Úplně první rozhovor poskytl pro můj blog sympatický Christian Bedin z malého města poblíž Benátek, který aktuálně bydlí v Brně se svou manželkou a má tu firmu s kadeřnickými potřebami. Chcete vědět jak se do ČR dostal a proč se rozhodl opustit Itálii? Tak si pojďte přečíst dnešní exkluzivní článek!
Christianovi předem děkuji za jeho odpovědi.
1) Jak se jmenuješ a odkud přesně pocházíš?
Jmenuji se Christian Bedin a pocházím z města San Donà di Piave, které se nachází zhruba 30 km od Benátek.
2) Čím jsi se zabýval v Itálii?
Byl jsem zaměstnaný v jedné akciové společnosti skupiny IKEA, v oddělení plánování výroby.
3) Proč jsi se rozhodl odstěhovat se do zahraničí a proč jsi vybral právě ČR?
Ve skutečnosti rozhodnutí bylo mé manželky, která po 4 letech, co jsme bydleli v Itálii, začala postrádat svou zemi a tak jsme se přestěhovali do České Republiky.
4) Co jsi věděl o ČR před příjezdem sem?
Českou Republiku jsem poznal díky školnímu výletu na střední škole. Navštívili jsme Prahu v roce 1993. Upřímně, moc jsem o ní nevěděl, možná pouze to, co je ve všeobecném povědomí Italů o této zemi. Bývalý komunistický stát, chladný, s krásnými ženami a „vzdálený“. Dnes se cestuje stovky kilometrů díky novým cestám, dálnicím a nízko-nákladovým letům, ale před 20 lety bylo všechno jinak. Zrušení celnic podle mého velmi zjednodušilo veškeré cestování po Evropě.
5) Jak jsi se do ČR dostal?
Jak jsem již řekl, prostřednictvím své manželky.
6) Jaké byly tvoje první dojmy a zkušenost po příjezdu sem?
První dojem, řekl bych, byl doslova šokující. Kdo kdy viděl tolik sněhu?? 🙂 Nesrozumitelný jazyk, jiní lidé (ve způsobu oblékání, v chování), neprůjezdné cesty a kompletně odlišné jídlo. Do dvou věcí jsem se ale okamžitě zamiloval – stále otevřené Tesco a benzínky! Je to úžasné, když můžete jít nakoupit ve 2 hodiny ráno nebo si v husté vánici zaskočit uprostřed noci na něco teplého na čerpací stanici.
7) Kde v ČR momentálně bydlíš a co tu děláš?
Od roku 2006 do roku 2012 jsem žil v Opavě, v městečku vzdáleném asi 30 km od Ostravy. Pak jsem se přestěhoval na 6 měsíců do Prahy a nakonec jsem zakotvil ve „Zlaté Lodi“, neboli v Brně.
V Brně mám firmu, která se zabývá produkty pro kadeřnictví, čili šampóny, barvy atd. Jsme tři společníci, všichni Italové a já mám na starost právě oblast Brna.
http://vlasovakosmetikaitely.cz
http://itelyhairfashion.com
8) Co nejvíc se ti tu líbí a co tě naopak nejvíce zklamalo/co by jsi změnil?
To, co se mi tu líbí asi nejvíce, je klid a jednoduchost s jakou místní lidé dokáží žít, také barvy podzimu a sníh, dostupné ceny v lokálech a četnost hromadné dopravy. To, co mě naopak nejvíce zklamalo, je možná malá mentální pružnost, neschopnost vyřešit nečekané problémy a delegování jejich řešení na někoho dalšího. Upřímně, rád bych se obešel bez slýchání slova „bohužel“ aniž by byla snaha problém vyřešit. Řekl bych, že je vidět ještě příliš pozůstatku z komunismu, bohužel i co se týče nových generací.
9) Jsi převážně v kontaktu s Čechy nebo Italy?
Jsem v kontaktu s Čechy pouze z pracovních důvodů, stýkám se a jednám s kadeřníky. Zatímco volný čas trávím s Italy. A proč? No většina kadeřníků jsou téměř všichni Češi nebo Ukrajinci (v Praze například). Preferuji společnost Italů kvůli otázce mentality. I když už čeština pro mě není žádnou překážkou, tak bohužel stále cítím, že s Čechy nemám moc společného. S Italy se cítím jako doma a není potřeba vysvětlovat to či ono.
10) Jak jsi na tom s češtinou? Dorozumíš se nebo si tu vystačíš s italštinou/angličtinou?
S češtinou pracuji, takže si myslím, že se dorozumím docela dobře. Italštinu samozřejmě používám, když se stýkám s ostatními Italy. Potom mluvím také trochu německy a francouzsky. Angličtina by mi bývala stejně nebyla moc platná po příjezdu do Čech, vzhledem k tomu, že v Opavě je tento jazyk téměř utopie.
11) Jaké italské jídlo by si doporučil Čechům?
Strašně těžká otázka, vzhledem k tomu, že na mořské ryby je tu pohlíženo poněkud špatně, těstoviny jsou oblíbené převařené a pizza bývá bez soli a téměř syrová. Bylo by tu milión věcí, ale nevím, které by uspokojily místní chutě. Možná melanzane alla parmigiana, ale i u tohoto receptu jsem se setkal s nedůvěrou. Zato s tiramisu se nikdy nespletete! Takže říkám, že rozhodně tiramisu.
12) Kam by si nás poslal na dovolenou do Itálie a proč?
Další hrozně těžká otázka. Na Itálii je hezké to, že kamkoliv jdete, tak naleznete něco hezkého. Na prvním místě rozhodně Benátky. Je to unikátní město, má jistý půvab za každého ročního období, dokonce i když je mlha. Také Neapol má své kouzlo, kromě toho nabízí to nejlepší z italské kuchyně. Řím je prostě Řím…no opravdu nevím, co poradit. Možná místa, která nejsou tak známá českému národu jako Assisi, Bologna či Alberobello.
13) Plánuješ u nás zůstat nebo jsi zde jen na skok?
Můj sen je strávit stáří v Itálii. Moje přítomnost tady je závislá na mé firmě, která je teď pro mě můj život.
14) Co by si poradil ostatním Italům, co se chystají sem k nám?
Aby nepodceňovali náročnost jazyka a aby nedůvěřovali nikomu, na prvním místě hlavně Italům. Já to říkám pořád, v zahraničí najdeš Itala, který tam jel z vlastní vůle a toho, který tam utekl. Je lepší se vyvarovat té druhé kategorie. Co se týče důvěry v Čechy, tak říkám ok. Sám jsem pochopil, že některé hodnoty jako je například přátelství, jsou trochu jiné než u nás.
15) Je něco, co ti na Češích vadí nejvíce?
Rozhodně zákaz alkoholu (pozn. v Itálii je jistá tolerance na požití alkoholu před řízením).
16) Máš rád české pivo a českou kuchyni?
Nejsem blázen do českého piva, krom toho nejsem ani velký pijan. Ale mám rád Kozel a Starobrno. Co se týče české kuchyně, první dva roky, které jsem tu strávil, jsem ji zbožňoval. Časem jsem zjistil, že je pro mě příliš tučná a těžká a tak jsem se vrátil ke 100% středomořské kuchyni. A pokud jsem někde na cestách a musím se zastavit na jídlo, tak si dám indickou či vietnamskou kuchyni nebo sushi.
17) Po čem se ti v Čechách nejvíce stýská?
Dobré jídlo na každém rohu a lokální dialekty.
**
Tak a příště se můžete těšit na dalšího z našich exkluzivních hostů!
1 vložit komentář
Bedin ma vaffanculo va!