Sice už je po Velikonocích, ale dřív jsem se k psaní článků bohužel nedostala. Tak tu máte trochu se zpožděním tradiční italské velikonoční jídlo! V každém regionu se dělá na Velikonoce něco úplně jiného, já vařim hlavně to co osobně znám, takže tu máte sýrový „dort“ ze středoitalské Umbrie. Tradičně se peče ve čtvrtek, v pátek se nechá odpočinout, v sobotu se donese do kostela, kde se společně s uvařenými vejci na tvrdo a kouskem salámu posvětí knězem a v neděli se potom všechno konzumuje během snídaně. Přiznám se, že my sme to pekli v pátek, v sobotu jsme do kostela nešli (už proto, že v českých kostelech jsem jen vyjímečně potkala nějakého toho kněze nebo jsou prostě kostely zavřený), ale v neděli jsme to s přítelem k snídani s chutí snědli 🙂
Ingredience:
- 500g mouky (já použila hladkou)
- cca 100g sýru Gran Moravia
- cca 150g sýru Pecorino Romano
- pár kousků Ementálu
- skleničku mléka
- 25g droždí
- pepř
- máslo
- 4 vejce
Postup:
- rozmíchejte droždí v hrnečku s mlékem (ohřejte ho tak akorát, aby nebylo horké)
- do mísy (nebo na dřevěnou desku) nasypte mouku a uvnitř vytvořte důlek
- do důlku vyklepněte vejce a pořádně je rozmíchejte
- přidejte nastrouhaný Gran Moravia a Pecorino, trochu pepře a nakonec droždí s mlékem
- všechno pořádně promíchejte
- nakonec do těsta vmíchejte malé kousky Ementálu, Pecorina a sýru Gran Moravia
- nechte kynout minimálně 2 hodiny – těsto zakryjte utěrkou
- vezměte formu (v Čechách jsem takovou formu nenašla – měla by být dole užší a na vrchu širší a vysoká – ale použila jsem jednoduše hrnce), vymažte jí máslem a vložte do ní těsto
- vyhřejte troubu na 180 stupňů a dejte péct těsto na cca 40 minut, dokud nezezlátne
- nakonec ho vyndejte a nechte vychladnout
- podávejte nakrájené jako chleba s italským salámem, vařenými vejci a pomazané majonézou (kdo má rád)