Kurz pro baristy začíná…aneb jak vzniklo kafe

Před více jak týdnem jsem dostala velmi milé pozvání do Milána (od italské firmy se sídlem v Praze – Milujeme Itálii), na profi kurz pro baristy. Strávila jsem tam úžasné tři dny a mám pro vás připravenou opravdu spoustu velmi zajímavého materiálu, tipů a informací na téma italské kafe!

Než se spolu podíváme na tajemství dokonalého cappuccina, espressa či třeba latte, tak si řekneme nejdříve něco o tom, odkud se vůbec kafe bere a jaké se kolem něj točí mýty a legendy…

hrnek na kávu espresovač

Jak bylo objeveno kafe

Náš skvělý kouč Luca Ramoni nám vyprávěl hned první den krátkou legendu o tom, jak vlastně bylo objeveno kafe. Tento příběh sahá až do 9.století do daleké Etiopie…

Jistý pastevec jménem Kaldi pásl každý den své stádo koz v horách. Jednoho krásného dne se dostaly až na pastvinu porostlou nezvyklými rostlinami s bílými květy a červenými plody. Kaldi byl překvapen jak divoce kozy skotačily, potom co se plodů najedly, a tak se rozhodl zjistit, co jsou tyto rostliny zač. 

italské kafe

Natrhal pár trsů a odnesl je do místního kláštera. Mniši uvařili ve vroucí vodě nápoj z těchto plodů a opravdu zjistili, že mají velmi silný energetický účinek.

Říká se, že nápoj prohlásili jako výtvor pekel a vhodily rostliny do ohně. V tu chvíli se z krbu začala linout příjemná, neznámá vůně, která přilákala mnichy. Zrna následně rozdrtili a zkusili z nich připravit nápoj znovu. A zázrak byl na světě…bylo objeveno jedinečné aroma a chuť kafe!

Odkud se vlastně bere kafe

Kávová zrna rostou na rostlince s bílými květy, které se říká kávovník. Ukrývají se uprostřed bobulí, které během zrání mění barvu, jakmile jsou krásně tmavě červené, může začít jejich sběr. Zajímavostí je, že kávovník může ve stejnou dobu kvést a mít i zralé plody. To je způsobeno hustými dešti, které se vyskytují právě v oblastech tolik příznivých pro pěstování kafe. Rostlina může vyrůstat až do výšky několika metrů. 

Zrnka kávy jsou zelená, existuje řada druhů, tvarů i velikostí. Nemají žádné výrazné aroma ani chuť. To vše dostanou až po jejich upražení, společně s typicky nahnědlou barvou. Odkud se bere jméno kafe? Původně totiž rostlina pochází z etiopské provincie Caffa (ta oficiálně existovala až do roku 1995, dnes je tato oblast zapsána v UNESCU).

italské kafe

Sběr kávy

Kávová zrnka se sbírají několika různými způsoby. Známe první metodu, kterou je ruční sběr. Ten je časově i finančně náročnější. Zaručuje nám ale nejkvalitnější kafe (a samozřejmě i nejdražší). Jde v podstatě o to, že každé zralé zrnko je pečlivě vybíráno a sbíráno ručně.
Druhá metoda je stripping, kdy se vlastně strhne celý trs (větev) se všemi zrnky, co na něm jsou. Tzn. ať už jsou zralá či ne. Tento způsob není tolik šetrný ke kávovníku jako ten první, i když je také prováděn ručně příslušnými zaměstnanci. 
Poslední metoda je strojová. Tzn. po plantážích jezdí speciální stroje, které strhávají z rostlinek kávovníku vlastně úplně všechno. Je to nejlevnější metoda, i když nejméně šetrná.

Samotné zpracování kávových zrnek a všechny následné procesy jsou trochu komplexnější otázka, které se spolu budeme věnovat v některém z příštích článků…Už cítíte tu vůni upraženého kafe, tak jako já?…. 🙂

cappuccino espresso

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v akce, Aktuality a zajímavosti z Itálie, kurzy vaření, Lombardia Označeno s:
2 comments on “Kurz pro baristy začíná…aneb jak vzniklo kafe
  1. LenkaBrestenská napsal:

    Normálne som tú vôňu cítila až sem do Nitry :))).
    Ale vážne, veľmi zaujímavý článok, musím počítať ďalej !

3 Pings/Trackbacks pro "Kurz pro baristy začíná…aneb jak vzniklo kafe"
  1. […] Affogato al Caffè, jak už je z názvu zřejmé, je dezert na bázi kafe. A jak tomu v italské kuchyni bývá, je tím míněno espresso nebo prostě italské kafe (více o kafi zde). […]

  2. […] ani nestihl začít. Mamka navrhla, že by bylo fajn zajít si někam ještě na pravé italské cappuccino. Cestou jsme krmili ptáky u jezera, nějaké kachny nebo co. Užívala jsem si ten pohled na […]

  3. […] už víte z minulého článku (zde), absolvovala jsem v Miláně před pár týdny profi kurz pro baristy u italské […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků