Bible italské kuchyně…La Scienza in cucina e l´Arte di mangiar bene

Už je to pár týdnů, co mi domů přišel poštou po dlouhém hledání na internetu italský skvost mezi knihami! Úplnou náhodou jsem se asi před měsícem dozvěděla, že existuje velmi vzácná italská kuchařka z 19.století, ve které autor popisuje veškerý původ italské kuchyně už od doby Římanů až po středověk.

Začala jsem po ní pátrat a musela jsem ji prostě mít. Doslechla jsem se totiž, že takhle kniha inspirovala ty nejlepší italské i zahraniční kuchaře a je brána jako takový základ italské kuchyně. Jakási bible italského vaření. Autor objel celou Itálii a naučil se vařit obrovské množství regionálních domácích receptů od italských rodin. 

italská kuchařka

obě knihy – vlevo rok 90, větší se 790 recepty, vedle stoletá se 400 recepty

Kniha vyšla poprvé v roce 1891. Napsal ji Pellegrino Artusi a vydal ji původně na vlastní náklady, protože nedokázal sehnat žádné vydavatelství v té době. Kniha však měla obrovský úspěch a dodnes bylo prodáno více jak milión výtisků a má 111 vydání. Poslední z nich je z roku 1911. Kniha byla vydána i v dalších letech, ale její verze už nebyla od roku 1911 pozměněna. Byla přeložena do 7 světových jazyků. Původně bylo receptů „pouze“ 495, kniha byla následně rozšířena a další vydání obsahují již 790 receptů.

Kdo mě zná ví, že mám obrovskou slabost pro staré knihy, čím starší, ošoupanější a zničenější, tím lépe 🙂 Mít doma knihu, která je nejen stará přes sto let, ale má také obrovskou hodnotu, alespoň pro mě, tak to byla výzva. Lákalo mě mít možnost dozvědět se o úplných počátcích italské kuchyně, historii a poznat původ spousty receptů, zjistit jak Italové kdysi vařili a jestli se něco změnilo. Začala jsem tedy hledat.

italská kuchyně pasta těstoviny

stará i nová mají ilustrace reálné velikosti průměru těsta, když děláte domácí těstoviny

recepty itálie domácí těstoviny

novější kniha, recepty dle měsíců

Zjistila jsem, že vydání existuje obrovská spousta. Na známých prodejních portálech ale byly k dostání třeba ty po roce 2000, což uznejte, není zrovna tak lákavé, když se určitě dá sehnat tato kniha ze staršího roku 🙂 Pustila jsem se tedy do pátrání k soukromníkům, co podávali přes různé inzeráty, a narazila jsem na 3.vydání z roku 1919, mělo to menší háček, kniha se prodávala za 250 euro! Naprosto chápu, sběratelská cena. Já ale potřebovala i knihu, kterou budu moci denně používat, otáčet stránky a listovat v ní. Nebudu to natahovat, asi týden jsem zkoumala různé stránky a rozeslala desítkám lidí dotazy ohledně ceny knihy, ale hlavně také ceny dopravy.

itálie vaření

obě knížky pospolu

stará kuchařka italská

můj stoletý úlovek 🙂 tipy na sváteční jídla

Kniha totiž váží přes 2 kg, takže doprava v průměru stála okolo 20 euro. Odepsal mi jeden pán, že mi dá dopravu asi za 12 euro a knihu za 25 euro, takže jsem souhlasila, prošla si jeho reference a dohodla se s ním. Knihu jsem zaplatila. To bylo ráno. Měla jsem radost, protože kniha byla z roku 1990, což je dost staré na to, aby mě to zaujalo a zároveň v perfektním stavu, abych s ní mohla denně listovat.

italské recepty

moje použitelné vydání z roku 1990, popis kuchyně z roku 1200

Měla jsem radost, pár hodin na to se ale stalo, že mi jedna slečna odpověděla na asi týden starý dotaz ohledně ceny dopravy. Chtěla za ni jen 8 euro. Šla jsem se tedy podívat, o jaké vydání šlo, a po otevření prohlížeče mě čekalo úžasné překvapení! Šlo totiž o 3.vydání z roku 1919. To samé, které kdosi prodával za 250 euro, tak tato slečna se ho chtěla zbavit za 8 euro!!! Moc dlouho jsem nepřemýšlela, knihu jsem pár hodin po té první objednala a zaplatila 🙂 

Obě mi přišly do týdne a mám je teď doma! Jednu starou, za 4 roky jí bude 100 let!!! 🙂 A druhou, se 790 recepty, která se tváří jako úplně nová, přitom je také přes 20 let stará. Co jsem v knize našla (to platí pro obě)? První věcí je to, že je celá psaná ve staroitalštině 🙂 Takže ne vždy je úplně snadné se prolouskat všemi recepty, gramatika se ale dá často intuitivně odhadnout a většině je rozumět, i když to někdy chvilku trvá.

italské recepty itálie

obě pospolu, úžasné ilustrace 🙂

Historie italské kuchyně v knize sahá až do doby Římanů, je zde dokonce první dochovaný „recept“, který je tedy celý v latině, takže jsem z něj moc nepochytila. Potom se Artusi věnuje gastronomii v každém století až do „současnosti“ (čili do 19.století). Receptů je opravdu spousta. Jejich řazení není klasické, na předkrmy, druhé chody atd. Ale má tu dokonce nápady na různá menu dle měsíců a různých svátků.

italská kuchařka recepty itálie

kuchyně z roku 1600

Častokrát ani neuvádí přesné množství, ale spíše popisuje principy vaření některých receptů. Což se mně osobně strašně líbí, protože je důležité kolikrát při vaření spíše pochopit smysl, techniku a proč se co jak dělá, než hodinu vážit mouku. Nakonec se vám pak jídlo ani nepovede a člověk neví proč se tak stalo, i když přesně postupoval podle uvedených množství a ingrediencí. Líbí se mi i jeho historky, které k receptům přidává a vůbec i jazyk, jakým se vyjadřuje. Je to jako by se člověk vrátil zpátky v čase. A celou knihu (teď mám na mysli tu z roku 90, kterou denně používám) provází úžasné staré ilustrace!

italská kuchařka

úplně dole římský recept

Je to strašně krásná kniha! A já už z ní pro vás připravuju řadu receptů, doufám, že vás nadchnou tak, jako mě. Ostatně, jestli čtete moje stránky, máte vášeň pro italskou kuchyni tak jako já a určitě budete rádi, když se na chvíli odkloníme od klasických a známých receptů jako jsou pasta a pizza, a mrkneme spolu taky na to, jak vlastně Italové kdysi vařili, protože právě odtamtud se vyvinuly ty světoznámé recepty, které máme všichni tolik rádi!!

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Rady a tipy k italské kuchyni Označeno s:
0 comments on “Bible italské kuchyně…La Scienza in cucina e l´Arte di mangiar bene
3 Pings/Trackbacks pro "Bible italské kuchyně…La Scienza in cucina e l´Arte di mangiar bene"
  1. […] se nachází i v mojí oblíbené prastaré kuchařce od Pellegrino Artusi (článek zde). Základními ingrediencemi jsou kromě fazolí i česnek, olivový olej, polpa di pomodoro (což […]

  2. […] víkendu jse vytáhla svoji úžasnou starou kuchařku od Pellegrina Artusi (článek zde) a připravila jsem pro vás z ní další „středověký“ italský recept. Jelikož […]

  3. […] jsem psala o mé nové knize o italské kuchyni: La Scienza in cucina e l´arte di mangiar bene (článek najdete zde).  Odtamtud teď pro vás budu čerpat řadu receptů. Některé si možná upravím a […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků