Verdura al gratin (zapečená zelenina)

 Verdura al gratin je v podstatě pečená zelenina v troubě. V Itálii se dělají především pečená rajčata („pomodori al gratin“) nebo taky cukety a lilek. V každém regionu je dělají trochu jinak. Říká se, že původně pochází recept ze Sicílie, kde je jeho příprava o něco složitější než ta, kterou jsem se naučila já. Na Sicíli připravují „pomodori al gratin“ tak, že do směsi přidávají i kapary (cca 10g na 4 rajčata), cibuli, sardinky (na každé rajče připadne jeden kousek) a oregáno. 

Jak už víme, tak Italové jsou prostě schopni udělat i z obyčejné cukety skvělou přílohu! Já si ji takhle dávám hlavně k masu. Je taková dobrota, že se to pak dojídá i studené 🙂  gratinovaná zelenina

Ingredience:

  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá zelenina: lilek, rajčata, cukety
  • strouhanka (dle potřeby)
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • listová petržel (1 hrst)

Postup:

  • umyjte zeleninu
  • dejte do pekáče trochu olivového oleje
  • rozkrojte lilek a cuketu na půlky po délce a vyškrábněte lžičkou cca 1cm dužiny
  • rajčata rozrkojte napůl a vydloubejte semínka špičkou nože – pozor abyste tam nechali dužinu (někdo to dělá i tak, že je tam nechá)
  • potom rajčata trochu osolte, obraťte je směrem dolů a nechte z nich vykapat vodu cca 40 min (opět někdo to takto nedělá a rovnou je naplní směsí a dá péct) – někteří Italové je nechají odkapat 20 min, někteří i 2h
  • nakrájejte listovou petržel na drobno a vložte jí stranou do misky
  • nakrájejte na drobno česnek a vložte ho tam taky
  • smíchejte pak česnek a petržel se strouhankou
  • nakonec do misky přidejte ještě 2 špetky soli, trochu pepře a olej
  • směs pokládejte na zeleninu a do vydloubané dužiny ji pořádně vmáčkněte
  • dejte péct do trouby na cca 1h na 150 stupňů

TIP: do směsi můžete přidat i hrst nastrouhaného parmezánu.

verdura al gratin směs strouhanky a petržele gratinovaná zelenina gratinovaná rajčata verdura al gratin verdura al gratin

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Contorni (přílohy), Nejnovější recepty, vegetariánské recepty Označeno s: , ,
0 comments on “Verdura al gratin (zapečená zelenina)
1 Pings/Trackbacks pro "Verdura al gratin (zapečená zelenina)"
  1. […] je parmigiana di melanzane (recept zde), dále se lilky velmi často pečou (např. verdura al gratin zde) nebo grilují. Nicméně Italové je rádi i smaží a takový recept si právě dnes […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků