Miluju špenát, protože se dá uvařit na stovky způsobů. Nedávno jsme si ukázali smažené italské špenátové kuličky (recept zde), které můžou posloužit jako skvělý předkrm neboli „antipasto“.
Špenát ale v italské kuchyni neplní jen roli přílohy nebo předrkmu, nýbrž se skvěle hodí i jako hlavní ingredience při přípravě spousty dalších jídel. Nejznámější jsou třeba špenátové lasagněl, krém do plněných těstovin, např. ravioli (recept zde). V minulosti jsme si také ukázali vynikající plněné těstoviny ve tvaru mušle „conchiglioni“ (recept zde).
Dneska si ukážeme naprosto jednoduché risotto právě se špenátem 🙂
Co budeme potřebovat? Určitě doporučuji si přečíst můj článek Rady a tipy k italské kuchyni: Jak na risotto. Najdete tam pár tipů ohledně přípravy výborného risotta. Ty věci možná opakuju stále dokola, ale italská risotta jsou prostě dokonalé jídlo a opravdu není tak složité ho doma připravit ze surovin, které najdete kde0koliv v obchodech.
Pokud ho chcete mít opravdu italské, stačí dodržet použití surovin, postup a závěr. Vznikne vám jednoduché jído, které vás skvěle nasytí a blýsknete se před vašimi známými pravými italským krémovým risottem 🙂
Ingredience (pro 2 osoby):
200g italské rýže typu Arborio (ev. Carnaroli)
cca 4cm kostka másla (já sehnala v obchodě Gran Moravia)
1 hrst sýra parmezánového typu (např. Gran Moravia, Grana Padano), nastrouhaný
100-150g čerstvého špenátu, spařeného a nakrájeného na velmi drobno (informace dole)
cca 0,5l domácího zeleninového vývaru (dle potřeby), horký
1 menši cibule, nakrájená na drobno
1 lžíce olivového oleje
1dc bílého vína (já použila italské Orvieto Classico)
Postup:
Na mírném ohni dejte na rozpuštěné půlce másla a olivovém oleji smažit cibulku. Po chvilce přidejte špenát a smažte na mírném ohni několik minut. Potom přidejte rýži a zvyšte o něco plamen na plotně. Rýži pravidelně míchejte. Jakmile se začne trochu lepit na dno pánve (či hrnce), zalijte ji vínem a nechte ho vypařit.
Začněte postupně přidávat horký vývar. Pravidelně míchejte a nechte rýži postupně nasáknout a nabobtnat. Uvařte ji „al dente“ neboli lehce na skus a dejte stranou odpočinout. Do rýže vmíchejte sýr a zbytek másla. Pořádně promíchejte.
Vznikne vám úžasně krémové risotto, které můžete ještě posypat sýrem a podávat s bílým vínem! 🙂
TIP: Jak spařit špenát? Nevím, jestli používám přesný termín pro jeho úpravu. V italštině se tomu říká „lessato“. Nicméně vezmete špenát. Omyjete ho. A s tou trochou vody, co vám na něm zbyde z omytí, ho dáte na pánev. Stále mícháte, dokud vám celý nezměkne. Nechte okapat a bokem vystydnout. Nakonec z něj vymačkáte rukama všechnu přebytečnou vodu a můžete krájet.