Spaghetti cacio e pepe (špagety s pepřem a pecorinem)

Další římská specialita! Výborné a jednoduché těstoviny, na které vám bude stačit pouze ovčí sýr Pecorino Romano a pěkná hrstka černého pepře, který se čerstvý rozdrtí a provoní tak naprosto úžasně celé jídlo 🙂 Je to další ze série jídel „chudých“, jak už víme, v Itálii v minulosti takto vznikla řada právě těch nejlepších receptů, které jsou velmi jednoduché právě proto, že je chudí vesničané vařili pouze z těch pár surovin, které měli momentálně k dispozici

těstoviny s pepřem

 

Různé postupy

Postupy na uvaření těchto špaget jsou obecně tři. Opět každý Ital vám bude tvrdit, že právě ten jeho je ten jediný správný.

První verze je ta, že si stranou necháte trochu vody z těstovin. Těstoviny normálně zcedíte a v míse pak k nim přidáváte postupně vodu, sýr a pepř a postupně promícháváte až se vám vytvoří pěkný krém.

Další varianta je ta, že v misce stranou smícháte trochu vody z těstovin společně se sýrem a pepřem a vytvoříte krémovou omáčku. Těstoviny uvaříte hodně al dente, zalijete kapkou olivového oleje a na mírném ohni je v pánvi postupně smícháte s omáčkou, která vám pak vytvoří opět krém.

Třetí varianta se vyznačuje tím, že těstoviny vůbec necedíte! Naopak, jakmile je vyndáte al dente, použijete takovou tu velkou speciální vařečku a dáte stranou do mísy i právě společně s vodou, ve které se vařily. Všechno potom opět pěkně promícháte s pepřem a sýrem. Pozor za studena, nevaří se na pánvi. Pokud je potřeba, přidáte ještě trochu vody z těstovin nebo sýr a vytvoříte tak krémovou omáčku.

Který je správný?

Těžko říct. Každý si tak nějak dělá těstoviny podle sebe. Existuje ale jedno pravidlo, na kterém se shodne většina Italů (ne všichni viz druhá varianta), a to, že by těstoviny rozhodně neměly být ještě „vařeny“ na pánvi. Způsobí to totiž prý rozvaření těstovin a sýra, který může zhrudkovatět, místo zkrémovatět. Další doporučení je také nepoužívat rozhodně parmezán, ale výhradně pecorino.

Vhodné těstoviny?

Také vznikly na toto téma dlouhé diskuze. V minulosti určitě používali Italové právě to, co měli doma. Dnes se doporučují nejen klasické spaghetti, maccheroni, rigatoni ale také čerstvé těstoviny jako spaghetti alla chitarra nebo tonnarelli (které mimochodem bývají označované za ty úplně nejlepší), které ještě podpoří schopnost vytvořit krásný krém. 

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 200g těstovin (dle výběru, nejlepší jsou špagety)
  • cca 100g sýru Pecorino Romano (sehnala jsem v obchodě Gran Moravia)
  • celý pepř dle chuti 

Postup:

  • přikláním se k první verzi, takže dejte vařit osolenou vodu na těstoviny
  • mezitím si rozdrťe velké množství pepře a smíchete ho s nastrouhaným pecorinem
  • dejte si stranou dostatek vody z těstovin
  • těstoviny neceďte, ale jakmile jsou „al dente“ tak je přendejte stranou do mísy
  • přimíchejte do nich postupně sýr a pepř
  • pokud je potřeba přidejte ještě trochu té vody z těstovin nebo eventuelně sýr, pokud by těstoviny byly moc suché
  • podávejte teplé a s dobrým vínem (já použila bílé víno ze Sardínie Sa Conca Vermentino di Gallura od firmy Nonsolonero)

ingredience na těstoviny rozdrcený pepř pepř smícháme se sýrem těstoviny necedíme ale vytáhneme touhle naběračkou pomalu smícháme se sýrem a pepřem těstoviny s pepřem výborné víno ze Sardínie sardské víno

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, Primi (první chody) Označeno s:
One comment on “Spaghetti cacio e pepe (špagety s pepřem a pecorinem)
  1. Leták napsal:

    Výborné. Zkusil jsem. Super.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků