Špagety s bazalkovým pestem

Snažila jsem se tenhle víkend pro vás připravit pravé „pesto alla genovese„. Předem říkám, že to opravdu „pravé“ si můžete dát jenom v místě vzniku a to v italském Janově. Jak už víte, Italové si hodně potrpí na tradici (jelikož i tenhle recept mají registrovaný) a nemůžeme se tu bavit o originálním receptu, pokud nepoužijeme místní suroviny (stanovené podle „Ministero delle politiche agricole“), které v Čechách budeme asi jen těžko hledat – jsou to například lístky bazalky původem z Janova, extrapanenský olivový olej také otamtud aj.

My si ale dneska ukážeme, že i u nás se dá dobré „pesto“ udělat. Stačí použít kvalitní suroviny, pokud možno původem z Itálie a dodržet správný způsob přípravy. Určitě si na něm pochutnáte jako já, i když suroviny rozhodně nejsou z Janova 🙂

špagety s bazalkovým pestem

Mixovat nebo ne?

Otázka stále diskutovaná. Podle tradice by se mělo pesto připravovat ručně v hmoždíři z mramoru s dřevěnou paličkou. Ručně rozmačkané lístky bazalky nezčernají, zanechají si své aroma a neztratí žádné vitamíny. Pokud použijete mixér, riskujete, že lístky bazalky se příliš zahřejí, což způsobí jejich ztmavnutí a zhořknutí.

V případě, že nemáte doma hmoždíř se doporučuje použít mixér pokud možno s plastovými vrtulemi a je potřeba mixovat na nejmenší rychlosti nebo po velmi krátkých úsecích. Ručně dělané pesto je náročnější. Zabere mnohem více času a je potřeba dělat plynulé otáčivé pohyby.


TESCOMA: Slunce na talíři, Itálie u vás doma!

Co s bazalkou?

Bazalku použijte pěknou čerstvou. Já ji natrhala ve skleníku u nás na zahradě a vybrala co nejhezčí lístečky (samozřejmě jsem neletěla až do Janova pro ni 🙂 ). Lístky bazalky je potřeba omýt, ale hlavně taky pořádně vysušit! Můžete buď ručně sušit lístek po lístku (pozor abyste je nepotrhali – může to opět způsobit zhořknutí chutě) nebo je nasypte všechny do utěrky, tu zabalte a otáčivými pohyby (jako centrifuga) se lístky vysuší.

Ingredience (pro 2 osoby):

cca 25 g čerstvé bazalky (já to dala zhruba od oka – 3 trsy)
špetka hrubé mořské soli
piniové oříšky (cca 1 polévková lžíce)
extra-panenský olivový olej (cca 50 ml)
1 stroužek česneku
cca 30 g nastrouhaného parmezánu – např. Gran Moravia – (vychází tak na 2 polévkové lžíce)
cca 15 g slaného ovčího sýra pecorino (vychází to tak na 1 polévkovou lžíci)
cca 250 g těstovin – nejlepší jsou špagety

Postup:

V hmoždíři rozmačkáme česnek a špetku hrubé mořské soli. Přidáme osušené lístky bazalky a krouživými pohyby je lehce rozdrtíme dokud nepustí zelenou šťávu. Přidáme piniové oříšky a rozdrtíme je. Pokračujeme dokud nám vznikne taková kaše.  Přidáme sýry a pořádně je v hmoždíři promícháme. Nakonec přidáváme olivový olej po troškách.

Uvařené těstoviny al dente smícháme s pestem.

TIP: důležité je pracovat rychle při výrobě pesta. Pesto můžete konzervovat v lednici, ale je potřeba vršek pesta zalít olivovým olejem.

Varianta: Dáme všechny ingredience do mixéru a pomalu postupně mixujeme. Nakonec zakápneme olivovým olejem a pomalu promícháme.

ingredience pesto česnek rozdrtíme ve skleníku natrháme bazalku pořádně bazalku vysušíme bazalku rozmačkáme bazalka začne pouštět pomalu šťávunastrouháme sýr parmigiano a pecorinohotové bazalkové pesto bazalkové pesto s těstovinamišpagety s bazalkovým pestem špagety s bazalkovým pestem špagety s bazalkovým pestem

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, Primi (první chody) Označeno s: ,
0 comments on “Špagety s bazalkovým pestem
2 Pings/Trackbacks pro "Špagety s bazalkovým pestem"
  1. […] dodávat 🙂 Jedna z největších klasik je bazalkové pesto se špagetami. Recept na něj najdete tady (2). U těstovin zůstaneme a přesuneme se k receptu, který je plný zeleniny. K pokrmu zvanému […]

  2. […] jsme tu před chvílí měli špagety s pestem, tak pro pořádek si ještě projdeme samotnou tradiční bazalkovou omáčku. Vložíme si to […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků