Obří mušle, neboli „conchiglioni“ jsou skvělou těstovinou, kterou můžeme použít na řadu receptů. Oproti klasickým malým druhům těstovin jsou výjimečné tím, že je můžeme naplnit různými krémy a nechat třeba zapéct v troubě. Vznikne nám z toho potom neskutečně vynikající večeře :-). Není to nic těžkého a vy se pak můžete před kamarády pochlubit svým kuchařským uměním!
Dneska si uděláme conchiglioni s mojí oblíbenou ricottou a špenátem – výborná kombinace náplně, kterou už známe z domácích raviolů. Musím se přiznat, že docela dlouho jsem hledala conchiglioni v obchodech a hodně dlouho mi trvalo než jsem je našla, možná budete mít větší štěstí než já, pokud si ale nevíte rady, já je našla v krámku Gran Moravia v Liberci nebo i v Tescu. Pravděpodobně je budou mít i v jiné pobočce, která je k vám nejblíž.
Ingredience (pro 2-3 osoby):
cca 250 g těstovin conchiglioni
cca 150 g čerstvého špenátu, listy opláchneme
asi 300 g čerstvé ricotty
sůl a pepř
olivový olej
nastrouhaný sýr parmezán (např. Gran Moravia)
jedna plechovka loupaných rajčat nebo pasírovaných
čerstvá bazalka, stačí pár lístků
1 menší cibule
1 žloutek
Postup:
Připravíme si základní rajčatovou omáčku – recept najdete tady – samozřejmě můžete použít i loupaná rajčata nebo passatu, jak jsem uvedla v ingrediencích. Mezitím si připravíme náplň. Na dno hrnce dáme trošku vody (stačí i ta, co vám zbyde po opláchnutí špenátových lístků), kterou lehce osolíme a zapneme oheň. Přidáme špenát. Jakmile změní svou formu a pustí šťávu, scedíme ho a necháme vystydnout (nebo propláchneme studenou vodou). Vymačkáme z něj přebytečnou vodu a nakrájíme ho na jemno. Přidáme ricottu ricottu, osolíme ji, opepříme, přidáme nastrouhaný sýr a žloutek. Pořádně všechno promícháme a vložíme do lednice.
Dáme vařit vodu na těstoviny (vyberte si nějaký větší hrnec ať se vám tam conchiglioni vejdou), jakmile vře, osolíme ji a přidáme těstoviny, které uvaříme hodně al dente. Jakmile jsou hotové, scedíme je a necháme je lehce vychladnout. Mezitím naneseme vrstvu omáčky na dno pekáče, vezmeme každou mušli zvlášť, naplníme ji pomocí lžičky směsí z ricotty a vyskládáme je vedle sebe do pekáče. Na závěr je ještě posypeme nastrouhaným sýrem.
Rozehřejeme troubu na na 180-200°C a dáme je péct na asi 30 minut.
5 komentáře
Sháněla jsem tyto těstoviny několik let, protože je znám z Itálie. Také jsem je s radostí objevila v obchodech Gran Moravia. V Praze ale již Conchiglioni v obchodech Gran Moravia nemají a prý mít nebudou. Tento týden jsem ale učinila objev – prodává je Tesco ve své řadě potravin Tesco Finest! Takže větší Tesco hypermarkety by je snad mít měly.
Tak to je super! děkuju za informaci..zkusím si je v libereckým tescu najít 🙂
Škoda, že ty těstoviny se u nás nevyrábí bezlepkové! Jsem hrozným milovníkem těstovin a tohle bych si teda dala! 🙂
Je to naprostá bomba! určitě si je můžete vyrobit i doma sama a udělat je bezlepkové 🙂 ale je pravda, že je škoda, že už je takto nevyrábí, nebo alespoň málo jich je..