Cannelloni con ragú (plněné cannelloni s ragú)

Hned vedle lasagní jsou moje oblíbené těstoviny cannelloni. Jsou typické hlavně svým tvarem, který je opravdu nezaměnitelný. Jsou to široké, velké, duté trubky. Dělají se na spoustu způsobů, asi nejznámějším je recept s ricottou a špenátem nebo také s ragú. Neméně známé jsou i s tzv. „ragú bianco„, kde hraje hlavní roli salsiccia, prosicutto cotto, mozzarella a krom jiného i spousta bešamelu. Danou směsí se těstoviny pak jednoduše naplní a následně se zapečou v troubě.

Říká se, že tuto specialitu vymyslel italský kuchař z Neapole Nicola Federico, který ji následně proslavil po celé Itálii.


V Itálii se cannelloni podávají většinou při zvláštních příležitostech nebo k nedělnímu obědu. Jejich příprava je o něco pracnější než u jiných podobných jídel na bázi těstovin. Ve skutečnosti se svým způsobem dost podobají lasagním, především co se chuti týče (samozřejmě pokud je připravujete s boloňským ragú). Někdo je dokonce připravuje tak, že jednoduše připraví těstoviny lasagne, do nich pak vloží omáčku a zarolují se ze čtvercové formy do trubkovitého tvaru.

Recept je možné připravit jak čerstvých tak i ze sušených cannelloni. Můžete je skladovat v lednici (ale maximálně tak dva, tři dny) i v mrazáku (tam o mnoho déle). Stačí je potom hodit do trouby a ohřát.

cannelloni s ragu

Ingredience:

16 ks těstovin cannelloni (čerstvé nebo sušené)
500 g mletého masa (napůl hovězí a vepřové),
1 noha řapíkatého celeru
1 malá mrkev
1 malá (nebo půlka) cibule
1 hrst žampiónů, nakrájené na menší kousky
100g nastrouhaného sýra (např. gran moravia, grana padano),
cca 500 ml pasírovaných rajčat
sůl a pepř
malá kostka másla
3 lžíce olivového oleje
1-2 dc červeného vína
bešamel z 500ml mléka (stačí i méně, dle chuti)

Postup:

Osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, celer a mrkev na másle a olivovém oleji. Přidáme houby a maso. Ochutíme solí a pepřem. Jakmile je maso hotové, zalijeme ho vínem a necháme ho odpařit.

Přidáme rajčata a necháme je pomalu probublávat minimálně 1 hodinu (ideálně i 4 hodiny). Omáčku dochutíme solí a pepřem. Ke konci přidáme pár lžic bešamelu (dle chuti). Jakmile je omáčka hotová, dáme vařit osolenou vodu na těstoviny. Uvaříme cannelloni, u těch sušených stačí tak 3- 5 minut (informace dole viz TIP). Scedíme je a necháme osušit na utěrce.

Do pekáčku naneseme vrstvu omáčky. Každou trubku naplníme (například pomocí lžíce) omáčkou. Naskládáme je vedle sebe do pekáče. Zalijeme je ještě pár lžícemi bešamelu a posypeme nastrouhaným sýrem. Dáme zapéct do trouby na 180°C na asi 30 min, dokud vršek těstovin nezezlátne a nevytvoří se na něm křupavá kůrka.

TIP:  Na krabicích se často uvádí, že se vařit nemusí. Každý to dělá v Itálii trochu jinak. Já preferuji je chvíli povařit. Lépe se s nimi i potom manipuluje. Čerstvé cannelloni se naopak většinou vůbec nevaří.

Někteří Italové dovnitř těstovin ještě vkládají kostky mozzarelly, dále je oblíbený i sýr scamorza, nebo italské klobásky salsiccia. Do tradičního boloňského ragú patří i mléko a pancetta, takže můžete použít i tyto suroviny.

cannelloni s ragu cannelloni s ragu

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, Primi (první chody) Označeno s: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků