Typicky italskou tradicí je tzv. „aperitivo„. Je to nemyslitelná součást pátečního nebo sobotního večera ať už jste na severu nebo jihu Itálie. Já se s touhle úžasnou tradicí poprvé seznámila ve Veroně, kde jsem se ještě jako 19 letá studentka zúčastnila ročního programu Erasmus a vůbec jsem netušila, že se Itálie jednou stane mým domovem.
Jednou takhle na kolejích za mnou přišly spolubydlící Italky s tím, že si zajdeme na „aperitivo“, netušila jsem oč jde. Přišly jsme do baru (v Itálii bary nejsou stejné jak u nás, chodí se sem na snídani – koupíte si kafe, cappuccino a sníte k tomu sladký „brioss“, někdo tomu říká i croissant, nebo kousek pizzy, nebo si zde můžete dobít telefon, vsadit na „Superenalotto“, obdoba naší Sportky, koupit stírací losy „Gratta e vinci“ a nebo si třeba zajít večer s kamarády na aperitiv), spolubydlící mi hnedka objednaly Spritz, bez kterého se prý prostě nedá zahájit večer plný zábavy a…jídla.
Spritz je typickým nápojem, který se při aperitivu pije hlavně v severní Itálii. Kromě Spritzu se v Itálii pije i např. Campari, Negroni (typický pro Florencii), Martini, Prosecco, víno (to jsme pili hodně v Umbrii) a spousta dalších. Já si osobně nejvíc ze všch oblíbila Spritz, který je nejdříve nasládlý a pak trochu nahořklý a dohromady je to naprosto úžasná chuť! Někdo dělá Spritz z bílého suchého vína, já raději preferuji verzi s italským šumivým vínem „prosecco“ (hlavně tomu neříkejte před Italy šampaňské :-). Ve Spritzu nesmí chybět především likér Aperol, bez kterého by to prakticky ani nešlo, pak už se přidá jen perlivá voda nebo soda, pár kostek ledu a nakone plátek šťavnatého pomeranče (někdo přidává i malou olivu).
Samozřejmě není nutnost popíjet během aperitivu alkohol. Spousta Italů si rádo objedná i jednoduše Coca Colu, ovocný džus nebo výborný nealhokolický nápoj Crodino s nahořklou chutí, stejně tak jako je Bitter Rosso nebo Bitter Bianco.
Aperitiv pochází ze severní Itálie, konkrétně z Turína, a rozšířil se jako tradice do úplně všech italských regionů, i když o něm existují zmínky už ze starověkého Říma, kde se popíjel nápoj kterému se říkalo „mulsum“ a byl tvořen z vína a medu. Aperitiv se odvozuje od latinského „aperire“ (italsky „aprire“) neboli otevřít (přeneseně zahájit večer). Jde o to strávit společně a příjemně čas s kamarády, popovídat si a pobavit se a ve většině případů si potom ještě společně zajít na večeři. Do baru chodí celé party, v Itálii nikdy nepotkáte skupinku o dvou lidech. O aperitivu se také říká, že stimuluje apetit a pocit hladu a pokud se konzumuje v rozumném množství, tak má také dobrý vliv na trávení.
Co na žádném aperitivu v Itálii nikdy nechybí je jídlo, toho musí být vždy všude a dost. Tradičním jídlem jsou takové různé jednohubky („stuzzichini„), které ujídáte během večera a dostanete je v každém baru úplně zdarma. V každé části Itálie se jídlo v barech liší, ale takovým nejvíce tradičním „finger food“ bývají olivy, chipsy, tramezzini (to jsou takové sandwiche nakrájené do trojúhelníkového tvaru, kde uvnitř najdete téměř vždy majonézu, různé pomazánky např. z tuňáka a ricotty, prosciutto crudo, prosciutto cotto, vejce, salát, rajčata a jiné dobroty), potom „pizzette“ (prostě malé kousky pizzy), „affettato“ (to je takový mix různých sýrů a uzenin), „tortine salate“ (zase takové slané chlebíčky) a spoustu dalších dobrot. V Miláně jsem se například setkala s tzv. večery „happy hour“ (typické hlavně na severu), kde aperitiv probíhá tím způsobem, že se platí pouze za pití a veškeré jídlo je pak zadarmo – v tomhle případě tam byl výběr asi ze tří druhů těstovin, rizot, pečených mas a zeleniny, chleby, pizzy..no prostě bohaté švédské stoly teplého i studeného jídla. Po takovém aperitivu už se na večeři většinou nechodí 🙂
Všem, co se chystají do Itálie, ať už na dovolenou nebo za jiným účelem, tak určitě doporučuji vyzkoušet si alespoň jednou prožít některý večer „all´italiana„, dát si s kamarády dobrý aperitiv, u toho ukusovat italské dobrůtky a potom si zajít do místní pizzerie na pravou italskou pizzu a bavit se až do rána! Uvidíte, že nebudete litovat, protože Itálie je zemí, která vás svou kulturou naprosto dostane :-).
1 vložit komentář
Ahoj..Skvělý článek! Sama se chystám do Milána a ráda bych ochutnala co nejvíce z italské kuchyně. Proto mi přijde aperitivu jako skvělý nápad ochutnal kousek od všeho. Jenže jak se ve městě nevyznám, nedokážu odhadnout nějaký dobrý bar, kde by se mě sny naplnily. 😀 nemohla bys mi poradit kam vyrazit, někde v okolí Duomo a případně i někam na pravou italskou pizzu? Děkuju moc