O víkendu jsem se rozhodla uvařit k večeři něco s hráškem, protože už jsem ho dlouho neměla. Vyhrabala jsem recept na skvělé risotto v jedné staré italské kuchařce, kterou jsem dostala od tchána. Čistě náhodou jsme v pátek v obchůdku Gran Moravia nakoupili i prosciutto, co se zrovna do tohohle receptu dává. Přiznám se, že jsem tohle risotto nikdy nejedla, ale nakonec všem hrozně chutnalo a určitě si ho zase někdy uděláme 🙂
Ingredience (pro 2 osoby):
- cca 200g italské rýže Arborio nebo Carnaroli
- 30g másla (já koupila jako vždy v obchůdku Gran Moravia)
- strouhaný italský tvrdý sýr – např. Gran Moravia
- hrášek (plechovka nebo čerstvý)
- italské prosciutto (asi všichni znáte – nejlepší je „dolce – prosciutto di Parma“)
- cca 1l dobrého domácího masového vývaru
- panenský olivový olej cca 2 lžíce
- 1dc bílého suchého vína
- (smetana na vaření (nebo italská smetana) cca 100ml – já ji tentokrát vynechala)
Postup:
- na másle a olivovém oleji osmahněte zlehka prosciutto
- pak do hrnce přidejte rýži a pěkně ji opečte na silném ohni
- přilejte víno a nechte ho vypařit
- přidejte tři lžíce hrášku a zalijte všechno dvěmi naběračkami vývaru
- nechte chvíli vařit (teď už na mírnějším ohni)
- přidejte malou hrst strouhaného sýra
- postupně přidávejte po částech teplý vývar a neustále míchejte
- risotto je hotové za cca 18-20 min (ochutnejte ho, musí být „al dente“)
- vypněte oheň a risotto odstavte
- nakonec do něj ještě přidejte dvě hrsti sýra a malou kostku másla
- všechno pořádně promíchejte
- risotto podávejte posypané sýrem