Sugo di pomodorini e basilico (rajčatová omáčka z cherry rajčátek a bazalky)

Do série omáček bych ráda přidala i tuto skvělou omáčku, kterou jsme si představili v nedávném receptu Celozrnné špagety s cherry rajčátky (recept zde). Je vynikající a jedinečná jako ostatně ostatní rajčatové omáčky, takže si naprosto zaslouží své místo ve speciální kategorii omáček 🙂

Které těstoviny se k takovéto omáčce hodí? Nejlepší jsou klasické špagety či linguine, ale výborně se k této lehké verzi zdravé omáčky hodí i krátké těstoviny typu mezze maniche, penne, caserecce nebo tortiglioni.

omáčka z cherry rajčátek

Ingredience (pro 1 osobu):

hrst cherry rajčátek
pár lístků bazalky
1 stroužek česneku
1/3 malé cibule
sůl, pepř, extra-panenský olivový olej (2 lžíce)
100g celozrnných těstovin (značka např. Barilla)

Postup:

Na olivovém oleji osmahněte rozmáčknutý česnek a cibuli nakrájenou nadrobno. Jakmile lehce zhnědnou, přidejte na rajčata nakrájená na čtvrtiny. Osolte a opepřete. Nechte omáčku pomalu bublat na mírném ohni. Přidejte bazalku natrhanou nadrobno. Mezitím si dejte vařit osolenou vodu na těstoviny. Pokud vám začne omáčka vysychat tak do ní čas od času přidejte trochu vody z těstovin a promíchejte. Hotové těstoviny al dente sceďte a promíchejte s omáčkou. Podávejte posypané tvrdým italským sýrem např. Grana Padano, Gran Moravia atd. 

TIP: Existuje hned několik různých skvělých variant k této jednoduché omáčce. Jedna, která mě opravdu zaujala je s tuňákem. Osmažíte stejně česnek, přidáte tuňáka z konzervy, zezlátlý česnek vyndáte a přidáte rajčata. Povaříte, opět zůstává vše stejné, přidáte trochu vody z těstovin a na konci recept posypete čerstvou, na drobno nakrájenou, hladkolistou petrželí.

TIP: Další zajímavou verzí jsou ančovičky, které jednoduše přidáte k česneku a postupujete naprosto stejně. Nakonec můžete těstoviny posypat pár lístky bazalky.

TIP: Na Sicílii se také dělávají podobným způsobem jako v receptu, akorát bez cibulky, místo špagety linguine a těstoviny se posypou sýrem Cacio Cavallo.

TIP: Nic nezkazíte ani přidáním oregana a pálivé chilli papričky 🙂

špagety s cherry rajčátky3 špagety s cherry

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Omáčky Označeno s:
One comment on “Sugo di pomodorini e basilico (rajčatová omáčka z cherry rajčátek a bazalky)
  1. Jo! 🙂 rajčata + těstoviny = má velká láska

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků