I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Rady a tipy k italské kuchyni

Il sugo – základ italské kuchyně

Il sugo – základ italské kuchyně

Klasická věta italských hospodyň na to co se dnes bude vařit je “Oggi facciamo la pasta con il sugo”. Ale co je tím “sugem” vlastně myšleno? Do češtiny se to dá přeložit jako omáčka. V Itálii to znamená, že se připraví těstoviny s rajčatovou omáčkou “salsa di pomodoro”.

Sugo může znamenat celou řadu rajčatových omáček. Na přípravu takové omáčky se dají použít pasírovaná rajčata “passata di pomodoro” či jiná úprava rajčat. Můžete si přečíst můj starší článek o různých produktech z rajčat.

Jak už jsem říkala “sugo” je prostě omáčka. Nejznámějšími je asi boloňská omáčka a nebo neapolské sugo (ragu napoletano), které je tradičně vařené hospodyňkami z jihu až 5 hodin na mírném ohni. Do těchto omáček je přidáváno kvalitní maso (do ragu se dávají celé kousky – několik různých druhů a do boloňské pak mleté maso) a zelenina (do ragu většinou pouze cibule, do boloňské potom kromě cibule i například mrkev, řapíkatý celer aj., vše nakrájené na malinké kousky) a kvalitní italské víno.

Ragu v podstatě znamená jakoukoliv omáčku na bázi masa, ať vařeného v celku nebo mletého. V ragu najdeme velké množství dalších ingrediencí. Recepty na přípravu ragu se liší v každém regionu. V Itálii se můžete setkat se slovem “ragu” a “sugo” používanými jako synonymum a to hlavně díky již zmiňovaným slavným omáčkám. Slovo ragu má původ ve francouzštině a odvozuje se od slova “ragoûter”, což znamená probudit apetit. 

Neapolské ragu je známé hlavně tím, že hotová omáčka je použita na ochucení těstovin, které potom tvoří první chod. Maso se z omáčky vyndá a udělá se z něj druhý chod. Ne každá italská rodina věnuje ragu takové úsilí jako Neapolci, takže časem se recept (jako ostatně všechny) pozměnil a v každé části Itálie ho dělají trochu jinak a jinak dlouho. 

Dalšími příklady jsou například omáčky s mořskými plody, s pancettou nebo čerstvě natrhanými hřiby. Italské “sugo” je tudíž základem veškeré italské kuchyně. Vaří se na spoustu způsobů a je ochuceno řadou ingrediencí. Vytváří tak širokou škálu receptů: ať už se jedná o těstoviny či pouze doplňuje maso, zeleninu, může také být základ na italské minestrone či jednodušší polévky.

Všechny italské omáčky s rajčatovým základem se vaří ve většině případech alespoň jednu hodinu. To proto, aby jim veškeré přidané ingredience dodaly tu správnou chuť. Poctivé “sugo” se vždy vaří na velmi mírném ohni a omáčka tak v hrnci pomalinku bublá i několik dlouhých hodin.

Il sugo – základ italské kuchyně was last modified: Srpen 29th, 2017 by Zuzka

Sdílejte:

  • Click to share on Facebook (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na Pinterest (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na Twitteru (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na LinkedIn (Otevře se v novém okně)

Přečtěte si také

předchozí článek
Fagioli con salsicce (italská klobáska s fazolemi)
následující článek
Jak na domácí gnocchi

Mohlo by vás také zajímat

Tipy k italské kuchyni: Jak na výborné italské...

Bible italské kuchyně…La Scienza in cucina e l´Arte...

Desatero “italských” přikázání

Olivový olej Bonamini…obrovské překvapení aneb odpoledne naplněné radostí

Doporučené italské produkty

Jak na domácí gnocchi

Jak na domácí těstoviny

Domácí ravioli plněné ricottou a špenátem

Tajemství těstovin…díl 1.

Jak na domácí italskou pizzu

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Gastro zájezd do Apulie

Promotion Image

termíny jaro 2019

Nadcházející akce

  1. Víkendový kurz italštiny + kurz vaření

    Březen 9 @ 10.00 - Březen 10 @ 15.00

Zobrazit všechny Akce

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Bergamo – co vidět?

Promotion Image

e-book průvodce

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1790 Kč

sukně tricolore 590 Kč

náramek Love Italy 379 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

5 lekcí italštiny na Skypu 1750 Kč

Plakát motivy Itálie 690 Kč

Facebook

Facebook

Instagram

Další fotky...Sledovat

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014
  • 3

    Spaghetti al pomodoro fresco (špagety s omáčkou z čerstvých rajčat)

    08/01/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Lekce italštiny č.24 – cestujeme po Itálii

25/Dub/2017

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Italové u nás: Christian Bedin

11/Úno/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú bramborové gnocchi cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tagliatelle tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru