Spaghetti al pomodoro fresco (špagety s omáčkou z čerstvých rajčat)

Spaghetti al pomodoro je jedním z mých nejoblíbenějších receptů. Je svěží, jednoduchý a opravdu velmi dobrý. Je to skvělé letní jídlo, které zasytí a přitom je lehké. Tento pokrm můžeme považovat za jakýsi symbol Itálie, už proto, že hlavní suroviny potřebné pro jeho přípravu jsou tolik typické pro tuto zemi: rajčata, bazalka a špagety.

Nenajdeme v Itálii jediný univerzální recept, protože existuje jeho řada variant. Někteří Italové osmahlý česnek vyndají, jiní jej naopak nasekají na jemno společně s cibulkou a vytvoří tak základ pro rajčatovou omáčku.

Špagety s rajčatovou omáčkou je velice jednoduchý recept, který si rychle oblíbí nejen děti. Omáčka je hotová během chvilky (samozřejmě čím déle ji budeme vařit, tím výraznější chuť dostaneme) a nemusíme zůstat u klasické varianty pouze s rajčaty, můžeme do ní přidat například i olivy či jiné oblíbené ingredience.

Naběračky na těstoviny můžete zakoupit na e-shopu Tescoma.cz

Bílé víno ani cibulka nejsou nutností. Stejně tak nemusíte používat čerstvá rajčata, můžete s klidem koupit již hotová loupaná rajčata v plechovce či jako alternativu použít například rajčata pasírovaná nebo passatu s kousky rajčat.

Všechno záleží jen na vás. Já mám pro vás dnes velmi chutnou variantu připravenou z čerstvých rajčat. Ta nebudeme pasírovat a necháme je nakrájená na menší kousky abychom získali vynikající jemnou omáčku s kousky rajčat.

Ingredience (pro 4 osoby):

5 velkých čerstvých rajčat (množství upravíme dle velikosti rajčat)
1/2 malé cibule, nakrájená na jemno

1 stroužek česneku, oloupaný a rozmáčknutý (nebo nakrájený na jemno)
asi 1 dc bílého suchého vína (není nutné)
500 g těstovin typu spaghetti 
sůl a pepř (množství dle potřeby)
pár lístků bazalky, natrhaných na menší kousky
nastrouhaný parmezán (např. Gran Moravia, Grana Padano)
extra-panenský olivový olej (asi 4 lžíce)

Postup:

Rajčata omyjeme a nakrojíme na nich křížek (to aby se pak šlupka dobře sloupávala). Dáme je vařit do vroucí vody na asi 30 sekund, vyndáme je, opláchneme studenou vodou a sloupneme slupku. Odstraníme stopku a semínka. Nakrájíme je na malé kostky.

Mezitím necháme na olivovém oleji osmahnout česnek, jakmile zezlátne tak ho vyndáme a do pánve přidáme cibulku. K cibulce následně přidáme rajčata.  Dusíme na mírném ohni. Rajčata zalijeme vínem a necháme ho odpařit. Omáčku osolíme a opepříme, dále vaříme na mírném ohni a necháme pomalu bublat. Čas od času promícháme. Ke konci přidáme bazalku.

Strojky na přípravu domácích těstovin můžete zakoupit na Kasa.cz

Dáme vařit vodu na těstoviny, jakmile vře, osolíme ji. Těstoviny uvaříme al dente a scedíme. Pokud se nám v průběhu začne rajčatová omáčka vysušovat, můžeme do ní přidat trochu vody z těstovin.

Scezené těstoviny smícháme v pánvi s omáčkou. Podáváme posypané nastrouhaným sýrem a se sklenkou dobrého vína.

TIP: Omáčku můžeme na dva až tři dny uskladnit v lednici. Kromě špaget můžeme použít také těstoviny maccheroni, penne, fusilli, caserecce apod.

těstoviny s rajčatovou omáčkou

těstoviny s rajčatovou omáčkou

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Primi (první chody), vegetariánské recepty Označeno s: , ,
2 comments on “Spaghetti al pomodoro fresco (špagety s omáčkou z čerstvých rajčat)
  1. kuba napsal:

    Dobrý den, kde jsem udělal chybu, že mi málem shořela kuchyň při nalití vína do pánve ? Děkuji

1 Pings/Trackbacks pro "Spaghetti al pomodoro fresco (špagety s omáčkou z čerstvých rajčat)"
  1. […] nejzákladnější a nejjednodušší rajčatovou omáčku. Už sme se s ní setkali v receptu Spaghetti al pomodoro, ale to vůbec nevadí, někdo to třeba ještě nevařil a tak si to spolu znovu […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků