Gastronomie regionu Apulie…setkání na italské ambasádě

Minulý měsíc jsem dostala pozvání na velmi zajímavý projekt Puglia Experience, který se konal se pod záštitou Italsko-české obchodní a průmyslové komory (CAMIC – Camera di Commercio Italo-Ceca) na italské ambasádě v Praze.

italská ambasáda

Puglia Experience

italská ambasáda

italská ambasáda

Na zahajovacím ceremoniálu se v prostorách italské ambasády uskutečnilo představení regionu Puglia (česky Apulie) a jeho tradičních surovin, které se používají v místní gastronomii. Hlavními představiteli této akce byli italský velvyslanec Aldo Amati, předseda Italsko-české komory Gianfranco Pinciroli, radní regionu Puglia Leonardo di Gioia, generální tajemník Italsko-české komory Matteo Mariani a nakonec zástupce svazu regionálních komor UnionCamere Puglia pan Matteo Dusconi. 

Akce se zúčastnili také zástupci českých institucí, mezi nimiž náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Koliba a ředitel Potravinářského odboru Ministerstva Zemědělství Jindřich Fialka.

italská ambasáda

hlavní představitelé akce

italská ambasáda

odborná veřejnost

italská ambasáda

hosté a organizační tým akce

bloggerka na italské ambasádě

já 🙂

Součástí tohoto projektu byly také čtyři setkání ve formě specializovaných kurzů pro odbornou veřejnost, které se konaly v centru Prahy. Každý kurz byl zaměřen na jednu ze čtyř hlavních regionálních surovin, kterými jsou sýr, pšenice, olivový olej a víno. Já jsem se osobně zúčastnila kurzu na olivový olej (o tom se dozvíte více v příštím článku).

Tradiční produkty regionu Apulie

Cílem projektu Puglia Experience bylo především seznámit širokou veřejnost s tradičními italskými produkty a poskytnout veškeré informace k tomu, aby profesionálové či odborníci z oboru byli schopni rozpoznat kvalitní a především originální suroviny od těch nekvalitních. Na závěr nás čekala ochutnávka na které nechyběla typická apulijská jídla.

Mezi hlavní představitele místní gastronomie patří těstoviny orecchiette (neboli „ouška“, název získaly díky své nezaměnitelné formě ve tvaru ucha) podávané s hříbkovou, lehce pikantní, omáčkou a také s typickou zeleninou pro tuto oblast, které se říká cime di rapa (připomíná trochu brokolici). 

orecchiette apulie

orecchiette apulie

orecchiette apulie

orecchiette s hříbkovou omáčkou

orecchiette apulie

orecchiette s cime di rapa a tradiční sýr s chlebem

Apulie vyniká také kromě jiného výrobou sýrů, ať už zralých či čerstvých. Mohli jsme ochutnat vynikající sýr burrata (sýr připomínající mozzarellu, avšak jemnější konzistence) a cacioricotta (jedná se o produkt s hybridním výrobním postupem – něco mezi výrobou sýra a ricotty), který byl opravdu skvělý. Jeho chuť připomínala velmi krémovou ricottu.

apulijský extra-panenský olivový olej a sýry

apulijský extra-panenský olivový olej a sýry

ochutnávka apulijských produktů na ambasádě

ochutnávka apulijských produktů na ambasádě

Mezi další skvosty místní potravinářské produkce patří také zpracování pšenice, ze které se připravuje chléb pane di altamura, který se pyšní označením DOP – chráněného původu. Chléb tvoří ideální kombinaci se sýry i s apulijským extra-panenským olivovým olejem.

apulijský chléb pane di altamura

apulijský chléb pane di altamura

apulijský chléb pane di altamura

apulijský chléb pane di altamura

Gastronomie regionu Apulie

Region Apulie (italsky Puglia) se nachází úplně na jihu Itálie (přesněji tam, kde je slavný „podpatek“). Hlavním městem je Bari a v celém regionu žije něco málo přes 4 miliony obyvatel. Skládá se ze 6 provincií, každá z nich se vyznačuje jedinečnými lokálními produkty. Jak už jsem se zmínila výše, hlavními potravinami, které jsou symbolem tohoto regionu, jsou pšenice, mléko, olivový olej a víno.

Začneme-li u mého oblíbeného vína, je potřeba zdůraznit, že tento kraj se chlubí bohatým vinařským odvětvím. Existuje zde 76 různých odrůd vína, mezi hlavní patří Negroamaro, Nero di Troia a Primitivo. Region se pyšní dokonce 26 oblastmi s označením DOC (Denominazione di Origine Controllata – chráněné označení původu) a 6 s označením I.G.T. (Indicazione Geografica Tipica). 

víno apulie

víno apulie

Co se týče zpracování mléka, mezi tradiční sýry patří kromě již zmiňované burraty a cacioricotty také caciocavallo a fior di latte. Potravinářskému průmyslu Apulie kraluje hlavně olivový olej. To proto, že 35% celkové italské produkce (která činí celkem 12 miliónů tun) pochází právě z tohoto regionu. Hlavními odrůdami jsou Coratina, Provenzale, Ogliarola, Olivastra a Leccino. Všech pět má značku chráněného původu.

olivy apulie

olivy apulie

olivy itálie

hlavní oblasti sběru oliv

sýry burrata a cacioricotta

sýry burrata a cacioricotta

 

ochutnávka apulijských produktů na ambasádě

ochutnávka apulijských produktů na ambasádě

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v akce, Aktuality a zajímavosti z Itálie, Puglia (Apulie) Označeno s:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků