Doporučené italské produkty

Nejdůležitějším elementem pro vydařený italský recept není nic jiného než čerstvé a dobré suroviny. Italská jídla nejsou složitá, naopak, jsou jednoduchá, zdravá a ve spousta případech rychlá na uvaření. Základem všech italských specialit je dobrá surovina, původem z Itálie, nezaměnitelná. Je jasné, že aby jste udělali špagety s mletým masem, tak pro maso nepojedete do Itálie, ale jde o to, aby když je potřeba použít italskou salsicciu (taková italská klobása), tak ji nemůžete nahradit uherákem nebo klasickými buřty.

Italská kuchyně je umění. Často ji ocení pouze praví gurmáni. A všechen ten zázrak je jednoduše dán těmi správnými surovinami. Proto jsem se rozhodla se s vámi o toto umění podělit, jak nejlépe budu umět a první z mých rad je: kupujte převážně italské suroviny, pokud nebudete mít možnost vybrat jinak. Ano olivový olej je možno použít i ten španělský, stojí méně a ve skutečnosti i největší italské společnosti používají pro svůj panenský olivový olej např. řecké či španělské olivy, protože v Itálii je jich nedostatek. Pasírovaná rajčata si buď udělejte doma sami  nebo si kupte ty vyrobené v Itálii. Ty české, často zaměňované za protlaky, bohužel nejsou jistotou stoprocentní kvality. Prostě, cokoliv „made in Italy“ by mělo být zárukou italské kvality a proto tyto produkty vřele doporučuji ke každému receptu!

DOPORUČUJI:

  • TĚSTOVINYMamma Lucia, Alnatura, Panzani, Barilla, Riscossa, Combino (není špatná ani značka Globus – těstoviny jsou vyrobené v Itálii) – nepoužívat české těstoviny za 10Kč, pokud možno používejte především těstoviny pocházející z Itálie – vyhýbejte se pochybným výrobcům s italskou vlaječkou na obalu, čtětě pořádně odkud pochází, nekupujte těstoviny vyrobené v EU (jako např. značka Adriana)
  • OLIVOVÝ OLEJ: používejte italské olivové oleje – panenský “extra vergine” (pro ty, kdo nechtějí utratit za láhev italského olivového oleje cca 200 Kč – např. Monini, Cirio či Farchioni – tak bohatě stačí  i ty španělské, které jsou zhruba o polovinu levnější) – dobrý výběr má Kaufland, Globus, Penny, Tesco
  • PASÍROVANÁ RAJČATA: Giana, Valfrutta, Ortomio, Petti, (značka Globus je taky dobrá – je vyrobena v Itálii) nebo jakákoliv, která byl vyrobena v Itálii. Nedoporučuji  passaty a protlaky vyrobené v Česku.
  • SÝRParmezán, Gran Moravia (má Globus, Kaufland nebo specializovaný obchod Gran Moravia) či Pecorino

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Rady a tipy k italské kuchyni Označeno s:
6 comments on “Doporučené italské produkty
  1. Yanez napsal:

    Takřka výhradně používám olivový olej extra virgin = OOEV bezmála 5 let ke všemu a do všeho. Už jsem si na něj zvykl. Něco jsem si navozil z Itálie, většinu jsem nakoupil tady v „akcích“. V současnosti mě došli zásoby a proto jsem začal OOEV shánět a musím říci, že je to hotová katastrofa.

    Ceny se pohybují v rozmezí 170,- až i 290,- Kč za litr. Nepamatuji se, že bych kdy tak drahé oleje kdy kupoval. Dneska jsem si postahoval letáky z italských supermarketů a hledal jsem tam nabídky OOEV. A našel jsem a to v cenách v rozmezí od 3,29 do 3,32 € za litr. Což je v přepočtu bajlavočko 85,- Kč na naše. Nechápu ten propastný cenový rozdíl. A nehledal bych důvod ve značce, neboť jeden z nabízených OOEV byl Pietro Coricelli, což je snad tradiční a známá italská značka. Nebo snad prostě proto, že jsme zaalpskou zemí, máme holt smůlu a nezbývá, než hluboko sahat neustále do peněženky, abychom jedli zdravě?

    • admin napsal:

      Přesně tak. V Itálii se dají sehnat kvalitní olivové oleje už od 2 EURO, pokud jsou v akci. Já kupovala např. Farchioni za 2,50 EUR!! To v Čechách bohužel možné není, mají tu pěkně nasazené ceny. Ale nevidím problém v tom použít španělský olivový olej. Ceny jsou už o něco příznivější a kvalita je stejná. Např. Ondoliva je velmi dobrý panenský olivovoý olej, původem ze Španělska.

      • Yanez napsal:

        Ondoliva znám velmi dobře, však jsem jej měl plnou špíz. Ale už jsem ho dlouho nikde neviděl. Budu si musit udělat „il giro di supermercati“ 🙂 . Nedávno jsem koupil zapomenutého španělského Franc Josefa 0,5 l v jednom COOPu za 64,- Kč! Bohužel tam byl jediný. Nyní jsem si udělal nějakou zásobu, ale to předražování v našich krámech mě leze už krkem. Pak se hrozně diví, že jezdíme za nákupem potravin do Žitavy. 🙂

        • admin napsal:

          Tak to ti dám dobrou zprávu..Mají ho v Globusu 😀 Možná i v Intersparu, ale tam si myslim, že byl už dražší. Jinak je podle mně hodně kvalitní. Samozřejmě není to to samé jako „olio grezzo“ nebo „fatto a casa“, jestli si je měl někdy možnost ochutnat..:-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků