Torta al formaggio umbra (sýrový dort z umbrie)

Sice už je po Velikonocích, ale dřív jsem se k psaní článků bohužel nedostala. Tak tu máte trochu se zpožděním tradiční italské velikonoční jídlo! V každém regionu se dělá na Velikonoce něco úplně jiného, já vařim hlavně to co osobně znám, takže tu máte sýrový „dort“ ze středoitalské Umbrie. Tradičně se peče ve čtvrtek, v pátek se nechá odpočinout, v sobotu se donese do kostela, kde se společně s uvařenými vejci na tvrdo a kouskem salámu posvětí knězem a v neděli se potom všechno konzumuje během snídaně. Přiznám se, že my sme to pekli v pátek, v sobotu jsme do kostela nešli (už proto, že v českých kostelech jsem jen vyjímečně potkala nějakého toho kněze nebo jsou prostě kostely zavřený), ale v neděli jsme to s přítelem k snídani s chutí snědli 🙂

sýrový dort z italské umbrie

Ingredience:

  • 500g mouky (já použila hladkou)
  • cca 100g sýru Gran Moravia
  • cca 150g sýru Pecorino Romano
  • pár kousků Ementálu
  • skleničku mléka
  • 25g droždí
  • pepř
  • máslo
  • 4 vejce

Postup:

  • rozmíchejte droždí v hrnečku s mlékem (ohřejte ho tak akorát, aby nebylo horké)
  • do mísy (nebo na dřevěnou desku) nasypte mouku a uvnitř vytvořte důlek
  • do důlku vyklepněte vejce a pořádně je rozmíchejte
  • přidejte nastrouhaný Gran Moravia a Pecorino, trochu pepře a nakonec droždí s mlékem
  • všechno pořádně promíchejte
  • nakonec do těsta vmíchejte malé kousky Ementálu, Pecorina a sýru Gran Moravia
  • nechte kynout minimálně 2 hodiny – těsto zakryjte utěrkou
  • vezměte formu (v Čechách jsem takovou formu nenašla – měla by být dole užší a na vrchu širší a vysoká – ale použila jsem jednoduše hrnce), vymažte jí máslem a vložte do ní těsto
  • vyhřejte troubu na 180 stupňů a dejte péct těsto na cca 40 minut, dokud nezezlátne
  • nakonec ho vyndejte a nechte vychladnout
  • podávejte nakrájené jako chleba s italským salámem, vařenými vejci a pomazané majonézou (kdo má rád)

ingredince, mouka, vejce, sýr příprava droždí mísa s moukou a vejci
sýrový dort s vejci a salámem z itálie
sýrový dort z italské umbrie
tradiční italský velikonoční pokrm

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, Secondi (druhé chody) Označeno s: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků