Jak na domácí gnocchi

Tuhle jsem se rozhodla udělat domácí gnocchi. Výsledek byl ten, že si zase hodně dlouho nebudu dávat ty kupované, protože nic lepšího na světě než ty domácí není! Byla to velká práce, spousta mouky po celém bytě, bolavé ruce, upatlaný stůl, ale spokojené, plné bříško. Teď se s vámi podělím jak na ně.

Tyhle gnocchi jsem vařila pro 8 Italů, takže pokud vás na ně bude míň, tak si rozpočítejte množství ingrediencí dle potřeby. 

jak na domácí gnocchi


Ingredience (8 osob):

asi 2 kg brambor (nepoužívejte „nové“ brambory, obsahují v sobě příliš vody a nejsou pak na gnocchi dobré)
asi
600 g mouky
1 velké vejce
omáčka dle libosti (vynikající jsou s ragú)

Postup:

Ve vroucí vodě uvaříme do měkka brambory i se slupkou. Oloupeme slupku a ještě teplé je rozemeleme v v pasírovači (it. „passaverdura) nebo rozmačkáme vidličkou. Odstraníme z nich veškerou přebytečnou vodu. Necháme je lehce vychladnout (jinak se budou příliš lepit a to potom svádí k přidávání zbytečně moc mouky).

Na dřevěnou (či třeba mramorovou) desku připravíme brambory, uděláme do nich důlek, přisypeme část mouky a přidáme vejce. To uvnitř rozšleháme. Postupně zpracováváme těsto a přidáváme mouku dle potřeby.

Z vypracovaného těsta odkrojíme kus a uválíme z něj dlouhý váleček o průměru cca 1 cm. Aby se nám podařil dobrý váleček, tak na těsto nesmíme moc tlačit a je potřeba ho posypat po celé délce moukou (TIP od italské mamma). Potom jej nakrájíme na stejně velké kousky cca 2 cm dlouhé.

Každý kousek posypeme lehce moukou a naskládáme vedle sebe – gnocchi se nesmí dotýkat! Dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme jí. Ve vroucí vodě uvaříme gnocchi (je potřeba je nabírat s lehkostí, aby se k sobě nepřilepily). Gnocchi jsou hotové ihned – jakmile vyplavou na hladinu (cca 1 min). Nakonec je smícháme s omáčkou. Můžeme podávat posypané parmezánem.

TIP: Zbytečně moc mouky v těstu způsobí, že gnocchi při vaření příliš ztvrdnou. Doporučuje se také ze stejného důvodu těsto zpracovat co nejrychleji.
Někdo také nejdříve na desku připraví celé množství mouky, udělá důlek a do něj teprv přidá brambory a vejce. Doporučené množství pro 4 osoby bývá 300 g mouky, 1 kg brambor a 1 vejce.

Někdo radí nechat hotové gnocchi odpočinout ideálně 20 minut, potom je teprve uvařit ve vroucí vodě. Italové říkají – čím méně mouky v těstu, tím lépe.

těsto na gnocchitěsto na gnocchi domácírecept gnocchidomácí gnocchi receptdomácí gnocchi s ragúdomácí gnocchi

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Primi (první chody), Rady a tipy k italské kuchyni Označeno s: ,
7 comments on “Jak na domácí gnocchi
  1. Ivana Váchalová napsal:

    Já žasnu, co „chytrých“ kuchařinek a kuchařů řeší, jak uděla ty „pravé italské gnocchi“. Copak jste nikdy nevařili české bramborové knedlíky? Těsto je stejné, liší se v maličkostech, stejně jako gnocchi. Naučte se českou kuchyni a uvidíte, že zvládnete i to ostatní.
    Iva

  2. Putnik26 napsal:

    Len taky drobny detail co sa tyka gramaze 500kg muky je pomerne hodne 🙂 (6 bod v postupe).

3 Pings/Trackbacks pro "Jak na domácí gnocchi"
  1. […] jednoduchý recept s mými oblíbenými gnocchi. Ty můžete buď koupit nebo udělat domácí gnocchi. Ty jsou sice pracnější, ale za to o dost lepší než […]

  2. […] 500g domácích nebo kupovaných gnocchů (recept na domácí zde) […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků