Tortellini al forno (zapečené tortellini)

Zapečené tortellini se výborně hodí například na nedělní oběd, kdy máte přes den trochu víc času na jejich přípravu. Recept není nijak extra složitý, jen je prostě pracnější než třeba „aglio olio“. Komu se bude chít do domácíh tortellinů, tak má můj obdiv 🙂 já si pro změnu tenhle víkend z lenosti koupila. Nejlepší tortellini jsou s masovou náplní, pokud možno čerstvé (mají např. v Gran Moravia), dobré tortellini se dají dneska sehnat snad už všude. Samozřejmě můžete použít i ty s ricottou a špenátem, ale masové jsou prostě k masovému ragu chutnější.

Nejdůležitější na tomhle receptu je omáčka. Čím lepší bude vaše „sugo„, tím lepší budou v závěru těstoviny. Na tenhle recept se nejvíce hodí domácí ragú. Já použila loupaná rajčata + trochu rajčatové passaty. Maso jsem dala na půl hovězí a vepřové. Vývar jsem tam tentorkát nedávala.

zapečené tortellini

Ingredience: (pro 6 osob)

  • 750g čerstvých těstovin tortellini plněné prosciuttem nebo jiným masem (mají např. v malém italském obchůdku Benissimo v Liberci, tortellini prodává ale i Globus, Kaufland a Billa) – raději vybírejte pouze ty vyrobené v Itálii nebo si udělejte domácí
  • cca 600 ml italského rajčatové passaty (např. Ortomio, Valfrutta, Giana a jiné) nebo loupaná rajčata (má např. Kaufland, Billa, Albert)
  • 100 – 150g strouhaného sýra Gran Moravia
  • panenský olivový olej, sůl, pepř
  • cca 500g mletého masa (míchané vepřové napůl s hovězím)
  • 1 čerstvé rajče
  • zeleninový základ: řapíkatý celer, cibule a mrkev
  • kousek másla
  • červené víno
  • 1 balení mozzarelly

Příprava:

  • dejte do většího hrnce na drobno nakrájenou zeleninu a osmahněte ji na rozpuštěném másle
  • potom přidejte maso, jemně ho osolte a opepřete a zalijte trochou olivového oleje
  • maso pečte na středním ohni dokud nedostane nahnědlou barvu
  • hotové maso zalijte trochou vína (cca 1dc) a nechte ho vypařit
  • pak přidejte rajčatovou passatu nebo loupaná rajčata 
  • hrnec zakryjte pokličkou a nechte omáčku na velmi mírném ohni vařit (omáčka by měla trošku bublat) min.1hodinu (průběžně míchejte a dochuťte solí a pepřem)
  • dejte vařit vodu na těstoviny – osolte jí hrubou mořskou solí (doporučuji hodně hluboký hrnec, ale nevyplňujte ho až po okraj vodou, aby se vám tam tortellini vešly až nabobtnají, ale zase aby se vám voda z hrnce nevylila)
  • do vroucí vody vhoďte těstoviny a nechte cca 2-3 minuty vařit – nevařtit úplně do měkka, Tortellini se potom dodělají ve troubě
  • hotové tortellini vložte do pekáče a smíchejte pořádně s vaší omáčkou
  • navrch přidejte čerstvé rajče nakrájené na malé kousky
  • navrch vše pořádně posypte mozzarellou natrhanou na kousky a nastrouhaným Gran Moravia
  • vložte pekáč do trouby – doprostřed na cca 180 stupňů na 40 minut

TIP: výborné jsou tortellini, když do omáčky ještě přidáte trochu smetany

suroviny na tortellini ingredience na ragú máslo gran moravia pečená zelenina mleté maso červené víno omáčka na těstoviny těstoviny tortellini zapečené tortellini zapečené plněné tortellinizapečené plněné tortellini zapečené plněné tortellini

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Primi (první chody) Označeno s:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků