Verdura al gratin je v podstatě pečená zelenina v troubě. V Itálii se dělají především pečená rajčata („pomodori al gratin“) nebo taky cukety a lilek. V každém regionu je dělají trochu jinak. Říká se, že původně pochází recept ze Sicílie, kde je jeho příprava o něco složitější než ta, kterou jsem se naučila já. Na Sicíli připravují „pomodori al gratin“ tak, že do směsi přidávají i kapary (cca 10g na 4 rajčata), cibuli, sardinky (na každé rajče připadne jeden kousek) a oregáno.
Jak už víme, tak Italové jsou prostě schopni udělat i z obyčejné cukety skvělou přílohu! Já si ji takhle dávám hlavně k masu. Je taková dobrota, že se to pak dojídá i studené 🙂
Ingredience:
- 2 stroužky česneku
- čerstvá zelenina: lilek, rajčata, cukety
- strouhanka (dle potřeby)
- olivový olej
- sůl, pepř
- listová petržel (1 hrst)
Postup:
- umyjte zeleninu
- dejte do pekáče trochu olivového oleje
- rozkrojte lilek a cuketu na půlky po délce a vyškrábněte lžičkou cca 1cm dužiny
- rajčata rozrkojte napůl a vydloubejte semínka špičkou nože – pozor abyste tam nechali dužinu (někdo to dělá i tak, že je tam nechá)
- potom rajčata trochu osolte, obraťte je směrem dolů a nechte z nich vykapat vodu cca 40 min (opět někdo to takto nedělá a rovnou je naplní směsí a dá péct) – někteří Italové je nechají odkapat 20 min, někteří i 2h
- nakrájejte listovou petržel na drobno a vložte jí stranou do misky
- nakrájejte na drobno česnek a vložte ho tam taky
- smíchejte pak česnek a petržel se strouhankou
- nakonec do misky přidejte ještě 2 špetky soli, trochu pepře a olej
- směs pokládejte na zeleninu a do vydloubané dužiny ji pořádně vmáčkněte
- dejte péct do trouby na cca 1h na 150 stupňů
TIP: do směsi můžete přidat i hrst nastrouhaného parmezánu.
1 vložit komentář