• Home
  • Tipy na cestování
    • Tipy na cestování

      Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

      20/11/2017

      Tipy na cestování

      Benátky…co vidět, tipy a průvodce

      19/08/2017

      Tipy na cestování

      Rimini…ideální dovolená u moře spojená se zábavou

      17/05/2017

      Tipy na cestování

      San Marino…tipy co vidět

      23/01/2017

      Tipy na cestování

      Milano…město módy a kontrastů

      15/05/2016

  • Nejnovější recepty
    • Nejnovější recepty

      Piadina s čokoládou a mascarpone

      14/04/2018

      Nejnovější recepty

      Krém z ricotty s čokoládou a kávou

      04/03/2018

      Nejnovější recepty

      Jak na domácí italskou pizzu

      26/10/2017

      Nejnovější recepty

      Pizza Quattro Formaggi (sýrová pizza)

      16/10/2017

      Nejnovější recepty

      Crocchette di melanzane (krokety z lilků)

      24/06/2017

  • Kurzy vaření italské kuchyně
  • Lekce italského jazyka
  • E-SHOP

  • Home
  • Tipy na cestování
    • Tipy na cestování

      Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

      20/11/2017

      Tipy na cestování

      Benátky…co vidět, tipy a průvodce

      19/08/2017

      Tipy na cestování

      Rimini…ideální dovolená u moře spojená se zábavou

      17/05/2017

      Tipy na cestování

      San Marino…tipy co vidět

      23/01/2017

      Tipy na cestování

      Milano…město módy a kontrastů

      15/05/2016

  • Nejnovější recepty
    • Nejnovější recepty

      Piadina s čokoládou a mascarpone

      14/04/2018

      Nejnovější recepty

      Krém z ricotty s čokoládou a kávou

      04/03/2018

      Nejnovější recepty

      Jak na domácí italskou pizzu

      26/10/2017

      Nejnovější recepty

      Pizza Quattro Formaggi (sýrová pizza)

      16/10/2017

      Nejnovější recepty

      Crocchette di melanzane (krokety z lilků)

      24/06/2017

  • Kurzy vaření italské kuchyně
  • Lekce italského jazyka
  • E-SHOP
Gurmánské specialityNejnovější receptyPrimi (první chody)

Špagety s bazalkovým pestem

autor Zuzka 30/07/2014
Špagety s bazalkovým pestem

Snažila jsem se tenhle víkend pro vás připravit pravé „pesto alla genovese„. Předem říkám, že to opravdu „pravé“ si můžete dát jenom v místě vzniku a to v italském Janově. Jak už víte, Italové si hodně potrpí na tradici (jelikož i tenhle recept mají registrovaný) a nemůžeme se tu bavit o originálním receptu, pokud nepoužijeme místní suroviny (stanovené podle „Ministero delle politiche agricole“), které v Čechách budeme asi jen těžko hledat – jsou to například lístky bazalky původem z Janova, extrapanenský olivový olej také otamtud aj.

My si ale dneska ukážeme, že i u nás se dá dobré „pesto“ udělat. Stačí použít kvalitní suroviny, pokud možno původem z Itálie a dodržet správný způsob přípravy. Určitě si na něm pochutnáte jako já, i když suroviny rozhodně nejsou z Janova 🙂

špagety s bazalkovým pestem

Mixovat nebo ne?

Otázka stále diskutovaná. Podle tradice by se mělo pesto připravovat ručně v hmoždíři z mramoru s dřevěnou paličkou. Ručně rozmačkané lístky bazalky nezčernají, zanechají si své aroma a neztratí žádné vitamíny. Pokud použijete mixér, riskujete, že lístky bazalky se příliš zahřejí, což způsobí jejich ztmavnutí a zhořknutí.

V případě, že nemáte doma hmoždíř se doporučuje použít mixér pokud možno s plastovými vrtulemi a je potřeba mixovat na nejmenší rychlosti nebo po velmi krátkých úsecích. Ručně dělané pesto je náročnější. Zabere mnohem více času a je potřeba dělat plynulé otáčivé pohyby.

Co s bazalkou?

Bazalku použijte pěknou čerstvou. Já ji natrhala ve skleníku u nás na zahradě a vybrala co nejhezčí lístečky (samozřejmě jsem neletěla až do Janova pro ni 🙂 ). Lístky bazalky je potřeba omýt, ale hlavně taky pořádně vysušit! Můžete buď ručně sušit lístek po lístku (pozor abyste je nepotrhali – může to opět způsobit zhořknutí chutě) nebo je nasypte všechny do utěrky, tu zabalte a otáčivými pohyby (jako centrifuga) se lístky vysuší.

Ingredience (pro 2 osoby):

cca 25 g čerstvé bazalky (já to dala zhruba od oka – 3 trsy)
špetka hrubé mořské soli
piniové oříšky (cca 1 polévková lžíce)
extra-panenský olivový olej (cca 50 ml)
1 stroužek česneku
cca 30 g nastrouhaného parmezánu – např. Gran Moravia – (vychází tak na 2 polévkové lžíce)
cca 15 g slaného ovčího sýra pecorino (vychází to tak na 1 polévkovou lžíci)
cca 250 g těstovin – nejlepší jsou špagety

Postup:

V hmoždíři rozmačkáme česnek a špetku hrubé mořské soli. Přidáme osušené lístky bazalky a krouživými pohyby je lehce rozdrtíme dokud nepustí zelenou šťávu. Přidáme piniové oříšky a rozdrtíme je. Pokračujeme dokud nám vznikne taková kaše.  Přidáme sýry a pořádně je v hmoždíři promícháme. Nakonec přidáváme olivový olej po troškách.

Uvařené těstoviny al dente smícháme s pestem.

TIP: důležité je pracovat rychle při výrobě pesta. Pesto můžete konzervovat v lednici, ale je potřeba vršek pesta zalít olivovým olejem.

Varianta: Dáme všechny ingredience do mixéru a pomalu postupně mixujeme. Nakonec zakápneme olivovým olejem a pomalu promícháme.

ingredience pesto česnek rozdrtíme ve skleníku natrháme bazalku pořádně bazalku vysušíme bazalku rozmačkáme bazalka začne pouštět pomalu šťávunastrouháme sýr parmigiano a pecorinohotové bazalkové pesto bazalkové pesto s těstovinamišpagety s bazalkovým pestem špagety s bazalkovým pestem špagety s bazalkovým pestem

Špagety s bazalkovým pestem was last modified: Únor 19th, 2018 by Zuzka

Sdílejte:

  • Click to share on Facebook (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na Pinterest (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na Twitteru (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na Google+ (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na LinkedIn (Otevře se v novém okně)

Související

1 vložit komentář
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Zuzka

Váš průvodce okouzlující Itálií!

předchozí článek
Insalata fresca con carciofi e alici (čerstvý salát s artyčoky)
následující článek
Pasta Krusta…italská restaurace v centru Prahy!

Mohlo by vás také zajímat

Penne all´arrabbiata

10/11/2014

Aperitivo moment (italský aperitiv)

21/04/2014

Aperol Spritz…aneb skvělý drink na italský aperitiv

03/07/2014

Tortellini con burro e salvia (tortellini s máslem...

14/10/2013

Piadina romagnola

25/05/2016

Desatero „italských“ přikázání

03/03/2014

Frittata di cipolla (frittata s cibulí)

23/08/2015

Italská restaurace existuje!

12/07/2014

Budino di ricotta (ricottový dezert)

02/11/2015

Gelato alla nocciola (domácí oříšková zmrzlina)

05/06/2017

1 vložit komentář

Warfarinová dieta - přísné omezení vitamínu K | Slimming.cz 15/02/2018 - 9.31

[…] Večeře: Špagety s bazalkovým pestem, rajčátky, olivami a parmezánem […]

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Pokud máte zájem přečíst si něco o mně a o tom jak vznikl tento blog, tak klikněte na fotku...

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Přidejte se na Facebook

Facebook

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015
  • 3

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014
  • 3

    Risotto alle zucchine (cuketové rizoto)

    09/02/2014

Degustace s blogem tento měsíc

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Lekce italštiny č.24 – cestujeme po Itálii

25/Dub/2017

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Vaše Itálie: Útržky z cest

30/Led/2017

Vaše Itálie: Přivoňte si k Toskánsku

03/Pro/2016

Italové v ČR

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Italové u nás: Christian Bedin

11/Úno/2017

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú bramborové gnocchi bruschetta aglio pomodoro cestování dezerty domácí těstoviny fazolky s česnekm frittata gastronomie Italové v ČR italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso mořské plody online lekce italštiny ovoce penne penne s pancettou pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tagliatelle tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zapečené těstoviny zelenina zmrzlina

Ukázka z mého Youtube kanálu

https://www.youtube.com/watch?v=dhIQFr7g4IQ

Navštivte můj Instagram

  • Gastronomie regionu Umbria Tak prv o tom je nejnovj lnekhellip
  • Tsto na pizzu pizza pizzatime testo homemade domc italskakuchyne iloveitalyhellip
  • Rajata Skvl ingredience na italskou kuchyni!!! rajcata pomodoro sugo rajcatovaomackahellip
  • Jak na domc italskou pizzu? Nejnovj lnek najdete na blogu!hellip
  • Ochutnvka delikates z regionu Friuli Venezia Giulia organizovan Italskoeskou obchodnhellip
  • Prav domc Quattro Formaggi recept i s videem na blogu!hellip
  • Miluju Prosecco! A co vy? prosecco italskavina italskedelikatesy italskakuchyne iloveitalyhellip
  • Skvl italsk antipasti v restauraci Vapiano vapianocz vapiano vapianoprague antipastihellip
  • Email
  • REKLAMA
  • KONTAKT

@2017 - I Love Italy - All Right Reserved


Zpět nahoru
Novinky z blogu na vašem emailu!
Ty nejlepší italské recepty, tipy na cestování, online lekce italštiny a spoustu dalšího...
Vaše informace nebudou zaslány třetím stranám.