Dokonce jsem si kvůli tomu pořídil tu „pasírku“. Teď si to kupuji spíše v konzervě. Ale čas od času, když někde v marketu se objeví rajčata za pár kaček, sugo si udělám. S olivovým olejem a s bazalkou 🙂 . Vím, že je to alespoň bez Eček a ani to nezavařuji, neboť se to brzy spotřebuje. A na pizzu mi to přijde ideální.

Reply
Angelis 31/08/2013 - 18.50

To sem rada, ze se libil. Taky uz sem to dlouho chtela napsat..protoze sem se normalne setkala s jednim Cechem..strasne chytrym..co mi byl schopnej rict, ze on dela TU pravou italskou pizzu a ze by na ni nikdy nedal sugo di pomodoro, protoze podle nej je to kecup a zadnej Ital by ho na ni nedal 🙂 to sem se fakt musela smat..zvlast po tolika letech v Italii 🙂 jinak sugo si taky doma nedelame..je to proste zdlouhavy..ale samozrejme klasikou omacku s rajcatama bez slupky neni problem. Ty v plechovce nekupuju..nestoji to moc casu udelat si je doma a je to mnohem lepsi a vonavejsi.. 🙂

Reply
Angelis 31/08/2013 - 19.00

Jinak v Itálii to dělají většinou tak, že kdo má zahrádku, tak sklidí rajčátka..několik kg a pak jeden den nebo víkend věnují tomu, aby hromadně udělali sugo. Ty pak buď zamrazí nebo dají do sklenic do chladu..Na jednu flašku se to časově prostě nevyplatí, takže prostě je lepší si ho koupit..

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Pokud máte zájem přečíst si něco o mně a o tom jak vznikl tento blog, tak klikněte na fotku...

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Přidejte se na Facebook

Facebook

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015
  • 3

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014
  • 3

    Risotto alle zucchine (cuketové rizoto)

    09/02/2014

Degustace s blogem tento měsíc

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Lekce italštiny č.24 – cestujeme po Itálii

25/Dub/2017

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Vaše Itálie: Útržky z cest

30/Led/2017

Vaše Itálie: Přivoňte si k Toskánsku

03/Pro/2016

Italové v ČR

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Italové u nás: Christian Bedin

11/Úno/2017

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú bramborové gnocchi bruschetta aglio pomodoro cestování dezerty domácí těstoviny fazolky s česnekm frittata gastronomie Italové v ČR italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso mořské plody online lekce italštiny ovoce penne penne s pancettou pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tagliatelle tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zapečené těstoviny zelenina zmrzlina

Ukázka z mého Youtube kanálu

https://www.youtube.com/watch?v=dhIQFr7g4IQ

Navštivte můj Instagram

  • Gastronomie regionu Umbria Tak prv o tom je nejnovj lnekhellip
  • Tsto na pizzu pizza pizzatime testo homemade domc italskakuchyne iloveitalyhellip
  • Rajata Skvl ingredience na italskou kuchyni!!! rajcata pomodoro sugo rajcatovaomackahellip
  • Jak na domc italskou pizzu? Nejnovj lnek najdete na blogu!hellip
  • Ochutnvka delikates z regionu Friuli Venezia Giulia organizovan Italskoeskou obchodnhellip
  • Prav domc Quattro Formaggi recept i s videem na blogu!hellip
  • Miluju Prosecco! A co vy? prosecco italskavina italskedelikatesy italskakuchyne iloveitalyhellip
  • Skvl italsk antipasti v restauraci Vapiano vapianocz vapiano vapianoprague antipastihellip
  • Email
  • REKLAMA
  • KONTAKT

@2017 - I Love Italy - All Right Reserved


Zpět nahoru
Novinky z blogu na vašem emailu!
Ty nejlepší italské recepty, tipy na cestování, online lekce italštiny a spoustu dalšího...
Vaše informace nebudou zaslány třetím stranám.