Torta salata di spinaci e ricotta (koláč ze špenátu a ricotty)

Naprosto jedinečný pokrm, který nadchne všechny, co mají rádi ricottu a špenát. Je to dokonalá kombinace chutí. Skvělý předkrm, který vás nasytí i po pár kouscích. Na tomhle receptu se mi líbí, že je opravdu jednoduché a rychlé ho připravit. 

Ingredience (pro 4 osoby):

1 balení listového těsta
350 g čerstvého špenátu
300 g ricotty (já použila čerstvou od Gran Moravia)
100 g parmezánu (ideálně Grana Padano, Gran Moravia či Parmigiano Reggiano)
špetka muškátového oříšku
2 vejce (jedno přijde na jeho pomazání)
sůl a pepř

Postup:

V trošce vroucí, osolené vody (stačí tak 1 cm vody na dně hrnce) dáme vařit předem omyté listy špenátu na pár minut. Mezitím si do mísy připravíme ricottu, přidáme muškátový oříšek, špetku soli a pepře, parmezán a jedno vejce. Špenát scedíme a vymačkáme z něj pořádně všechnu vodu. Nakrájíme ho na velmi drobné kousky a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím. Směs promícháme.

Zapneme troubu na 180°C. Vyndáme listové těsto a rozložíme ho na pečící papír. Vytvarujeme ho do kulata a jeho okraje do výšky asi 1-2 cm. Doprostřed těsta nandáme směs z ricotty a rozprostřeme po celé ploše. Okraje pomažeme vejcem, která jsme si předtím stranou rozšlehali.

Dáme péct do vyhřáté trouby na 150 stupňů, na 30-40 minut. Koláč je hotový, jakmile okraje krásně zezlátnou a nafouknou se.

TIP: Do těsta ještě můžeme přidat různé italské měkké sýry nakrájené na menší kostky (jako je např. scamorza, fontina, ementál nebo castelmagno).
Zajímavou 
variantou je také překrytí koláče další vrstvou listového těsta tak, že se obě propojí a vznikne vám kulatý koláč naplněný směsí z ricotty a špenátu, která se bude ukrývat uvnitř. 
Parmezán se dá výborně nahradit slaným ovčím sýrem pecorino a recept můžete provonět i špetkou majoránky.

ČAS: Příprava vám zabere asi 10 minut. Následně se koláč peče v troubě asi 40 minut.

koláč z ricotty a špenátukoláč z ricotty a špenátu koláč z ricotty a špenátu

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Antipasti (předkrmy), Nejnovější recepty, vegetariánské recepty Označeno s: , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků