Tipy na rychlý italský aperitiv

Miluji italské „antipasti“ neboli předkrmy, které se dokonale hodí k aperitivu. Italové tradičně popíjí k aperitivu jednoduché nápoje jako je např. víno, prosecco, cinzano ale také i různé koktejly. Mezi moje nejoblíbenější patří Spritz (recept najdete zde), ale vynikající je i třeba i typicky dámský koktejl Mimosa (recept najdete zde), který se v Itálii pije na den žen. Vrátíme se ale k přípravě antipastů. Jsou sami o sobě opravdová delikatesa, existují jich spousty. Smažené, pečené, grilované. Na bázi zeleniny, masa nebo ovoce. Často se mi stává, že nevím, jaký předkrm připravit a hlavně za co nejkratší dobu. Člověk nemá vždycky čas vařit složitější italské předrmy, tak mě napadlo, připravit dnes pro vás pár tipů jak na takový rychlý aperitiv, který se dá připravit během 30 minut 🙂 Samozřejmě kromě jídla nesmí chybět ani koktejl.

Trochu jsem zaimprovizovala a vytvořila koktejl ze třech známých alkoholických nápojů, které jsem zrovna měla doma: Martini, Aperol a Gin. A jak bývá u mě zvykem, dala jsem to ochutnat a shválit Italovi. Prošlo to a koktejl mu moc chutnal, takže ho můžu jen doporučit 🙂 První antipasto jsou jednoduché rolky z prosciutta a ricotty. Recept na bázi dvou surovin, který vám celkem zabere asi tak 5 minut času. Další jsou klasické bruschetty s opečenou pancettou (ty trvají zhruba stejně dlouho) a do třetice jsem vybrala smažené špenátové kuličky.  italský aperitiv

Koktejl s martini, aperolem a ginem

Ingredience:

2/3 martini
1/3 ginu
3-4 lžíce aperolu
1/2 citrónu
1/2 limetky

Postup: Do sklenice nalijte vychlazené martini, gin a aperol. Přidejte šťávu z citrónu a limetky. Zamíchejte a můžete podávat s plátkem limetky a citrónu.

Rolka z prosciutta a ricotty

Ingredience:

italská ricotta, cca 250g
italské prosciutto, cca 5 plátků

Postup: Doprostřed prosciutta vložte pomocí lžičky ricottu a rolku zabalte. 

TIP: Rolky můžete i nakrájet i na menší kousky. Skvěle se k nim hodí i čerstvá rucola!prosciutto a ricotta

Bruschetta s pancettou

Ingredience:

italská rustikální bageta, dle potřeby
pancetta, dle potřeby

Postup: Osmahněte do křupava pancettu, mezitím nakrájejte chléb na plátky o šířce cca 1 cm a dejte je péct do předem vyhřáté trouby na 150°C na cca 5 minut, dokud nejsou křehké. Položte na ně pancettu a podávejte teplé. 

TIP: Hotové bruschetty můžete ještě lehce zakápnout extra-panenským olivovým olejem. bruschetta a pancetta

Smažené špenátové kuličky

Ingredience:

špenát, dle potřeby
sůl
olej na smažení, nejlépe arašídový
vejce
mouka

Postup: Špenát uvařte v trošce osolené vody (cca tak 2cm na dně hrnce) velmi al dente (čili né úplně do měkka). Jakmile vychladne, vymačkejte z něj vodu, utvořte takovou kuličku a obalte je v mouce, pak ve vejci a smažte do zlatova v rozpáleném oleji. 

TIP: Špenát se dá takto usmažit i na olivovém oleji, na tyto kuličky stačí oleje opravdu docela málo. italský aperitiv špenát italský aperitiv a předkrmy

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Antipasti (předkrmy), Aperitivo (aperitiv), Nejnovější recepty, Rady a tipy k italské kuchyni Označeno s:
0 comments on “Tipy na rychlý italský aperitiv
1 Pings/Trackbacks pro "Tipy na rychlý italský aperitiv"
  1. […] uvařit na stovky způsobů. Nedávno jsme si ukázali smažené italské špenátové kuličky (recept zde), které můžou posloužit jako skvělý předkrm neboli […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků