Insalata caprese..v jednoduchosti je chuť

Dneska vás chci seznámit s jedním z nejjednodušších italských receptů, který už určitě většina z vás někdy v Itálii nebo v ČR jedla. Je to „insalata caprese“, strašně dobrý salát, který chutná snad všem a i ten nejnešikovnější kuchtík ho dokáže připravit 🙂 Není na něm opravdu co zkazit.

Salát Caprese je původem z regionu Campania na jihu Itálie a jeho jméno se odvozuje od města Capri, kde přesně tento recept vznikl. Je to sice především letní recept, ale určitě si ho rádi vychutnáte během celého roku. Caprese se podává jako jednoduchý předkrm i jako lehký hlavní chod („secondo piatto“).  Vzhledem k tomu, že region Campania je slavný svou excelentní „mozzarella di bufala„, tak se originální recept připravuje právě s touhle mozzarellou. Dalšími ingrediencemi jsou bazalka, rajčata, oregáno a olivový olej, který samozřejmě nesmí chybět v italské kuchyni 🙂

Jako vždy, základním pravidlem pro autentický recept jsou kvalitní suroviny. Dneska už jsou v českých krámech k dostání snad všude. Insalata caprese je dalším receptem „tricolore“ (tzn. v barvách Itálie), nejznámější je snad pizza Margherita. Když nad tím tak přemýšlím…máme my snad nějaký recept v barvách Česka? Kdyby někoho napad, tak mi dejte vědět 🙂

salát caprese

Ingredience:

– čerstvá rajčata (nejlepší jsou San Marzano, původem z jižní Itálie)
– sůl, olivový olej „extra vergine“
– mozzarella di bufala (kdo nesežene, stačí klasická mozzarella)
– čerstvá bazalka a oregáno

Postup:

  • rajčata omyje a odstraňte štopku
  • nakrájejte je na cca 1 cm plátky
  • omyjte lístky bazalky
  • mozzarellu nakrájejte na plátky stejné jako rajčata
  • na plochý talíř naskládejte střídavě plátky rajčete a mozzarelly
  • osolte a posypejte oregánem (i sušeným)
  • poskládejte lístky bazalky na mozzarellu
  • nakonec vše pokapejte olivovým olejem

TIP: Existuje další středomořská verze tohoto receptu, přidejte do něj ještě černé olivy a slané kapary.

salát caprese salát caprese salát caprese

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Antipasti (předkrmy), Nejnovější recepty, Secondi (druhé chody), vegetariánské recepty Označeno s: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků