Italská polévka minestrone

Italská hustá polévka minestrone je jedna z mých nejoblíbenějších. V Itálii jsme jí dělávali snad každou zimu. Obsahuje důležitou řadu antioxidantů. V zimě krásně zahřeje a doplní chybějící vitamíny.

Receptů na minestrone existuje obrovská spousta a jako vždy se liší v každém regionu, městě nebo italské rodině. Základ je ale všude stejný, čerstvá zelenina, pokud možno z aktuálního ročního období. To nám zajistí čerstvost surovin a skvělou chuť. Na přípravu se používají různé druhy zeleniny a luštěnin. Polévka se doporučuje vařit dostatečně dlouhou dobu, např. v Janově ji vaří v průměru až 8 hodin (ideálně v průběhu celé noci).

Někdo do minestrone dává zeleninový nebo masový vývar, někdo bujón a někdo zase nic a nechá zeleninu udělat všechnu práci. Další vychytávka je maso. V některých italských regionech se do minestrone přidává např. osmahlá pancetta (osmahne se zvláť a pak se dá křupavá do hotového minestrone).
Jak je to s těstovinami? Někdo je tam přidává, někdo ne a dokonce někteří italové tam dávají místo nich rýži. Zajímavou možností je hotové minestrone částečně nebo zcela rozmixovat, aby bylo ještě hustčí. Kdo má malé děti, které nejsou zrovna nadšené z velkých kousků zeleniny tuto variantu určitě ocení.

Dnešní recept pochází z Umbrie a naučili mě ho tam dělat takto. Každý si samozřejmě může upravit recept trochu podle svého a nějaké té ingredience ubrat či přidat. Minestrone můžete podávat s čerstvou bagetkou a do talíře si klidně ještě kápnout trochu olivového oleje.

italské minestrone

Ingredience (pro 4 osoby):

čerstvá zelenina dle ročního období (nebo mražená): mrkev, hrášek, cuketa, brambory, fazole, fazolky, petržel, květák aj.
cca 250 g pasírovaných rajčat (passata di pomodoro) nebo čerstvá nakrájená na kostky
extra-
panenský olivový olej
těstoviny: špagety nebo cannolicchi
sůl a pepř
zeleninový bujón na dochucení

Postup:

V hrnci na olivovém oleji osmahneme zeleninu nakrájenou na kostky. Přidáme trošku vody a necháme pomalu vařit. Ochutíme solí a pepřem. Zalijeme pasírovanými rajčaty a povaříme dalších par minut. Zakápneme troškou olivového oleje. Polévku vaříme dostatečně dlouho, dokud nám zelenina nezměkne. Mezitím si připravíme těstoviny.
Pokud máme špagety, tak je jednoduše nalámeme na asi 3 cm dlouhé kousky (nebo použijeme cannolicchi). J
akmile je zelenina hotová, tak ji zeleju vodou (nebo vývarem). Necháme vařit asi další hodinu. Nakonec přidáme těstoviny. Jakmile jsou hotové těstoviny, vypneme oheň a podáváme posypané parmezánem.

nalámané špagety minestrone italská polévka minestrone italské minestrone

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Primi (první chody), vegetariánské recepty Označeno s: , ,
0 comments on “Italská polévka minestrone
1 Pings/Trackbacks pro "Italská polévka minestrone"
  1. […] tip, protože krásně zvýrazní chuť každé polévky, ať už je to tato rajčatová, známé minestrone nebo vývar s plněnými tortellini. Dnešní recept jsem chtěla trochu obzvláštnit a zkusila […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků