Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca je naprosto skvělý recept, který pochází z oblasti regionu Lazio (Řím) a Campania (Neapol). Základem receptu je pár jednoduchých surovin, které najdete kdekoliv v ČR úplně bez problémů. Jsou to hlavně kapary, ančovičky a černé olivy. Co znamená jeho název? No jednoduše, „puttana“ je v italštině lehká holka.

Existují různé varianty receptu. Někdo používá čerstvá rajčata, někdo rajčata v plechovce nakrájená na kousky a nebo pasírovaná („passata di pomodoro“). Hodně lidí používá i hladkolistou petržel (většinou se uvádí jako součást originálního receptu). Nakonec jsem ještě slyšela o verzi s oreganem.

Nejpoužívanější těstoviny jsou špagety, ale doporučují se ještě i bucatini nebo penne. Sýr se zpravidla dávat nemusí, jako ostatně na většinu těstovin. V Itálii je to bráno jako doplněk k jídlu a kdo ho má rád, tak si ho přidá. Proto tám v Itálii k obědu vždycky donesou zvlášť mističku s parmezánem, kde si ho můžete nabrat kolik chcete.

špagety puttanesca

Ingredience (pro 2 osoby):
250 g těstovin spaghetti (dobré jsou Barilla, Panzani, Riscossa, Agnesi aj.)

1 – 2 lžíce italských kapar
4 plátky ančoviček
asi hrst černých oliv, nakrájených na kolečka
sůl a pepř

4 lžíce extra-panenského olivového oleje
asi 350 ml pasírovaných rajčat 
1 malá italská chilli paprička (stačí trošku)
tvrdý sýr na posypání (např. grana padano, gran moravia)
1-2 stroužky česneku, oloupaného a rozmáčklého hranou nože

Postup:

Na olivovém oleji osmahneme česnek a chilli papričku. Zezlátlý česnek vyhodíme (není nutnost). Přidáme ančovičky a mícháme je na mírném ohni dokud se na pánvi nerozpustí. Zalijeme rajčaty a přidáme olivy a kapary. Přikryjeme pokličkou a necháme bublat na mírném ohni.

Dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme jí jakmile vře (jak solit těstoviny návod). Přidáme těstoviny. Pokud nám omáčka začne vysychat, můžeme přidat trochu vody z těstovin. Omáčku případně dochutíme solí a pepřem (já většinou téměř nesolím, protože kapary a ančovičky osolí omáčku dostatečně). 

Hotové těstoviny „al dente“ scedíme a smícháme s omáčkou. Podávejte posypané sýrem (kdo má rád) a třeba s nějakým moc dobrým bílým vínem 🙂 .

TIP: Kdo bude chtít přidat petrželku, tak počkejte až úplně nakonec a vmíchejte ji do hotové směsi s těstovinami.

spaghetti puttanesca

spaghetti alla puttanesca

špagety alla puttanesca

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Primi (první chody) Označeno s: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků