Tento recept miluju, stejně jako jeho známější verzi z lilků (najdete zde). Není totiž kdovíjak složitý a ani nezabere tolik času kolik by se mohlo zdát. Cukety jsou jednou z mých nejoblíbenějších surovin používaných v italské kuchyni. Můžeme z nich připravit třeba také vynikající risotto (recept zde).
Zapečné cukety se mohou servírovat jako předkrm nebo i jako hlavní chod (pokud uděláme pěknou porci). Já si je ráda dávám třeba k večeři.
Ingredience (pro 4 osoby):
1 – 1,5 kg cuket, omytých, osolených a nakrájených na stejně široké plátky (cca 0,5 cm)
2 plechovky drcených rajčat (ev. pasírovaná rajčata nebo cherry rajčátka)
extra-panenský olivový olej (rozhodně nějaký kvalitní italský)
3 mozzarelly (nejraději mám Galbani nebo jinou italskou značku), nakrájené na kousky
asi 200 g nastrouhaného parmezánu
sůl a pepř
1 česnek, oloupaný a rozmáčknutý hranou nože
pár lístků čerstvé bazalky
Postup:
Cukety osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Jakmile jsou hotové, vyskládáme je na kuchyňský papír a necháme je pustit přebytečný olej. Mezitím si připravíme omáčku. Osmahneme česnek na olivovém oleji, přidáme rajčata a nakonec bazalku. Dochutíme solí a pepřem. Chvíli povaříme.
Naspod pekáčku naneseme vrstvu omáčky, na ni položíme cukety, další vrstvu omáčky, mozzarellu a parmezán. Takto vrstvíme dokud nám na vrchu nezůstane omáčka posypaná parmezánem a mozzarellou.
Dáme zapéct do trouby na asi 180 stupňů, na cca 30 minut, dokud nám vršek krásně nezezlátne. Podáváme teplé.
3 komentáře
výborný recept.velmi chutné
Díky za tip! Máte hezký stránky, určitě toho vyzkoušíme víc.
Děkuji, to mám radost 🙂