Spaghetti al pomodoro je jedním z mých nejoblíbenějších receptů. Je svěží, jednoduchý a opravdu velmi dobrý. Je to skvělé letní jídlo, které zasytí a přitom je lehké. Tento pokrm můžeme považovat za jakýsi symbol Itálie, už proto, že hlavní suroviny potřebné pro jeho přípravu jsou tolik typické pro tuto zemi: rajčata, bazalka a špagety.
Nenajdeme v Itálii jediný univerzální recept, protože existuje jeho řada variant. Někteří Italové osmahlý česnek vyndají, jiní jej naopak nasekají na jemno společně s cibulkou a vytvoří tak základ pro rajčatovou omáčku.
Špagety s rajčatovou omáčkou je velice jednoduchý recept, který si rychle oblíbí nejen děti. Omáčka je hotová během chvilky (samozřejmě čím déle ji budeme vařit, tím výraznější chuť dostaneme) a nemusíme zůstat u klasické varianty pouze s rajčaty, můžeme do ní přidat například i olivy či jiné oblíbené ingredience.
Bílé víno ani cibulka nejsou nutností. Stejně tak nemusíte používat čerstvá rajčata, můžete s klidem koupit již hotová loupaná rajčata v plechovce či jako alternativu použít například rajčata pasírovaná nebo passatu s kousky rajčat.
Všechno záleží jen na vás. Já mám pro vás dnes velmi chutnou variantu připravenou z čerstvých rajčat. Ta nebudeme pasírovat a necháme je nakrájená na menší kousky abychom získali vynikající jemnou omáčku s kousky rajčat.
Špagety s rajčatovou omáčkou (spaghetti al pomodoro)
TiskIngredience
- 5 velkých čerstvých rajčat (množství upravíme dle velikosti rajčat)
- 1/2 malé cibule, nakrájená na jemno
- 1 stroužek česneku, oloupaný a rozmáčknutý (nebo nakrájený na jemno)
- asi 1 dc bílého suchého vína (není nutné)
- 500 g těstovin typu spaghetti
- sůl a pepř (množství dle potřeby)
- pár lístků bazalky, natrhaných na menší kousky
- nastrouhaný parmezán (např. Gran Moravia, Grana Padano)
- extra-panenský olivový olej (asi 4 lžíce)
Postup
Rajčata omyjeme a nakrojíme na nich křížek (to aby se pak šlupka dobře sloupávala). Dáme je vařit do vroucí vody na asi 30 sekund, vyndáme je, opláchneme studenou vodou a sloupneme slupku. Odstraníme stopku a semínka. Nakrájíme je na malé kostky.
Mezitím necháme na olivovém oleji osmahnout česnek, jakmile zezlátne tak ho vyndáme a do pánve přidáme cibulku. K cibulce následně přidáme rajčata. Dusíme na mírném ohni. Rajčata zalijeme vínem a necháme ho odpařit. Omáčku osolíme a opepříme, dále vaříme na mírném ohni a necháme pomalu bublat. Čas od času promícháme. Ke konci přidáme bazalku.
Dáme vařit vodu na těstoviny, jakmile vře, osolíme ji. Těstoviny uvaříme al dente a scedíme. Pokud se nám v průběhu začne rajčatová omáčka vysušovat, můžeme do ní přidat trochu vody z těstovin.
Scezené těstoviny smícháme v pánvi s omáčkou. Podáváme posypané nastrouhaným sýrem a se sklenkou dobrého vína.
Poznámky
TIP: Omáčku můžeme na dva až tři dny uskladnit v lednici. Kromě špaget můžeme použít také těstoviny maccheroni, penne, fusilli, caserecce apod.
3 komentáře
Dobrý den, kde jsem udělal chybu, že mi málem shořela kuchyň při nalití vína do pánve ? Děkuji
Rozesmálo 😀 😀