Spaghetti con le vongole…Špagety se srdcovkami

Prvním z mých receptů jsou špagety s mušlemi  je to jeden z mých nejoblíbenějších přímořských receptů. Je velmi jednoduchý a hlavně velmi chutný. Doporučuji připravit si k jídlu talíř navíc, do kterého se potom odkládají mušle. Mušle se jedí rukama. Určitě bude problém sehnat u nás čerstvé mušle, proto doporučuji koupit ty mražené. Nejsou tak dobré, ale bohatě stačí.

špagety se srdcovkami

Ingredience:

čerstvé mušle srdcovky („vongole“) cca 500 g (pokud neseženete čerstvé, určitě se někdo dají sehnat mražené – někdy prodávají i pouze ten vnitřek mušle)
italské špagety: doporučuji značka Barilla spaghetti n.5  nebo vermicellini n.7 (pokud nenajdete tak použijte klasické špagety od značky Mamma Lucia, Globus, Panzani)
cca 750ml pasírovaných rajčat (výborná je např. Valfrutta – mají v Tescu – nebo levnější Giana, dále má také Billa a Kaufland dobré)
pepř
sůl
petržel hladkolistá
panenský olivový olej 
česnek, 1 stroužek

Postup:

Srdcovky je třeba perfektně opláchnout několikrát ve vodě a posléze dát na celý den do mísy s vodou + 1 lžíce hrubé mořské soli. Nejdříve je potřeba udělat omáčku a potom až uvařit těstoviny. Na konci dne srdcovky ještě několikrát propláchneme (dělejte to tak, že vezmete do dlaně pár kousků mušlí, např. 5, a pod tekoucí vodou drhnete oběma dlaněmi proti sobě). Vhodíme je smažit do menšího hrnce společně s jedním stroužkem celého česneku (ten pak osmahlý vyndáme), zhruba půl hrsti petrželí a hodně olivového oleje (cca 7 pol. lžic).

Osolíme, opepříme, často mícháme a smažíme dokud se všechny mušle zcela neotevřou. Poté tam nalijeme rajčataa necháme pod pokličkou vařit cca 1h, dokud se do omáčky nevstřebá chuť mušlí. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme. Omáčka nesmí být moc hustá, proto je potřeba ji ke konci zředit troškou normální vody nebo té z těstovin (cca třetina malé skleničky na vodu). Až je omáčka hotová (poznáte to podle hodně aromatické chuti), tak dejte vařit těstoviny a vařte je na tzv. “al dente”, to znamená né příliš do měkka (pozn. omáčku během vaření těstovin nechte ještě vařit na velmi mírném ohni). Pak to smíchejte tak, že do mísy nasypete těstoviny a naběračkou nalejete dost omáčky na to, aby je zbarvila. Zbytek omáčky s mušlemi si pak dle chuti nalijete naběračkou rovnou do talíře.

Srdcovky

Srdcovky s petrželí, osolené, opepřené a zalité olejem.

omáčka na těstoviny se srdcovkami

Špagety se srdcovkami

Plný žaludek a prázdné mušle na vyhození.

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, Primi (první chody) Označeno s:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků