Bruschetta al pomodoro (bruschetta s rajčaty)

Tak, jak už víte z minulého článku, slibovala jsem vám recept na bruschettu s rajčaty. Myslím, že jsem už o ní jednou kdysi mluvila, ale italských pečených chlebíků nění nikdy dost. Základem jsou opěk kvalitní suroviny. Takže připravte si určitě dobrá rajčátka, čerstvou bazalku pokud možno, italský chléb (já mám nejradši třeba rustikální bagetku) a hlavně extrapanenský olivový olej (já použila Bonamini, viz minulý článek od firmy VinoDoc).

Proč a jak vlastně vznikla bruschetta s rajčaty? Její původ sahá velmi daleko do minulosti, kde chudí italští farmáři sbírali nově přivezenou ingredienci do země, kterou byly rajčata. Během polední přestávky na oběd nebo nějakou tu svačinu častokrát brali to málo, co u sebe měli, což byl kousek chleba, který jednoduše opekli v dřevěné peci a dali na něj rajčata a pokapali olivovým olejem (bruschettě s rajčaty předchází jednodušší verze posoleného chleba s česnekem, ale o tom jindy). Jelikož to bývalo jídlo chudých, farmáři používali většinou starý tvrdší chléb, kterému právě trocha olivového oleje dodávala lepší chuť.

Zajímavost bruschetty sahá i do úplně jiného sektoru využití, opečený chleba je využívaný při výrobě olivového oleje jako zdroj k porovnávání chutí různých olivových olejů. Nevím, jestli jste někdy navštívili nějaký veletr, slavnost, místní trhy, kde byli firmy, co prodávají olivové oleje. Nikdy zákazníkům nedají lžičku nebo něco podobného, kam jim nakapou na ochutnávku olivový olej, nýbrž nabídnou chléb a na něj vám nakapou různé druhy olejů, abyste je mohli porovnat a vybrat si právě ten, který vám chutná.

No o bruschettách by se dalo povídat velmi dlouho, připravuji si pro vás i další varianty, dneska se ale podíváme na bruschettu s rajčaty, která vám určitě zachutná! 🙂

italská bruschetta s rajčaty

Ingredience (množství dle chuti):

  • italský chléb (např. typu rustikální bageta)
  • kvalitní italský extrapanenský olivový olej
  • čerstvá rajčata
  • sůl, pepř
  • čerstvé lístky bazalky
  • oregáno (volitelné, já ho tam nedávám)

Postup:

  • připravte si nějakou misku, kam dáte rajčata nakrájená na malé kousky
  • osolíte je a opepříte
  • zalijete většim množstvím olivového oleje
  • a zasypete lískty bazalky, kterou natrháte na malé kousky a nechte směs chvilku odpočívat
  • potom  dejte do předem vyhřáté trouby (na cca 150°C) chleba nakrájený na plátky vysoké zhruba půl centimetru až centimetr
  • nechte je tam cca 5 min, zkontrolujte jestli jsou křupavé ale nesmí vám úplně ztvrdout, většinou to trvá chvilinku
  • vyndejte opečené bruschetty a naneste na ně připravenou omáčku

TIP: většinou je dobré nechat stranou misku s rajčatovou omáčkou a olivový olej, každý si pak postupně nandává podle chuti a nebo dokapává olivový olej 🙂

italská bruschetta s olivovým olejem italské bruschetty s rajčaty rajčatová bruschetta s bazalkou

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Antipasti (předkrmy), Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, vegetariánské recepty Označeno s: ,
0 comments on “Bruschetta al pomodoro (bruschetta s rajčaty)
1 Pings/Trackbacks pro "Bruschetta al pomodoro (bruschetta s rajčaty)"
  1. […] na jakoukoliv příležitost. V minulosti jsme si ukázali například bruschetty s rajčaty (článek zde), bruschetty s opečenou pancettou (článek zde) a s olivovým krémem (článek […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků