Tortellini in brodo (tortellini ve vývaru)

Jednou se mě někdo zeptal, jestli mají v Itálii taky polívky jako tady v Čechách a tak jsem mu vysvětlila, že i v Itálii je dělají. S tím rozdílem, že rozlišují dva druhy polívek: zuppa a minestra (nebo minestrone) a jedí je zásadně v zimě a ne celoročně jako my. Polívky se dělají v Itálii už od středověku, kde se chudině podávala tzv. zuppa, což je úplně jednoduchá polívka neobsahující ani rýži nebo těstoviny, jenom chleba, který se do ní namáčel. Složitější je už pak minestra (nebo minestrone – rozdíl je jen množství ingrediencí – minestrone je mnohem hustčí polívka plná všeho možného). Minestra je v podstatě jakákoliv polívka, kde se vyskytuje rýže, těstovina nebo maso a zelenina. V Itálii se dělá nespočet polívek, existují např. minestre z ryb, krémové, z mořských plodů a nebo třeba klasické vývary.

Dneska jsem si pro vás připravila v kuřecí vývar s čerstvými tortellini. Těstoviny se můžete udělat doma nebo si jednoduše koupit čerstvé chlazené tortellini v supermarketu. Dneska už je mají snad úplně všude. Italský vývar je úplně stejný jako ten náš, uděláte ho z masa + kosti, zeleniny a pár bylinek a necháte ho na mírném ohni vařit asi 2-3 hodiny. Italové do vývaru už nic jiného nepřidávají, žádné maggi nebo koření. Jediné, co používají je sůl nebo pepř (většinou celý).

Množství tortellin není stejné jako když si děláte doma klasickou pastu. Ve vývaru se jich podává mnohem míň. Když jich do vývaru nasypete příliš, tak do sebe nasají všechnu vodu a z polívky se stanou těstoviny máčené vodou 🙂 Zkuste to odhadnout tak, že si do talíře nasypete na dno asi tak jednu hrst tortellin a představíte si, že nabobtnají o dvojnásobek.

tortellini ve vývaru

Ingredience (pro 2 osoby):

  • kvalitní domácí vývar (žádné hotovky ve vaničkách 🙂 ): maso dle libosti i s kostí, zelenina (např. cibule, mrkev, celý pepř, celer i s listy aj.)
  • čerstvé tortellini cca 150 – 200 g (buď domácí nebo koupené chlazené)
  • parmezán
  • sůl
  • panenský olivový olej

Postup:

  • udělejte vývar (kápněte do něj trošku olivového oleje)
  • z hotového vývaru vyndejte všechnu zeleninu a maso
  • vývar nechte vařit a dejte do něho těstoviny
  • tortellini jsou hotový rychle, cca 3min většinou
  • podávejte posypané parmazánem a s bílým italských chlebem

tortellini v italském vývaru

tortellini v italském vývaru

tortellini v italském vývaru

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Primi (první chody) Označeno s: ,
2 comments on “Tortellini in brodo (tortellini ve vývaru)
  1. Yanez napsal:

    Tortellini ve vývaru jsem vyzkoušel, ale mám ke kupovaným těstovinám výhradu. Ať je koupím s jakoukoliv náplní, chutnají mi stejně, či spíše, nechutnají. Dle mého názoru je to použitím spousty E přísad, které ty chutě přebíjejí v jednu. Chtěl bych jednou zkusit domácí výrobu. Už jsem vyráběl domácí ravioli pomocí takového plastového „udělátka“ a byly výtečné. Na tortellini si netroufám, prozatím. 🙂

    • Angelis napsal:

      To je pravda..asi to je i tím, že tu moc velký výběr tortellin není!! 🙁 jako najít dobré tortellini není v LBC moc snadný no.. I když mě teď napadá obchůdek Benissimo za radnicí..tam má paní čerstvý tortellini..ještě jsem je nezkoušela..ale chtělo by to. Kdyžtak zkus ty a pak mi dej vědět, jaký byly 🙂

1 Pings/Trackbacks pro "Tortellini in brodo (tortellini ve vývaru)"
  1. […] krásně zvýrazní chuť každé polévky, ať už je to tato rajčatová, známé minestrone nebo vývar s plněnými tortellini. Dnešní recept jsem chtěla trochu obzvláštnit a zkusila jsem místo nastrouhaného sýra jeho […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků