Dneska vám ukážu, jak udělat úplně nejzákladnější a nejjednodušší rajčatovou omáčku. Už jsme se s ní setkali v receptu Spaghetti al pomodoro.
Základní ingredience
Na tuto omáčku budeme potřebovat česnek, cibulku (stačí nějaká menší), čerstvá rajčata, potom bazalku, extra-panenský olivový olej a nesmí chybět také sůl a pepř.
Jak začít?
Nejdřív si dáme vařit vodu do hrnce, kterou ale nesolíme. Omyjeme rajčata, nakrojíme na nich takový křížek (je to kvůli tomu, aby se pak z nich ta šlupka dobře loupala). Někdo zastává názor, že slupky je dobré nechávat. Obsahují prý více vitamínů. Takže co dům do tradice.
Já se ji v Itálii naučila bez slupky a pokud možno i bez semínek. Ty samozřejmě taky nejsou zakázaná, naopak „sugo rustico“ je přímo název pro rajčatovou omáčku, kde vám plavou i semínka (je taková hustší).
Rajčata dáme vařit asi na 30 sekund do vody. Poté je scedíme a opláchneme ve studené vodě, docela to pomáhá při loupání šlupky a nespálíme si také prsty. Do pánve kápneme trochu oleje, přidáme česnek (ten oloupeme a buď rozmáčkneme hranou nože nebo ho nakrájíme na drobno). K česneku přidáme cibuli nakrájenou na jemno. Osmahneme dozlatova.
Z rajčat odstraníme slupku, vyndáme semínka a tvrdou stopku. Nakrájíme je na menší kousky a přidáme k osmahlé cibulce a česneku. Omáčku osolíme, opepříme. Na závěr přidáme pár lístků bazalky. Pokud se vám začne omáčka vysušovat, tak můžete přidat trochu horké vody z vařících se těstovin.
Vhodné těstoviny
Určitě spaghetti (ty jsou nejtradičnější pro tenhle recept), pak jsou ještě dobré bucatini a vermicelli.
Dobré značky těstovin, které mám vyzkoušené: Barilla, Riscossa, Mamma Lucia, Combino nebo jakékoliv jiné kvalitní italské těstoviny.
2 komentáře
Omáčka je moc dobrá 🙂 jenom doporučuju vařit si ji spíš v sezóně, kdy jou k sehnání rajčata krásně červená a sladká… a nešetřila bych s nimi (použila jsem 400g – 9 koktejlových a to mi připadá ještě málo – množství sotva pro dva), po vyndání semínek se obsah zmenší. Podávala jsem s bramborovými gnocchi a strouhaným parmazánem. Určitě nedělám naposledy!
Určitě skvělý tip pro ostatní! Jedině shánět sezónní produkty 🙂