Co je vlastně italské espresso

Jak už víte z minulého článku (zde), absolvovala jsem v Miláně před pár týdny profi kurz pro baristy u italské společnosti Caffe Hardy. Dneska mám pro vás další článek, takové volné pokračování toho předešlého. Povíme si něco málo o tom, co jsem se naučila o italském espressu. 

Hned na začátek si vymezíme pojmy. Slovo „piccolo“ znamená v italštině malý a tím to končí. Nic společného s kafem nemá, Italové ho k žádnému vysvětlování ohledně velikosti kafe nepoužívají a asi ani nikdy nebudou. Je to čistě český výmysl (některé naše restaurace či bary ho dokonce rádi nabízejí ve svém menu), my se ale nenecháme zmást a řekneme si, co to vlastně espresso je 🙂 .

caffe hardy

caffe hardy

Na druhou stranu ani pojem espresso však není úplně správný. Italové ho totiž běžně používají, když si objednávají v baru kafe. Pokud ale chceme být puntičkáři, espresso neznamená určitý druh kafe, ale ve skutečnosti je to označení metody pro extrakci kafe. Ale necháme jim ho, protože espresso vzniklo právě v Itálii, někde před 120 lety.

S jeho vznikem je spojeno i vynalezení páky (té, do které se namleté kafe dává – italsky se tomu říká „il porta caffe“), kterou vymyslel jistý pan Bozzera. Jeho jméno najdeme i na spoustě kávovarů (my měli možnost obdivovat starší kávovary s nápisem Bozzera v jedné hotelové škole). Existují i další metody extrakce, ale ty si necháme na příště…

stroj na kafe

Takže proč vlastně začínáme dnes právě s espressem? Protože tvoří základ pro všechny další druhy italských kafí, tedy např. cappuccino, latte macchiato, caffe macchiato a spol.

Pokud si tedy v Itálii v jakémkoliv baru objednáte jednoduše caffè, caffè espresso, espresso…dostanete stále to stejné kafe. 

Jak by mělo takové caffè espresso vypadat? 

Pro každého Itala dobrá kvalita kafe znamená dobrá pěna (italsky „crema“). Správná pěna by měla na kafi vydržet okolo 3-4 minut, pokud zmizí během pár sekund, tak espresso není dobře udělané. 

kafe s krémem

 

Pěna, ale i celá chuť kafe je ovlivněna tzv. modelem 5 M. Jakmile jakákoliv jeho jedna část chybí nebo není v pořádku, tak i výsledek nebude takový, jaký by měl být. 

Co tvoří tento model?
– monorigine e mescola (blend – neboli směs zrn)
– macinatura (mletí)
– mano (ruka baristy)
– macchina (stroj – kávovar)
– manutenzione (údržba)

Nezdá se to, ale i taková ruka baristy je strašně důležitá a může udělat velký rozdíl. My jsme na kurzu byli tři a měli jsme za úkol udělat espresso. Člověk by to neřekl, ale při stejném postupu, na podobných strojích, se stejným kafem i mletím, každé kafe vonělo i chutnalo jinak! Protože ruka baristy nebyla stejná…

Správné espresso by nemělo být příliš tmavé nebo příliš světlé. Správná barva je „nocciola“ – oříškově hnědá. Důležité je i „tygrování“ (žíhání), které se na pravé italském espressu vytvoří. Správné množství pomleté kávy je 7 gramů na jedno espresso. Káva je protlačena horkou vodou o síle kolem 9 barů a správné teplotě okolo 90 -95°C.

kafe3

kafe hardy2
Důležitá je i rychlost, kterou vytéká z kávovaru. Nemělo by doslova téct a ani naopak pomalu kapat. Správně by mělo pomalu vytékat po dobu 20 – 30 sekund

Udělat správně jedno espresso může být i věda…takže do dalších detailů se podíváme zase příště! 

 

náš tým milujeme itálii

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v akce, Aktuality a zajímavosti z Itálie Označeno s:
3 comments on “Co je vlastně italské espresso
  1. Bebe napsal:

    Moc zajímavý článek! A vůbec jsem netušila, že by pěna měla vydržet 3-4 minuty!
    Těším se na pokračování! 🙂
    Bebe

  2. Rozianne napsal:

    Užitečný článek.

1 Pings/Trackbacks pro "Co je vlastně italské espresso"
  1. […] navzájem se překřikujících Italů dožadujících se stejně jako já svého šálku espressa za 1 euro, do kterého postavíte lžičku a ona tam vzpřímeně počká, než se s ním […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků