Stoccafisso mantecato (benátský krém z tresky)

V benátském regionu je velmi oblíbené baccalà (neboli treska). Podává se v různých formách jako například smažená, se salátem, ochucená různými omáčkami. Tradičním receptem z této oblasti je Stoccafisso mantecato alla veneziana. Někdy se totiž tresce říká také stoccafisso .

Pro upřesnění, stoccafisso je treska, která je očištěná a nechá se usušit na chladném vzduchu, kdežto baccalà je solená treska. Jedná se vlastně o dvě rozdílné metody jeho konzervace. V obou případech je potřeba tresku namočit na alespoň 24 hodin (někdy se dá treska zakoupit již předem namočená, tedy připravená rovnou k vaření). Dělá se to proto, abychom ji zbavili přebytečné soli či znovu hydratovali.

Recept má původ přímo v překrásných Benátkách. Jedná se o lahodný krém, který se natírá na opečený chléb nebo se podává na plátcích polenty.

italské delikatesy

Ingredience:

200 g čerstvé tresky (viz informace v úvodu)
hrst petržele
1 malý stroužek česneku, oloupaný a nakrájený na jemno
extra-panenský olivový olej (např. italský Poggio al Sole)
sůl a pepř
1 sklenice mléka
dostatek vody

Postup:

Tresku uvaříme v mléce a vodě (asi 20 minut). Pěnu, která se vytvoří na povrchu, pravidelně odebíráme. Rybu scedíme, odstraníme kosti a kůži a rozmělníme ji. Ručně či v mixéru či začneme formovat na krém.

Postupně přidáváme olivový olej (eventuálně i trochu mléka), ochutíme solí, pepřem, petrželí a česnekem. Vše pořádně promícháme do nadýchaného krému. Podáváme na kouscích polenty nebo na opečeném chlebu.

italský předkrm antipastopolenta krém z treskyitalský předkrm z tresky

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Antipasti (předkrmy), Nejnovější recepty Označeno s: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků