Pizza

Pravou italskou pizzu si můžete udělat i v pohodlí domova v elektrické či plynové troubě. Nikdy ale nebude tak dobrá jako pizza z pravé pece vytápěné dřevem (tzv. „forno a legna“). Dnešní recept se týká pizzy z trouby, protože pec jsem si ještě bohužel nepořídila. Na pizzu budete potřebovat právě takové ingredience, které máte rádi a pár takových, bez kterých prostě pizza udělat nejde. To jsou rajčata, mozzarella, těsto a olivový olej.

Použít můžete kupovaná pasírovaná rajčata, drcená rajčata v plechovce nebo si je sami připravíte doma tak, že reajčata zbavíte slupky (spaříte je ve vroucí vodě, cca 30 sekund a pak ji sloupnete), stopky a semínek a buď rozdrtíte nebo přepasírujete.

italská pizza

Ingredience:

(mě z toho vychází většinou dvě pizzy)

asi 500 g hladké mouky
350 ml vody
10 g čerstvých kvasnic
asi 4 lžíce olivového oleje
10 g soli
lžička cukr
pasírovaná rajčata cca 300 ml (Valfrutta, Ortomio nebo jiná značka – dobrý výběr v Kauflandu, Bille nebo Tescu) nebo čerstvá rajčata
2 – 3 mozzarelly (záleží na velikosti)
přísady dle chuti (šunka, rukola, houby, salám atd.)
bylinky – čerstvá bazalka natrhaná nadrobno


TESCOMA: Slunce na talíři, Itálie u vás doma!

Postup:

Ve vlažné vodě smícháme cukr a kvasnice (pozor aby voda nebyla studená nebo příliš horká) a přilejeme směs k mouce, kam přidáme i olivové olej a sůl. Hněteme dokud nám nevznikne těsto, pokud je příliš lepivé, přidáváme mouku dle potřeby.
Těsto necháme alespoň 2 hodiny odpočinout (někteří Italové radí nechat ho až 24 h, někdo zase doporučuje přes noc, prostě co dům to recept).  Pizzu necháme zakrytou utěrkou (někdo doporučuje i zabalit ho do potravinové folie).
Jakmile nám těsto nakyne na zhruba dvojnásobek, zpracujeme ho a rozválíme válečkem (či ručně roztáhneme) a rozložíme na plech (posypaný moukou či potřený olivovým olejem).
Připravíme si
omáčku – pasírovaná rajčata osolíme a opepříme, přidejte pár lžic olivového oleje a bazalku. Malé množství omáčky lehce naneseme na těsto. Přidáme mozzarelu nakrájenou na menší kousky. Nakonec obložíme pizzu zbytkem libovolných ingrediencí (např.houby a šunku) a můžeme pokapat lehce olivovým olejem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 250 stupňů na asi 10 – 15 minut, dokud nám mozzarella krásně nezezlátne a okraje se opečou do křupava.

těsto na pizzu žampióny rajčatová omáčka pizza rajčatová omáčka na pizzu jak na pizzu jak na pizzu domácí italská pizza domácí italská pizza domácí italská pizza italská pizza domácí italská pizza

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, Secondi (druhé chody) Označeno s:
8 comments on “Pizza
  1. Ivo Pospíchal napsal:

    Dobrý den
    Má se na pizzu dávat mozzarella v nálevu, nebo se dává ta, co mají u pultu se sýry a myslím že je tam napsáno i mozzarella na pizzu. Je to takový dlouhý váleček o průměru cca 5 cm.
    Děkuji za odpověď
    S pozdravem
    Ivo Pospíchal
    P.S. moc hezký blog, pokračujte v tom. Itálii mám tak velmi rád

    • Zuzka napsal:

      Dobrý den, jsem ráda, že se vám blog líbí 🙂 Jinak mozzarellu na pizzu používám většinou tu v nálevu. Stačí nechat ji ideálně odkapat. Dejte vědět, jak se pizza povedla! Přeji hezký den.

  2. viola napsal:

    Toto je spíš slaný koláč než italska pizza….

    • Zuzka napsal:

      Děkuji za názor 🙂 Můžu se zeptat jak pizzu naučili Italové dělat Vás?

      • Ado napsal:

        Italská moderní pizza za prvé musí být tenká a za druhé už nic není!! Toto je tlusté jak koláč 😀

        • Zuzka napsal:

          Ale neříkejte! 😀 Velmi zajímavá informace. Za prvé moc nechápu jak z fotky dokážete zjistit jak moc je tlustá nebo tenká…za druhé italská pizza není jenom jedna. Pokud projedete Itálii od severu k jihu zjistíte, že pizza se oblast od oblasti liší. Existují pizzy kulaté, hranaté, tenké se zvýšeným okrajem, tenké s nízkým okrajem, ano a dokonce i pizzy „tlusté“. Záleží na těstě, na způsobu přípravy a hlavně na tradici. Pokud vás toto téma zajímá, rozhodně stojí za to si o tom přečíst nějaký článek..zkuste například tento, tam je to hezky shrnuté 🙂 http://www.dissapore.com/grande-notizia/che-pizza-uno-per-uno-tutti-gli-stili-della-pizza-italiana/

    • Paolo Azzurro napsal:

      A co jiného to je, než slaný koláč? 🙂 Pizza je zázrak z nebes. Než jsem se naučil udělat opravdu dobrou pizzu, trvalo to dlouho. Těsto, sugo, ingredience, to vše musí být v jedné harmonii. Žádný eidam, žádný kečup, žádný šunkový salám pochybné kvality. Nejvíc informací jsem získal od jednoho toskánského pizzaře. Nejsou moc sdílní, co se týká technologie výroby, každej má tu svou a chrání si ji. Nicméně, v jedné světlé chvilce, jsem dostal maximum informací za slib, že si to nechám pro sebe. 🙂 Takže teď si doma udělám doma pizzu, za kterou se nemusím stydět. Co se týká délky kynutí, tak záleží, jak má kdo hlad. 🙂 Ovšem ideální těsto, ale spíše z hlediska následného zpracování, je dobré nechat kynout 2-3 dny v chladu. Těsto je třeba před kynutím na povrchu naříznout, dělá se kříž. Pak je skutečně super. A je třeba ho dělit. Tedy po základním kynutí, círka 2-3 hodiny, těsto rozdělit na menší díly. A opět nechat kynout 1-2 hodiny. To těsto je pak úplně jiné. Z 500 g mouky udělám 4 pizzy s průměrem 28 cm. Jo, pizza, to je bašta. Jinak Vaše pizza vypadá náramně! Ciao!

      • Zuzka napsal:

        Přesně tak! Pizza byla jedna z jídel, které jsem několikrát spálila, špatně ochutila nebo několikrát zkazila než se mi opravdu povedla ta moje první dobrá 🙂 . Jak říkáte, všechno musí být v jedné harmonii a žádné náhražky.Potom se lidi diví, že je tak dobrá…To s tím naříznutím už jsem taky slyšela a dělení těsta, to máte pravdu. Akorát u pizzy je jeden problém, trpělivost 🙂 . Když má člověk hlad, tak už má sto chutí narvat ji do trouby…Jo z 500 g věřím, že se dají udělat krásně 4 porce. Já ji buď dávám na velký plech a vyjdou mi tak dva plechy a nebo se dá rozdělit jak to děláte vy. Klidně mi pošlete fotku vaší pizzy! Ráda se mrknu 🙂 .

3 Pings/Trackbacks pro "Pizza"
  1. […] Vařili jsme jako předkrm smažené lilky s mozzarellou, jako hlavní chod jsme se učili dělat domácí italskou pizzu a na závěr jsme si pochutnali na vynikajícím krému z mascarpone s čokoládou a […]

  2. […] verze salátu připomíná dost základ na pizzu a máte pravdu. Rozdíl je jen v tom, že tam je potřeba rajčata pořádně rozmačkat nebo se […]

  3. […] Takto by měla vypadat pravá italská pizza: […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků