Spaghetti al tartufo (špagety s lanýžem)

Lanýži jsou naprosto úžasná věc. Já jsem si lanýže v Itálii hrozně zamilovala a byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že se dají koupit i nás v Čechách. Našla jsem je v nálevu (víc čerstvé snad už u nás ani nemají) např. v italské sýrárně Gran Moravia. Tento recept je se „skoro“ čerstvým lanýžem a nesmíte ho zaměňovat za lanýžovou omáčku, kterou už jste určitě někde v Itálii viděli. Lanýžová omáčka obsahuje většinou 1 – 3% lanýže, zbytek jsou hřiby, olivy a olivový olej. Neříkám, že není dobrá, naopak, ale chuť se v žádném případě nedá porovnávat s čerstvým lanýžem. Vařila jsem samozřejmě s černým lanýžem, za prvé je tu k sehnání, za druhé není tak šíleně předražený jako ten bílý, který je mnohem vzácnější.

Lanýže se téměř nikdy nevaří, jsou to velmi aromatické houby a v Itálii se používají jako doplněk řady chodů: např. s těstovinami, na pizze či s masem. Černý lanýž se může trošku osmahnout, aby dodal chuť oleji, ale stačí tak maximálně minutku, zato bílý se nikdy nijak tepelně neohřívá. Co se k lanýžům perfektně hodí jsou čerstvé hřiby, pokud ale lanýž připravujete jako já na konci dubna, tak vám bude muset stačit pár žampiónů a v nejhorším případě houbový masox – nebojte se, není to můj „český“ nápad, opravdu ho tam Italové v případě velké nouze přidávají 🙂

špagety s černým lanýžem

 Ingredience: (pro dvě osoby)

– olivový olej cca 7 polévkových lžic
– jeden stroužek česneku
– 2 – 3 kousky lanýže (doporučuji balení ve skleničce z obchodu Gran Moravia – např. obchod Liberec, Brno a jiné)
– 300 g špaget (nenahrazovat ani Spaghettini, ani Bucatini..ale klasické špagety, nebo jsou ještě lepší Vermicelli od Barilly)
– čerstvé hřiby, v případě nouze žampióny nebo nejhůře houbový masox (cca půlka, maximálně 3/4 jedné kostky) – nepřehánět, protože jinak bude všechno příliš slané a riskujete, že zkazíte celý recept
troška tvrdého sýra Gran Moravia (na lehký posyp na konec – příliš sýra přebije chuť lanýže!)

Postup:

  • zapněte plotnu a nechte vařit vodu na těstoviny (osolte jí)
  • na pánev nalijte olivový olej a dejte smažit na mírném ohni jeden stroužek česneku dokud nezezlátne
  • mezitím nastrouhejte 3/4 lanýže na velmi drobné kousky (nechte si stranou větší kousek, který potom na konci nastrouháte syrový na talíř)
  • zezlátlý česnek z pánve vyndejte
  • na mírném ohni začněte v pánvi s olejem smažit nastrouhaný lanýž a rozdrobený houbový maso a vše za stálého míchání smažte max. 1 minutu, poté oheň vypněte
  • mezitím dovařte těstoviny „al dente“
  • na konec smíchejte těstoviny v pánvi s lanýžovou směsí
  • na každou porci nastrouhejte čerstvý lanýž, který jste si nechali stranou
  • podávejte velmi lehce posypané sýrem a s bílým vínem

TIP: K receptu se perfektně hodí bílé víno Trebbiano Spoletino, které pochází ze střední Itálie, konkrétně z regionu Umbrie z překrásného města Spoleto, na které mám úžasné vzpomínky (jako např. že jsem jela asi 2h autem, abych tam navštívila římský viadukt, který se opravuje pouze jednou za 200/300 let a zrovna v den mého příjezdu ho začali opravovat a byl uzavřen veřejnosti 🙂 ).

lanýže parmeznán a barilla špagety černé lanýže černý lanýž itálie černý lanýž na olivovém oleji černý lanýž itálie špagety špagety s lanýžem lanýž a špagety

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, Primi (první chody) Označeno s: ,
0 comments on “Spaghetti al tartufo (špagety s lanýžem)
2 Pings/Trackbacks pro "Spaghetti al tartufo (špagety s lanýžem)"
  1. […] – najdete zde Pappardelle al tartufo – najdete zde Spaghetti al tartufo – najdete zde Spaghetti al tartufo e funghi champignon – najdete zde Crostini al tartufo – najdete […]

  2. […] lanýž a nevíte co s ním? Zkuste některý z mých receptů Těstoviny papardelle se smetanou a nebo třeba špagety s […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků