Tortelli di zucca (dýňové tortelli)

Jedná se o jeden z nejrozšířenějších receptů na stolech mantovanských rodin v průběhu slavnostní vánoční večeře „cenone“ (článek o tom jak Italové slaví Vánoce). Mají typicky nasládlou chuť dýní spojenou s mostardou (ideální je mostarda z hrušek nebo kdoulí) a sušenkami amaretti.

Tradice si potom žádá, aby se tortelli podávaly ve vývaru, ale vynikající jsou i s rozpuštěným máslem a šalvějí. Osobně jsem vyzkoušela i variantu, kdy rozpustíme máslo, osmahneme na něm pár lžic strouhanky a smícháme s tortelli. V obou variantách se potom těstoviny podávají ideálně posypané nastrouhaným sýrem.

těstoviny plněné dýní

Ingredience:

200 g mouky 00
3 vejce
500 g dýně
65 g sýra (grana padano, gran moravia)
sůl
sušenky amaretti 160 g
mostarda z mantovy 170 g (recept na mostardu)
muškátový oříšek

Postup:

Vezmeme dýni, rozkrojíme ji, odstraníme semínka a nakrájíme ji na půlměsíce. Ty naskládáme na pečící papír a dáme péct do trouby na 20 minut na 200 stupňů. Dýně musí krásně změknout. Hotovou dýni necháme vychladnout a vysušit od přebytečné vody. Mezitím vezmeme amaretti, rozdrtíme je a nasypeme do misky. Přidáme mostardu. Z dýně vydloubneme dužinu, rozmačkáme ji a přidáme do misky k ostatním ingrediencím společně s nastrouhaným sýrem a jedním vejcem. Osolíme a provoníme muškátovým oříškem. Misku se směsí zakryjeme potravinovou fólií a necháme v lednici přes noc odpočívat.

Druhý den si připravíme těsto na těstoviny. Doprostřed mouky uděláme důlek, do kterého vyklepneme dvě vejce. Rozšleháme je a postupně vmícháváme do mouky, dokud nezískáme kompaktní a nelepící se těsto. To rozválíme ručně nebo strojkem na těstoviny. Na jednu jeho stranu naneseme do řady jednotlivé porce náplně, asi 1-2 cm vzdálené od sebe. Těsto překlopíme, okraje zamáčkneme prsty a vykrojíme ve tvaru malých čtverců jednotlivé tortelli.

Tak a tortelli jsou hotové. Teď už je jen můžeme dát vařit do vroucí osolené vody a podávat například s rozpuštěným máslem a šalvějí!

TIP: Směs připravíme ideálně den předem a necháme ji ztuhnout přes noc v lednici.

dýně

dýně recept

domácí těstoviny

strojek na těstoviny tescoma

plněné těstoviny recept

jak na plněné těstoviny

plněné těstoviny

těstoviny plněné dýní

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Primi (první chody), vegetariánské recepty Označeno s: , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků