Domácí ravioli plněné ricottou a špenátem

Ravioli jsou moje nejoblíbenější plněné těstoviny, připravené s jakoukoliv omáčkou (např. jednoduchá rajčatová, s čerstvými hřiby aj.) nebo úplně skvělé jsou s máslem a šalvějí. Tahle náplň s ricottou a špenátem je jednou z nejjednodušších. Existuje několik verzí, jedna se liší v tom, že místo muškátovýho oříšku někdo používá skořici, někdo  zase vůbec nepoužívá sýr. Co doporučuju, je koupit si takovýto kolečko na krájení, který vám udělá ty krásný vroubkatý okraje nebo ještě existujou různý formičky na vykrajování (já ho samozřejmě doma někde ztratila, takže mám ravioli prostě vykrojený jen nožem 🙂 )

ravioli domácí italské

Ingredience (pro 0,5kg mouky – 4 osoby):

– 500g čerstvého špenátu (listy)
– 500g italské ricotty
– muškátový oříšek – špetka (kdo má rád)
– strouhaný sýr Gran Moravia (cca 30g)
– sůl, pepř
– 500g mouky
– 5 vajec

Postup:

1) těsto

  • na dřevěnou desku vysypte mouku, udělejte veprostřed díru a vyklepněte do ní vejce
  • vejce pořádně rozkvedlejte a postupně přimíchávejte mouku
  • vypracujte těsto do hladké koule – těsto se nesmí lepit ani být příliš tvrdé (píchněte do něj prstem, když ho vyndáte tak nesmí být ulepený)
  • těsto dejte odpočinout na suché a chladné místo na mininmálně 30 min (přikryjte utěrkou nebo ho dejte do igelitového sáčku)
  • těsto válečkem vypracujte do tenké placky (nesmí být moc tenká – aby těsto udrželo náplň, ale ani ne moc silná, cca 2 mm)
  • na těsto naneste jednotlivě porce náplně, jednu vzdálenou od druhé zhruba 5cm a na horní části těsta nechte trochu místa
  • vezměte těsto za horní část a překlopte jím náplň
  • pak u každého raviolu zvlášť pořádně umáčkněte těsto kolem dokola náplně
  • ravioli vykrojte – nesmí být moc dlouhé ani široké (prostě takový čtverec)
  • a máte to! 🙂

2) náplň

  • omyjte špenát a dejte ho osmahnout s trochou té vody, co na něm zůstane, na pánvi (cca 5 min)
  • ze špenátu vymačkejte všechnu vodu (buď ho necháte vystydnout nebo ho omejete studenou vodou)
  • v misce rozmixujte ricottu, špenát, muškátový oříšek, nastrouhaný sýr, osolte a opepřete

TIP: Místo muškátového oříšku můžete přidat skořici.
TIP: Těsto se dá upravit i tak, že vyříznete stejně dlouhé a široké díly, na jeden z nich dáte náplně a druhým dílem ten první přikryjete, postupujete potom stejně.

recept na ravioli plněné ricottou špenát baby nápľn do těstovin ravioli domácí těsto na ravioli domácí ravioli itálie ravioli plněné itálie jak ravioli udělat doma italské ravioli doma ravioli v itálii jak dělají

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Primi (první chody), Rady a tipy k italské kuchyni, vegetariánské recepty Označeno s: ,
0 comments on “Domácí ravioli plněné ricottou a špenátem
4 Pings/Trackbacks pro "Domácí ravioli plněné ricottou a špenátem"
  1. […] Nejznámější jsou třeba špenátové lasagněl, krém do plněných těstovin, např. ravioli (recept zde). V minulosti jsme si také ukázali vynikající plněné těstoviny ve tvaru mušle […]

  2. […] s mojí oblíbenou ricottou a špenátem – výborná kombinace náplně, kterou už známe z domácích raviolů. Musím se přiznat, že docela dlouho jsem hledala conchiglioni v obchodech a hodně dlouho mi […]

  3. […] (např. aglio olio peperoncino). Naopak čerstvé těstoviny jako jsou např. ravioli (mrkni na recept), tortellini aj. se připravují z klasické mouky z hladké pšenice a hodí se k nim výborně […]

  4. […] jsou dobré ravioli s náplní ricotty a špenátu a úplně nejlepší bude když si je sami uděláte doma. Existuje pár upravených verzí, ale jsou téměř skoro všechny stejné. Někdo používá […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků