Gelato alla nocciola (domácí oříšková zmrzlina)

Pokud jste zrovna na dovolené v Itálii, můžete si italsky objednat zmrzlinu „gelato alla nocciola“ a dostanete moji nejoblíbenější příchuť – z lískových oříšků. Pro ty z vás, kteří si ji chtějí připravit doma, tu mám skvělý recept!

Každý Ital ji připravuje trochu jinak. Osobně mě nejvíce zaujala varianta, kdy směs s vejcem, ořechy, cukrem a mlékem uvaříme v horké lázni (někdo ji totiž rovnou dává do zmrzlinovače bez předchozí tepelné úpravy). Já si tento postup zvolila, protože stále kojím a zatím si čerstvá vejce ještě netroufám jíst. Je to ale na vás co si vyberete.

Smetanu šlehám zvlášť a smíchám se směsí, kterou jsem nechala vychladnout v lednici. Můžete ale také podle alternativního postupu smíchat nevyšlehanou smetanu dohromady s ostatními ingrediencemi.

Na domácí zmrzlině se zmrzlinovačem je skvělé to, že si připravíte zmrzlinovou směs a necháte ji vychladit na asi 4 hodiny v lednici, nádobu necháte v mrazáku vychladit alespoň 24 hodin předem. Potom už směs jednoduše přelijete do zmrzlinovače, necháte ho udělat svou práci a domácí italská zmrzlina je na světě…A tahle je opravdu hodně oříšková!

Ingredience:

100 g lískových oříšků bez slupky
300 ml mléka
300 ml smetany
2 pytlíčky vanilkového cukru (nebo ještě lépe kousek vanilkového lusku)
130 g cukru
1 celé vejce

Postup:

Ořechy opražíme na pánvi a následně smícháme ještě teplé v mixéru společně s cukrem. V menším hrnci vyšleháme vejce. K vejci přidáme mléko a ořechy s cukrem a promícháme mixérem. Směs průběžně mícháme v horké lázni dokud nám nezhoustne. Necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu a následně vložíme tak na hodinu až dvě do lednice. 

Potom si vyšleháme smetanu a přidáme ji k naší ořechové směsi (mícháme odspodu směrem nahoru hezky pomalu). Následně ji dáme na asi 4 hodiny vychladit do lednice. Zbytek práce už za nás udělá zmrzlinovač 🙂 .

Skvělé pomocníky na přípravu zmrzliny můžete zakoupit na e-shopu Tescoma.cz

TIP: Vodní lázeň můžete připravit se dvěma hrnci (variant použitelných nádob je ale spousta). Jeden by měl být menší (v něm připravujeme naši směs) a druhý větší, do kterého nalijeme vodu do 2/3 maximálně. Voda musí být horká, ale neměla by vřít. Pokud se tak stane, můžeme přilít sklenici studené vody.

Určitě doporučuju vyrobit si doma domácí košíčky na zmrzlinu. Já si sehnala soupravu na jejich přípravu a chutnají úplně stejně jako v italské gelaterii.

ČAS: Příprava ořechové směsi trvá asi 15 minut. Potom necháme směs vystydnout, asi 1-2 hodiny. Nakonec nalijeme do zmrzlinovače, kde se připravuje dalších asi 30 minut.

domácí italská oříšková zmrzlina

domácí italská oříšková zmrzlina

domácí italská oříšková zmrzlina

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Dolci (dezerty), Nejnovější recepty Označeno s:
2 comments on “Gelato alla nocciola (domácí oříšková zmrzlina)
  1. Frigomat napsal:

    Holt domácí je domácí 🙂 vypadá skvěle, zkoušeli jste už také matcha zmrzlinu?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků